Elektrik çiftçiyi fena çarptı

Elektrik çiftçiyi fena çarptı

222 bin Konya çiftçisinin yalnız bırakıldığını, çiftçinin ağır girdi maliyetleri altında ezildiğini söyleyen Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Sorunlarımızın çözümü için bir muhatap bulamıyoruz. Girdiler sürekli artıyor. Çiftçi tarlasından ayrılırsa bir daha geri dönmez. Üretim yapana sahip çıkılmalı" dedi.

20 Ağustos 2019 - 15:41 - Güncelleme: 20 Ağustos 2019 - 15:43

Konya İli Ziraat  Odaları tarafından Bayır Diamond Otel’de “Elektrik zamları ve diğer sorunlar” konulu bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız’ın yanı sıra; Konya’daki tüm ilçelerin ziraat odası başkanları katıldı. Konuşmasına “Çiftçiyi elektrik çarptı” diyerek başlayan Meram Ziraat Odası Başkanı Yağız, çiftçilerin sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğini ve bu konuda başta Tarım Bakanlığı olmak üzere, Konya siyasilerinin de inisiyatif alması gerektiğine vurgu yaptı. Yağız, “Eğer zamanında yaptığımız uyarılar o dönem için ciddiye alınmış olsaydı, bugün bu basın toplantısını yapmazdık. Gerçekten çiftçiler çok zor bir durumda” şeklinde konuştu.

ENERJİ MALİYETİ YÜZDE 100 ARTTI!

Tarımsal üretimin maliyet kalemlerinden en önemlisinden birinin enerji olduğunu aktaran Başkan Murat Yağız, şunları kaydetti:”Son zamanlarda tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisi fiyatlarından ve çiftçimize elektrik enerjisini temin eden kurumlardan dolayı çok ciddi şikayetler gelmektedir. Elektrik faturalarını incelediğimizde görünen o ki geçen yıl aynı döneme ait faturalar ile bu yıl aynı döneme ait faturalar karşılaştırıldığında yüzde yüze varan artışlar görülmektedir. Takdir edersiniz ki enerji tarımsal üretimin olmazsa olmazıdır. Böyle bir durumda tarımsal üretimin devamlılığı giderek imkânsız hale gelmektedir. Çiftçinin ürettiği bütün ürünlerin satış fiyatı serbest piyasada pazar şartlarında oluşurken enerji fiyatları ise piyasa rakamları ve maliyetler dikkate alınmadan tek taraflı ‘ben yaptım oldu’ mantığı ile belirlenmektedir. Elektrik enerji fiyatları bu doğrultuda devam ettiği sürece Konya ovasında yetiştirilen bir çok ürünün üretilmesi ekonomik olarak imkânsız hale gelecektir. Üretimin devamlılığı açısından yetkililerin konuya acil çözüm bulmaları gerekmektedir Elimizde çeşitli ilçelerimizden onlarca çiftçiden temin ettiğimiz geçen yılın ve bu yılın aynı dönem faturaları bulunmaktadır. Fatura toplam rakamlarına bakıldığı zaman aynı üründe aynı alanda kullanılan enerjide iki yıl arasında neredeyse 2 kat fark olduğu gözlenmektedir. Fakat hiç bir tarım ürünü satış fiyatında böyle bir artış söz konusu değildir. Bu şartlarda üretimi sürdürmenin bir anlamı da kalmamıştır.”“Enerji fiyatları ile ilgili yetkililerin açıklamış oldukları rakamlar ile faturalara yansıyan rakamlar arasında ciddi tutarsızlıklar bulunmaktadır” diyen Başkan Yağız, faturaya yansıyan rakamlar ile EPDK'nın ve enerji tedarikçisi kurumların kamuoyuna açıkladığı zam oranlarının birbiri ile çeliştiğini dile getirdi. Elektrik faturaları üzerindeki çeşitli kesintilerin çiftçiye fazladan ciddi bir yük getirdiğini ifade eden Yağız, “Tarımsal enerji fiyatlarının reel piyasa dikkate alınarak belirlenmesi faturalar üzerindeki bizce angarya olan kesintilerin ve açma kapama gibi bedellerin acil olarak kaldırılması ve aylık fatura ödenmesinden vazgeçilmesi, fatura ödemesini kullanılan ürünün hasat zamanına göre ayarlanması Ziraat Odaları olarak çiftçilerimiz adına hükümetimizden acil talebimizdir. Bakınız gelinen noktada elektrik fiyatı ile mazot fiyatı arasındaki makas giderek daralıyor. Enerji fiyatları böyle devam ederse önümüzdeki yıllarda onca enerji altyapı yatırımı atıl kalma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu anlaşılır ve kabul edilebilir bir durum değildir” şeklinde konuştu.

31 İLÇE ZİRAAT ODASI BAŞKANI BİR ARADA

Çiftçinin endişe içinde olduğunu, bu şartlar altında çiftçinin üretimden vazgeçecek pozisyona geldiğini de vurgulayan Yağız, bunun sonucunda da ithal tarım ürünü sayısının artarak ve çeşitlenerek devam edeceği gerçeğinin altını çizdi. Yağız, konuşmasını şu ifadelerle noktaladı: “Bütün bu çizdiğimiz kapkara tabloya rağmen üretmeye devam eden tarlasında, bağında, bahçesinde kalan cefakar çiftçimize bereketli bir yıl diler, toplantımıza katılımınızdan dolayı sizlerin huzurunda tüm basın camiamıza teşekkür eder, Merkez Meram Ziraat Odası ve 31 ilçe Ziraat Odamız ile birlikte kamuoyuna saygı ile duyururuz.”Kaynak: Konya çiftçisi  sahipsiz kaldı!

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konya Valiliğinden uyarı
Konya Valiliğinden uyarı
Konyaspor'dan bayram hediyesi 2-0
Konyaspor'dan bayram hediyesi 2-0