"Millet olarak devletsiz yaşayamayız"

Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin Çay Sohbetlerinde devlet ve işleyişini anlatan Vali Yardımcısı Mehmet Aydın, Türk milletinin devletsiz yaşayamayacağını kaydetti


Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin “Teravih Sonrası Çay Sohbetleri”ne katılan Vali Yardımcısı Mehmet Aydın, Türk milletinin devletsiz yaşayamayacağını söyledi. “Devlet ve İşleyiş” konulu sohbet toplantısında Türkiye’deki parlamenter sistem ile Başkanlık sistemini anlatan Aydın, Türkiye Cumhuriyeti’nin en çok imtiyazlardan çektiğini vurguladı.

Birlik Vakfı salonunda yapılan ve samimi bir havada geçen çay sohbetinde Türk toplumunun temel özelliklerinden en önemlisinin aile olduğunu ifade eden Aydın, devletin yapısında ise ilk olarak anayasa olduğunu belirtti. Devletin genel karakteri olduğunu ve Türk milletinin devletsiz yaşayamayacağını dile getiren Aydın, “Türk tarihinde 200 tane beylik, bazıları imparatorluk olmak üzere 16 tane devlet kurduk. Biz Türklerin devletsiz, organizasyon olmadan yaşama imkanımız yok. Bazı devletler yaşayabilir ama bizim medeniyetimizin ana aksı devletçi yapıdır. İkincisi de İslamiyet’ten gelen vakıf geleneğidir. Devlette adalet vardır, adalet temeldir. Vakıf geleneğinde de merhamet ve fazilet vardır. Benim kendi hakkım vardır, hakkımın bir kısmını istersem verebilirim. Bu fazilet. Bir de aşk vardır, sevgi vardır. Fazilette ihtiyaç fazlasını verirsin ama aşkta, sevgide ihtiyacını da verebilirsin, canını feda edersin vatan için, devlet için, namus için. Bu işin zirveye çıkmış halidir. Devletin temayülleri vardır. Daimi dostluk, daimi düşmanlık yoktur, karakteri vardır. Devletin vasfı yaşamak üzerinedir. Yaşamak için devlet her türlü kararı verebilir. Şu an dünyanın bulduğu en iyi sistem demokrasi. Ama demokraside bazı kurallar var” dedi.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ EN ÇOK İMTİYAZLARDAN ÇEKTİ

Türkiye’de şu anda muhtarlıkların bir fonksiyonu kalmadığını, mahalleyi temsil etmesi gereken muhtarlıklara ya fonksiyon verilmesi ya da kaldırılması gerektiğine işaret eden Aydın, devletteki derin yapıyı da irdeledi. Her devletin bir derin yapısı olduğunu kaydeden Aydın şöyle devam etti:

“Devlette 5 tane hastalık vardır. Bunlardan bir tanesi imtiyazlar. Derin devletin bir kısmı da bu imtiyazları kullanmadan geliyor. Durup dururken imtiyaz verilmez. Her hükümet imtiyaz verir. Türkiye Cumhuriyeti en çok imtiyazlardan çekti. Askeri imtiyazlar, adli imtiyazlar, idari imtiyazlar, bürokratik imtiyazlar, bunlar bir gerekçe ile verilmiştir. Onlar durumdan vazife çıkararak, müdahale ediyor. Derin devletin bir kısmı imtiyazlardan geliyor. İkinci hastalık ihmaller imparatorluğuyuz. 3. Konu israflarımız var. Toplum da devlet de israf içinde. Dördüncüsü ihanetler var. Daha önce de vardı. Fetö’de net olarak ortaya çıktı. Bundan sonra da olacak. 200 egemenliği yok ettik, 16 devleti yıktık. Birçoğu da kendi iç dinamiklerimizden. Son hastalığımız da iltimaslar. İltimasların bir kısmı gerekli. Elbette güvendiğine vereceksin ama emaneti de ehline vereceksin.”

Vali Yardımcısı Aydın, sohbet sonunda katılımcıların sorularını da cevaplandırdı.