Kuantum fiziği konferanslarında sürüyor

Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin “Her Cumartesi Birlikteyiz” programlarında kuantum fiziğini anlatan NEÜ Meram Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ömer Dereli, dünya üzerinde kuantum üzerine yapılan bütün konferanslarda konunun daha iyi anlaşılabilmesi için Nasreddin Hoca’nın “Sen de haklısın” fıkrasının örnek gösterildiğini söyledi


Kuantum fiziği konferanslarında sürüyor

Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin düzenlediği “Her Cumartesi Birlikteyiz” konferanslarında “Kuantum Fiziği ve Ötesi” konulu konferans veren Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ömer Dereli, anlaşılması güç olan kuantum fiziği ile ilgili uluslararası konferanslarda Nasreddin Hoca fıkraları anlatıldığını kaydetti.

Kuantum fiziğinin tanımını yaparak, fiziğin düşünce yapısını da etkileyen bir yapısı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Dereli, “Kuantum, basit anlamda kesiklilik ve en küçüğün katları şeklinde devam eden demek. Biz aslında anların üst üste binmesini izliyoruz zamanı yaşarken. Ama kuantum anlamlandırılamıyor. Ben kitaplarda şunu buldum; fiziğin düşünce dünyasını etkileyen bir yanı var” dedi.

Einstein, Bohr, Heisenberg ve Paul Davies’in kuantum fiziği ile ilgili görüşlerinden yola çıkarak kuantum fiziği bulunmadan önce klasik fizik ışığındaki dünya ile sonrasını karşılaştıran Dereli, kuantum fiziği üzerine çalışma ve söylemleri olan Alev Alatlı ile Doç. Dr. Şakir Kocabaş’ın fikirlerini de anlattı. Anlaşılması güç olan kuantum fiziğinin Avrupa’daki bütün konferanslarda, seminer ve kongrelerde Nasreddin Hoca fıkralarıyla anlatıldığını vurgulayan Prof. Dr. Dereli, “A kişisi A fikriyle haklı. B kişisi de B fikriyle haklı. Ama A ve B fikirleri birbirine zıt. Batı bunun daha iyi anlaşılabilmesi için Nasreddin Hoca’nın ‘Sen de haklısın’ fıkrasını anlatarak kuantum fiziğini açıklıyor. Çünkü batı bu konuda kavramlar yetersiz diyor. Batı ayrıca Aristo mantığını eleştiren yaklaşımlar getirerek, doğunun konuya batıdan daha yakın olduğunu söylüyor. Bizde ise Doç. Dr. Şakir Kocabaş, diğerlerinden farklı olarak bilim ve gerçeklik dedi. Yani var oluşu arıyor. Gerçek ne dediğimiz zaman akla bir sürü şey geliyor. Şakir Hoca’ya göre, gerçeğe ancak gerçek bir dille ulaşabilirsiniz. Ona göre tek bir gerçek lisan var, o da Kur’an-ı Kerim. Bazı kavramların içi boşaldı. Bu nedenle gerçeği ancak gerçek bir dille ararsak buluruz diyor Şakir Hoca. Wolf da Mevlana’ya, tasavvufa atıfta bulunuyor. Bilim dünyasında tefekkür eden insanlara ihtiyaç var” diye konuştu.

Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin geleneksel hale getirdiği “Her Cumartesi Birlikteyiz” konferanslarının ilkbahar döneminin son toplantısını yaptıklarını dile getiren Vakfın Şube Başkanı Abdi Parlak, konferansların yeni eğitim öğretim yılı ile tekrar başlayacağını belirtti. Parlak, Ramazan ayı boyunca her gün teravih sonrasında sohbet toplantıları olacağını ifade ederek, bu sohbetlere bütün Konyalıları davet etti. Parlak, Prof. Dr. Dereli’ye günün anısına tablo hediye etti.