Üniversiteli kadın kasaplar

Öğrenim gördükleri bölümlerden mezun olduktan sonra kendi alanlarında iş bulamayan 3 genç kadın tesadüfen rastladıkları kasap dükkânında şimdi üniversiteli birer profesyonel kasap olarak görev yapıyor.


Üniversiteli kadın kasaplar

Konya’da, değişik bölüm ve zamanlarda üniversiteden mezun olan 3 kadın, kendi alanlarında iş bulamayınca başka alanlara yöneldi. Bir kasap dükkânının elaman ilanına rastlayan Elifcan, Ayşegül ve Sema, kadınların da kasaplık yapabileceklerini düşünerek işe başladı. İlk defa yaptıkları kasaplık mesleğini öğrendikçe sevmeye başlayan genç kadınlar, şimdi profesyonel birer kasap olarak hayatlarına devam ediyorlar. İşlerini sevdiklerini ve kadınların her işi yapabileceklerini dile getiren genç kasaplar müşterilerden de olumlu tepkiler aldıklarını belirttiler.

“KADIN HER ŞEYİ YAPABİLİR”

Çalıştığı kasap dükkânına kasiyer olarak başlayan, ete duyduğu ilgi nedeniyle tezgâhın arka kısmına geçen üniversitenin radyo televizyon bölümü mezunu 24 yaşındaki Elifcan Can, şimdilerde profesyonel et işleme yapıyor. Et ürünleriyle iç içe olmaktan memnun olduğunu dile getiren Can, kasap olmaktan gurur duyduğunu aktardı. Can, “Üniversite mezunuyum alanımla ilgili iş bulamayınca iş arayışına girdim. Bu kasabın eleman ilanını gördüm 3,5 yıl önce başladım. Ete de merakım vardı. 3,5 senede yavaş yavaş işi öğrendik. Şimdi profesyonel et işleme yapıyoruz. Şu anda 4 kadın personel olarak çalışıyoruz işletmemizde. Müşteriler bu durumdan çok memnunlar, bizler de memnunuz. Çünkü kadının elinin değdiği yer zaten belli olur” dedi. Kendilerinin bu işi severek yaptıklarını, kadınların da her meslek dalında var olabileceğine değinen Can, “İşverenlerimiz Mustafa ve Kenan Talay’ın desteğiyle şu anda bu konumda bulunuyoruz. Şu anda 4 kadınla devam ediyoruz ama bunun çok daha fazla olmasını istiyoruz. Kadın isterse her işi yapabilir. Müşterilerimizi, etlerimizi temiz ve kaliteli bir şekilde satarak memnun ediyoruz” diye konuştu.

Üniversite de Büro yönetimi eğitimini tamamladıktan sonra uzun süre iş bulamayan 23 yaşındaki Ayşegül Yıldız da, “Bu mesleğe tesadüfen başladım. Üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulamadım. Burayı keşfettim ve işi öğrendikçe ne kadar zevkli olduğunu anladım. İlk defa yapıyorum bu işi. Zevkle yaptığımız için müşterilerimiz de memnun. Bizi görünce şaşırıyorlar ama kadınlar her şeyi yapabilir” şeklinde konuştu.

“ÜNİVERSİELİ KASABIM”

Okuduğu bölümden atamalarının gerçekleşmemesi nedeniyle kasaplık yapamaya başladığını aktaran 23 yaşındaki Sema Tekeli kendisinin üniversiteli bir kasap olduğunu kaydederek, “”Odyometri mezunuyum. Atamalar olmadığı için, buraya iş başvurusunda bulundum. Buraya gelen müşteriler de bizi benimsedi. Burada en iyi şekilde çalışarak hizmet vermeye çalışıyoruz. Zor bir iş ama sevdiğimiz için en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Kadınların da yapabileceğini göstermeye çalışıyoruz. Aynı zamanda ben bir üniversiteli kasabım” dedi.

MÜŞTERİLER OLDUKÇA MEMNUN

Çalışan kasap kadınları gören müşteriler önce şaşırmalarına rağmen, kendilerine verilen hizmetten oldukça memnun. Dükkâna kadın elinin değdiğini ve profesyonel bir şekilde kasaplık yapan kadınları görünce mutlu olduklarını dile getiren müşteriler, kadın çalışan sayısının daha çok artmasını istiyoruz. Kadınlar çalışmaya başladıktan sonra dükkânın daha nezih bir yer olduğunu dile getiren müşteri Fatma Kaya, “Biz buranın 8 yıldır müşterisiyiz, bayan arkadaşlarımız da başlayınca burası daha nezih, daha güzel oldu. Arkadaşlarımız üniversite mezunu, sosyokültürel düzeyi oldukça iyi, oldukça marifetliler. Bir kadın olarak onları burada görmekten çok memnun oluyorum. Hijyene ne kadar dikkat ettiklerini bildiğim için bu konuda için çok daha rahat. Burada bayanların çalışması bizim için de çok büyük bir rahatlık. Uzun süredir buradan alışveriş yapıyoruz, etlerinden ve hizmetlerinden çok memnunuz” ifadelerini kullandı.

Kadınlarla beraber çalışmanın hem kendileri hem de müşteriler açısından oldukça olumlu olduğunu dile getiren işletme sahibi Kenan Talay, “14 yıldır bu iş yerinin faaliyetini yapıyoruz. 4 yıl önce bir bayan arkadaşımız kasiyer olarak işe başlamıştı. Sonra biz onun performansını tezgâhta gördük. Performansından memnun kaldık daha sonra kadın çalışan sayımızı artırdık. Hem bizler hem de müşterilerimiz gayet memnun. Arkadaşlarımız aynı zamanda hijyen bakımından da çok iyiler. Bayan müşterilerimizin de, buradaki kasapların bayan olması hoşuna gidiyor” dedi.

 

Zafer SAMANCI