Reklam
  • Reklam
Fotoğraf sanatçısı Kuş’tan Halep  gösterisi 

Fotoğraf sanatçısı Kuş’tan Halep  gösterisi 

Tanıtım Elçileri Derneği’nin her cuma günü düzenlediği fotoğraf gösterileri devam ediyor.

13 Ocak 2019 - 11:48

Ülkemizin sahip olduğu turizm varlıklarının tanıtılması amacıyla kurulan dernek aynı zamanda Konya’da faaliyet gösterdiği için Konya’nın tanıtımına da ayrı bir önem veriyor. Farklı mevsimlerde düzenlediği gezilerle üyelerine ve halkımıza turizm destinasyonlarını tanıtan dernek fotoğraf gösterileri ve sergilerle de bu faaliyetlerinin halka ulaşmasını amaçlıyor.

Her cuma bir fotoğraf sanatçısını misafir eden derneğin 11 Ocak 2019 tarihindeki konuşmacısı yazar-fotoğraf sanatçısı Ahmet Kuş idi. Ahmet Kuş savaştan önce çektiği “Halep” fotoğraflarından oluşan bir fotoğraf gösterisi yaptı. 2010 yılı baharında “Büyük Selçuklu Mirası Projesi” için Suriye’ye bir ekiple birlikte iki haftalık bir seyahat gerçekleştiren Kuş, projeyle ilgili çekimlerin yanı sıra orada bulunan kültür ve tabiat varlıklarının da fotoğraflarını çekti. Osmanlı coğrafyasıyla ilgili zengin bir fotoğraf arşivine sahip olan Ahmet Kuş davet edildiği platformlarda bu coğrafyalarla ilgili sunumlar yapıyor.

Tanıtım Elçileri Derneği’nin davetlisi olarak katıldığı toplantıda Kuş, savaştan önceki Halep hakkında şu bilgilere yer verdi; “Halep, nüfus yoğunluğu açısından Suriye’nin başkenti Şam’dan sonra ikinci büyük şehriydi. Savaşta en çok zarar gören şehirlerden biri olan Halep, tarihî eserler açısından da Suriye’nin en iyi korunmuş bölgelerinden biriydi. Özellikle tarihin diğer dönemlerinin yanı sıra Büyük Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden de izler taşıyan Halep ne yazık ki savaşın en şiddetli yaşandığı şehir olduğu için adeta yerle bir oldu. Savaş sırasında çok sayıda Halepli hayatını kaybetti, yüz binlercesi de Türkiye ve Lübnan gibi ülkelere göç etmek zorunda kaldı. Savaş bir ülkeyi alt üst eden bir olgu, Allah hiçbir milleti savaşla imtihan etmesin. Allah kimseyi vatansız bırakmasın, bu dünyada vatansızlık kadar zor bir şey yok…”

Sözlerine şu ifadelerle devam eden Ahmet Kuş, Halep’le ilgili olarak son gelişmeler hakkında da bazı bilgiler aktardı; “Şu anda Esed rejimi ile Rus güçlerinin kontrolünde olan Halep’te gazetelerden öğrendiğimiz kadarıyla restorasyon işlemleri de başladı. Savaş sırasında çok büyük zarar gören Halep Ulu (Emeviye) Camii restorasyonuna başlanan ilk tarihî yapı oldu. Rusya tarafından caminin restorasyon işi Ahmet Kadirov Vakfı’na verildi. Halep Ulu Camii’nin savaş sırasında kasıtlı olarak rejim güçleri tarafından yıkılan minaresi de bizim açımızdan ayrı bir önem taşıyor. Büyük Selçuklu hükümdarı Melikşah tarafından yaptırılan minarenin üzerinde kitabe kuşakları da bulunuyordu. Ayrıca Halep, Osmanlı hâkimiyeti altında bulunduğu yıllarda şehirdeki diğer yapıların yanı sıra Ulu Cami’de de farklı tarihlerde tamiratlar yapılmıştı. Bu tamiratlara ilişkin kitabe ve tuğralar caminin duvarları üzerinde yer alıyor.”

Program Ahmet Kuş’un Tanıtım Elçileri Derneği yönetim kurulu başkanı İsmail Topaloğlu’na kitap hediye etmesiyle sona erdi. Her cuma saat 19.00’da Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası konferans salonunda düzenlenen etkinliklere isteyen herkes katılabiliyor.      

           

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TORKU Şekerli Seçkin Paris yolcusu
TORKU Şekerli Seçkin Paris yolcusu
'Yerli sanayinin arz güvenliğini sağlıyoruz'
'Yerli sanayinin arz güvenliğini sağlıyoruz'