Öğrenci Projeleri Sergileniyor

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından başta TÜBİTAK olmak üzere çeşitli kurum ve kuruşların destekleriyle düzenlenen 6. Mühendislik Öğrenci Proje Pazarı’nın açılışı gerçekleştirildi. Etkinlikte, 6 tematik alanda 118 öğrenci projesi sergileniyor.


Öğrenci Projeleri Sergileniyor

Alaeddin Keykubat Yerleşkesi Müze ve Sergi Salonunda yapılan programa, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. H. Selçuk Halkacı, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ferruh Yıldız, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, InnoPark Genel Müdürü Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, öğretim üyeleri, Konya Teknokent yetkilileri ve öğrenciler katıldı.

“ETKİNLİK, ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİNE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK”

Rektör Prof. Dr. Özçelik, yaptığı konuşmada, proje pazarı etkinliğinin üniversite-sanayi arasında oluşturulcak işbirliklerine önemli katkı sağlayacağını ifade etti. Özçelik, “KTÜN’ün, Mühendislik eğitiminde güçlü olan üniversitelerin başında geldiğini görmekteyiz. Üniversite-sanayi iş birliği, bilgi birikimini üretime dönüştürebilmenin en önemli yollarından biridir. Bu iş birliği sonucunda, sanayiler ihtiyacı olan teknolojik bilgiyi üniversitelerden alabilmekte, üniversiteler ise özellikle mühendislik eğitiminde pratik uygulama imkânlarına kavuşabilmektedir. Bu proje pazarı etkinliğinin gerek üniversite-sanayi arasında oluşturulcak işbirliklerine önemli katkı sağlayacağına gerekse öğrencilerimizin derslerde almış oldukları teorik alt yapıyı kullanarak projeler ortaya çıkarmasına ve böylece özgüvenlerini geliştirmelerine önemli katkı sağlayacağına inanıyorum. Ayrıca bu etkinlik kapsamında 2 gün boyunca sergilenen projeler değerli sanayicilerimiz tarafından da dikkatle incelenecek belki de bazı projeler uygulamaya dönüşüm fırsatı bulabilecek.” diye konuştu.

“PROJELERİN SANAYİ ODAKLI OLMASINI HEDEFLEDİK”

Dekan Prof. Dr. Yıldız, etkinlik kapsamında, “Enerji, Malzeme Bilimi ve Makine Teknolojileri”, “Kimya ve Çevre Teknolojileri”, “Bilgi ve İletişim Teknolojileri”, “Verimlilik ve Endüstriyel Uygulamalar”, “Savunma Sanayii, Robotik ve Uzay Teknolojileri”, “Yer Bilimleri, İş Sağlığı ve Güvenliği Afet-Risk Yönetimi” olmak üzere 6 farklı tematik alanda 118 öğrenci projesinin yarıştığını söyledi. Prof. Dr. Yıldız, “Geçmiş yıllardan farklı olarak bu 6 tematik alandaki projelerin değerlendirilmesi için 23 hakem tayin edildi. Hakemlerin tamamı sanayiden, endüstriden ve ilgili sektörden seçildi. Jüri üyeleri, öğrenci projelerinin özellikle gelişim odaklı ve sanayiye uygulanabilir olması açısından tamamen bağımsız kurum ve kuruluşlarca seçilmiş ekipten oluşturuldu. Etkinliğimizin düzenlenmesinde destek veren kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz. Buradan çıkacak projelerin hem sanayimize hem de öğrencilerin gelişimine katkıda bulunmasının umut ediyorum” dedi.

“TİCARİLEŞEBİLEN ÜRÜNLER ÜRETMELİYİZ”

KSO Başkanı Kütükcü ise katma değeri yüksek ürünler üretmenin önemini belirterek, “Bunun yolu proje, teknoloji üretmekten ve ortaya sunulan ürününü ticarileştirilmesinden geçiyor. Ticarileşebilen proje ve çalışmalar bu bakımdan son derece önemli. Kaybedecek vaktimiz yok, hızla gelişen değişime ve gelişime uyum sağlamamız gerekiyor. Etkinlik kapsamında sunulan projelerin ticarileşmesinde Konya Sanayi Odası olarak bize düşen konularda her zaman destek veremeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından, protokol üyeleri tarafından Proje Pazarının açılış kurdelesi kesilerek, sergi alanı gezildi.