KTÜN’den Bir Başarı Daha

Konya Teknik Üniversitesi RAC-LAB ekibi, OpenZeka tarafından düzenlenen ve son teknoloji ürünü sensörler ile yapay zeka algoritmalarının otonom araç uygulaması üzerinde geliştirilmesini amaçlayan ‘MARC Mini Otonom Araç Yarışması’na damga vurdu.


KTÜN’den Bir Başarı Daha

Bilkent Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen ve ODTÜ, Bilkent, Yıldız Teknik, Uludağ, 19 Mayıs, Düzce, Fırat, Kocaeli Üniversitelerinin katıldığı yarışmada, Konya Teknik Üniversitesi RAC-LAB ekibi birinci oldu.

Gelecekte hayatın her alanında yer bulacak otonom sistemlerin tasarlanması ve yapay zeka algoritmalarının geliştirilmesi, teknolojik dönüşümü gerçekleştirecek firmalarda bulunan yetişmiş insan kaynağına katkı sağlamayı amaçlayan yarışmaya, Konya Teknik Üniversitesi adına Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden Erol Öztürk, Mehmet Duramaz, Yunus Emre Dursun, Osman Karagülle ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Meryem Afife Mutluer ile İrem Nur Yoldaş’ın oluşturduğu RAC-LAB ekibiyle katıldı.  Elektrik-Elektronik Mühendisliğinden Dr. Öğr. Üyesi Akif Durdu ve Bilgisayar Mühendisliğinden Dr. Öğr. Üyesi Ömer Kaan Baykan’ın akademik danışmanlığını yaptığı ekip, rakiplerini geride bırakarak önemli bir başarıya imza attı.

 

Ekibin akademik danışmanı Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Akif Durdu yaptığı açıklamada, “OpenZeka MARC mini otonom yarışmasına katılan ekiplerden beklenilen görevler; Trafik Işığı Tanıma, Yol Çalışması (Engel Tespiti), Bozuk Satıhta Hareket Etme, Karekod Okuma, Araç Sollama, Yaya Geçidinde Durma, Levha Tespiti, Düzenli Park Etme ve Şerit Takibiydi. RAC-LAB ekibi, verilen görevlerden en yüksek puanı toplayarak yarışmada birinci oldu. RAC-LAB ekibi tarafından geliştirilen otonom araç sisteminde, robot işletim sistemi (ROS), derin öğrenme, görüntü işleme yöntemleri, engelden kaçınma, sensör füzyonu, obje tanıma ve sınıflandırma yöntemleri araştırıldı ve uygulandı. Konya Teknik Üniversitesi olarak kendini geliştirmiş, özgüveni yüksek ve donanımlı mühendislerini yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Disiplinler arası çalışmayı önemsiyoruz ve mühendis adaylarımızla katıldığımız bu yarışmalarla ekip çalışması kabiliyetini kazandırmak istiyoruz.” dedi.

 

REKTÖR ÖZÇELİK’TEN TEBRİK MESAJI

 

RAC-LAB ekibinin elde ettiği başarıyla gururlandıklarını ifade eden Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik yayınladığı mesajında,  “Son teknoloji ürünü sensör ve yapay zeka algoritmalarını kullanmak ve otonom araç uygulaması geliştirmek amacıyla OpenZeka tarafından düzenlenen 'MARC Mini Otonom Araç Yarışmasında' birincilik elde eden Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Akif Durdu ve Dr. Öğr. Üyesi Ömer Kaan Baykan danışmanlığındaki RAC-LAB ekibini başarısından dolayı tebrik eder, değerli öğretim üyelerimizin ve öğrencilerimizin başarılarının devamını dilerim.” ifadelerini kullandı.