Çavuşoğlu’na Fahri Doktora Unvanı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde düzenlenen Fahri Doktora Tevcih Töreninde, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin tarafından  Fahri Doktora Payesi takdim edildi.


Çavuşoğlu’na Fahri Doktora Unvanı

Süleyman Demirel Kültür Merkezinde düzenlenen törene; Vali Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Konya Milletvekilleri Ahmet Sorgun ve Selman Özboyacı, eski AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, İl Jandarma Komutanı Tuğg. Ercan Yaşin, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Prof. Dr. Cem Zorlu, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgün, Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, SÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut, Prof. Dr. Hüseyin Kara, Prof. Dr. Mehmet Okka, Prof. Dr. Özdemir Koçak, Genel Sekreter İbrahim Halıcı, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, Rektör Danışmaları, dekanlar, okul müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Sayın Bakanım, şahsınızı üniversitemizde fahri doktora takdim etmek vesilesiyle misafir etmekten dolayı büyük bir memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Tabii ki bu vesileyle değinmek istediğim birkaç husus var. Öncelikle geçmişi olan tarihi olan bilinçli olan milletlerin devletlerin geleceği vardır. Ve Türk milleti olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak çok büyük bir geçmişe ve çok büyük bir birikime sahibiz. Elimizdeki potansiyel miras çok. Bu tarihi kültürel deneyimlerden kaynaklanmaktadır. Biz bunları çok iyi değerlendirdiğimiz zaman gelecek dünyada çok iyi yerimiz olacak, tüm şekilde var olmaya devam edeceğiz. Tabii bu coğrafyada son 200 yıldır başta Osmanlı Devletiyle başlamak üzere ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşundan bugüne kadar devam eden bir mücadele süreci var. Çok kritik süreçler atlatıldı. Ve gerçekten büyüyerek var olmak mı yoksa küçülerek yok olmak mı noktasındaki bir süreci sizin bakanlığınız döneminde ülkemiz yaşamaktadır. Ve biz Türk Milleti olarak yürekten inanıyoruz ki büyüyerek var olacağız dünyaya yön veren şekil veren söz veren devletlerden milletlerden birisi olmaya devam edeceğiz. Başta Selçuk Üniversitesi mensupları olmak üzere Türk Milleti adına yürüttüğünüz etkin ama yumuşak diplomasi adına sizlere minnet ve şükranlarımızı sunmak istiyoruz. Sayın Değerli Bakanım bu çerçevede İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizin Fakülte Kurulu kararını senatomuz oy birliği ve büyük bir memnuniyetle onaylayarak sizlere uluslararası ilişkiler alanında sizlere fahri doktora diplomasının verilmesini uygun gördük ve bu üniversitemizin bir onur ve şerefidir. Sayın değerli bakanım çok kıymetli misafirler gerçekten zor bir coğrafyada zor şartlar altında ve geleceğin yeniden şekilleneceği tarihin yeni baştan yazılacağı bir sürecin içerisindeyiz. Ve bu süreci çok etkin bir şekilde, başta Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu irade ve Sayın İçişleri Bakanımızın etkin diplomasisiyle oldukça verimli bir şekilde yürütmekteyiz. Bu noktada akademisyen camiası olarak sonuna kadar yürütülen diplomasinin arkasındayız ve elimizden gelen her türlü desteği bugüne kadar verdik vermeye de devam edeceğiz. Ben bugüne kadar yapmış olduğunuz bütün çalışmalardan dolayı ülkemiz adına tekrar minnet ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Rektör Şahin, “Yaklaşık bir ay önce Erasmus Eğitim Programı çerçevesinde yurt dışına Polonya’ya giden bir öğrencimizin orada hunharca katledilmesinden sonra şahsınıza büyükelçiliğimize ve bakanlık çalışanlarınıza teşekkür etmek istiyorum. Çok etkin bir çalışmayla kısa bir süre içerisinde şehidimizin oradaki resmi ve bürokratik işlemlerini tamamladılar ve kısa bir sürede Türkiye’ye getirilmesini sağladılar. Devamında Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca beyefendi İstanbul havaalanında hemen beklemeksizin bir hava ambulans aracıyla da şehidimizin cenazesini hızlı bir şekilde Konya’ya naklettiler. Bu vesileyle de devletimizin gücünü bir kez daha gördük. Ve devletimizin geçmişten çok farklı olarak halkla irtibatta olduğunu vatandaşın sorunlarıyla yakinen birebir olduğunu burada yaşayarak bizatihi tecrübe etmiş olduk. Bu konuda emeği geçen herkese minnet ve şükranlarımızı sunuyorum. Çok teşekkür ediyorum, sağ olun, var olun” dedi.

Selçuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şaban Halis Çalış ise, “Sayın Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu özellikle 2014 yılından bu yana devam ettirmekte olduğu Dışişleri Bakanlığı görevini Türk dış politikasına bir devlet adamı olarak yapmış olduğu katkılardan dolayı, naçizane akademik bir teşekkür vesilesi olarak görülmelidir. Uluslararası ilişkiler alanında fahri doktora verilmesinin ardında yer alan gereksinimleri de bir rapor özeti olarak burada kısaca aktarmak istiyorum. Tarihsel olarak teknik bir dönemde küresel bölgesel ve ulusal düzeyde gerçekleştirdiği çalışmalar Sayın Bakanımızın kendisinin de sıkça vurguladığı gibi girişimci ve insani dış politika anlayışı çerçevesinde muhteva olarak Türk dış politikasına yeni politikalar getirmiş bulunmaktadır. Meselenin hem maddi hem de manevi boyutlarını dikkate aldık. İdeolojik yönelimli veya sadece güvenlik merkezli dış politika anlayışı yerine çok boyutlu ve çok katmanlı bir yaklaşımla hareket ediyoruz. Bir yandan ekonomi ticari finansal ve girişimcilik ön planda. Hatta teknolojik boyutları dikkate aldığımızda öte yandan insani, ahlaki ve erdemli duruşu bozmadan, gerektiğinde tüm imkânları küresel bölgesel barış huzur ve emniyeti seferber eden gecesi ve gündüzü olmadan bir çalışma yapmalıdır. Sayın Bakanımızın dış politikasında ortaya koyduğu çalışmaların sadece muhtevasına değil, huzur ve üslup açısından da kayda değer olduğunun da altını çizmeliyiz. Her daim hazır, meselelere hâkim, her soruya cevabı olan açık samimi ve fakat kompleksiz bir üslupla sayın bakanımızın konulara yaklaştığını görüyoruz. Fransa’nın son günlerdeki politikalarına yerinde gösterdiği tepkiler bu konunun hafızalarımızdaki pek yakın örneklerinden biridir. Sayın bakanım, akademik bir teşekkürün ifadesi olarak Uluslararası İlişkiler Bölümümüzün teklifleriyle başlayan her birisine teşekkür olduğunu üniversite senatosu kararı ve bu süreçle her bir detayla incelenen Sayın Rektörümüzün onay ve imzasıyla zati alinizin bunca yoğunluğunuz arasında kabul ettiğiniz için teşekkür eder saygılar sunarım” diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ve İİBF Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şaban Çalış, üniversite konferans salonunda düzenlenen Fahri Doktora Tevcih Töreninde, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na Fahri Doktora Payesi takdim edildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hitaplarında şunları dile getirdi: “İnsani dış politikamız sebebiyle şahsıma verilen fahri doktora unvanından dolayı mutluyum, onurluyum gururluyum. Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Şahin ve üniversite senatosuna beni fahri doktora unvanına layık gördükleri için çok teşekkür ediyorum. Bu unvanı girişimci ve insani dış politikamızı liderliğinde başarıyla sürdürmeye çalıştığımız, liderimiz Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, dış politikamız yürütmede ve oluşturmada gayretli çalışmalarıyla her zaman destek veren çok kıymetli içerde ve dışardaki mesai arkadaşlarım adına almaktan onur duyuyorum”

Polonya’da öğrenci olarak bulunurken katledilen Furkan Kocaman’ı rahmetle yâd eden Bakan Çavuşoğlu, “Ailesine ve tüm üniversite camiasına sabır ve başsağlığı diliyorum. Hem bakanlığımızı hem de hükümetimizi esasen en temel görevi bundan sonra soruşturmanın tüm boyutlarıyla açığa çıkması ve bu cinayetin arkasındaki sebepler dâhil tüm gerçeklerin aydınlığa çıkarılması için takibini olayın yapıyoruz. Bunun peşini bırakmayacağımızı özellikle burada vurgulamak isterim” dedi.

 Selçuk Üniversitesinin 44’üncü Kuruluş Yıl Dönümünü kutlayan Bakan Çavuşoğlu, “Üniversitemize daha nice 44 yıllar diliyorum. Bölünerek başka üniversitelerin kurulmasına vesile olan Selçuk üniversitesi Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden bir tanesidir. Yönetim, eğitim ve öğretim kadrolarında büyük başarılara imza atmış, gurur duyduğumuz bir üniversitemizdir. Sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinden tercih edilen bir üniversite haline gelmiştir. Üniversitemizin ilkeleri arasında yer alan girişimcilik, yenicilik katılımcılık ve farklılığa saygıyı son derece anlamlı buluyorum. Esasen bu ilkeler, günümüzün gereği dinamizmle geleneklerimiz arasında köprü kuruyor. Medeniyetlerin buluşma noktası olan Konya bugünde bilim, irfan ve maneviyat arayışımızda adeta bir çekim merkezi olmayı sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

“Terör, radikalleşme ve hoşgörüsüzlük küresel sınamalara verilecek en iyi yanıt bu topraklarda inşa edilen medeniyetimiz kodlarında saklıdır” diyen Bakan Çavuşoğlu, “Yeni Zelanda’da meydana gelen terör saldırısı hoşgörüsüzlük,  ırkçılık, İslam ve yabancı düşmanlığı ortak insani değerlerimize bir tehdit teşkil ettiğini bir kez daha görmüş olduk. Bu tehditlere karşı dayanışma içinde mücadele etmek şart olmuştur” dedi

Bu anlayışla terör saldırısının hemen arkasından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Yeni Zelanda'ya gittiklerini anlatan Çavuşoğlu, oradaki Müslümanlarla, tüm Yeni Zelanda halkıyla ve hükümetiyle olan dayanışmalarını gösterdiklerini bildirdi.

“BARIŞ VE HUZURA KATKI SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Bakan Çavuşoğlu, hemen arkasından İslam İş Birliği Teşkilatı (İİT) dışişleri bakanları toplantısını İstanbul’da acil olarak topladıklarının altını çizerek, “Fakat sadece İslam İş Birliği Teşkilatını toplamak yetmez. Bu gelişme karşısında bu herkesi tehdit eden durum karşısında tüm dünyayı ayağa kaldırmamız gerekiyor. O sebeple Birleşmiş Milletler Genel Kurulunu da olağanüstü toplanmaya çağırdık. O gün genel kurulda 2 Nisan’da yaptığım hitabımda Hz. Mevlana’nın tüm insanlığı kucaklayan sözleriyle bu konuşmamı noktaladım. Hz. Mevlana diyor ki; ‘Hoşgörünün kulaklarıyla dinleyin, şefkatin gözleriyle görün, sevginin diliyle konuşun’ ve bu mesajı insanlığın vicdanın meclisi olan birleşmiş milletler genel kurulunda tüm dünyaya anlatmak istedik. 21. yüzyılın sorunlarının çözümü esasen uzaklarda değil, öncelikle kendi değerlerimizde ve zengin mirasımızda ve öz kültürümüzdedir” dedi.

Girişimci ve insani dış politika çerçevesinde her kıtada etkin olmayı sürdürmek gerektiğini vurgulayan Bakan Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Bugün toplam 242 dış temsilcilikle dünyada 5’inci sıradayız. 9 sene önce sadece Afrika’da 12 büyükelçiliğimiz vardı. Bugün Afrika’da sadece 42 büyükelçiliğimiz var. Ve bazılarının Türkiye’den rahatsız olmasının sebebi budur. Ancak biz, azimle Afrika’da ilk etapta 50’ye çıkmayı ve daha sonra tüm Afrika’da büyükelçilikler açmayı da sürdüreceğiz. Dünyanın her yerinde Türk bayrağını dalgalandıracağız.  Hem kalkınmaya hem barış ve huzura katkı sağlayamaya devam edeceğiz”

“Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünde ilk 11 ekonomi olmak istiyoruz” diyen Çavuşoğlu, “İnşallah Avrupa’da 6. büyük ekonomi olacağız. O nedenle özellikle ekonomik diplomasimiz tüm araçlarını tüm bakanlık ve kurumlarımızla birlikte seferber ediyoruz. Konya sanayisi de ülkemizin esasen ekonomimizin itici güçlerinden birisidir ve burada özellikle üniversitemizde üniversite-sanayi iş birliğinin teorik ve uygulama arasında güçlü bir bağ kurması açısında önemli olduğunu düşünüyorum. Bunu kamu üniversite sanayi ve sivil toplum iş birliği olarak görmek lazım bunu gerçekleştirecek insan gücü işte tam da bu çatının içindedir” dedi.

“KENDİ TARİHİ UNUTMAK İSTEYENLERDEN TARİH DERSİ ALACAK DEĞİLİZ”

 Türkiye’nin bu süreçte tehdit ve sınmalarla da karşı karşıya olduğunu söyleyen Bakan Çavuşoğlu, “Tabii geleceğe ülkemizin iyi hazırlamamız gerekiyor. Tarihimizi de çok iyi öğrenmek ve anlatmak gerekiyor. Geçmişimizi tarihimizi ecdadımızı çok iyi öğrenip çok iyi anlatmamız gerekiyor. Bu bize geleceğimize de ışık tutar.  Ve tarihimizi özellikle de kendi tarihini bile unutup mevki makam için kendi soyunu katledenlere de âşık olanlardan öğrenecek değiliz.  Kendi tarihi unutmak isteyenlerden tarih dersi alacak değiliz. Buna cüret edenlere de gerekli dersi vermek bizim boynumuzun borcudur. Onlara hadlerini bildirmek Türk milleti olarak bizim görevimizdir. Tarihimizle gurur duyuyoruz çünkü bizim tarihimizde soykırım yoktur. Bizim tarihimizde sömürgecilik de yoktur. Biz Cumhuriyetimiz kuran gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten o günden bugüne Recep Tayyip Erdoğan’a kadar bu ülkeye hizmet etmiş tüm devlet büyüklerimizi her zaman sevgiyle, saygıyla ve hakkın rahmetine kavuşanları da rahmetle yâd ediyoruz” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ve senato yönetimine teşekkür etti.

Programın toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.