Dikkat Süne Var!

Hububat alanlarındaki süne artışına dikkat çeken KTB Başkanı Hüseyin Çevik, mahsulde kaliteyi korumak için biyolojik mücadelenin yetersiz kaldığı alanlarda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün belirlediği alanlarda teknik ekiplerin kontrolünde çiftçilerin ilaçlama yapması gerektiğine dikkat çekti.


 Dikkat Süne Var!

Konya Ovası’nda da kaliteli buğday üretimi en önemli tarımsal politikaların başında gelmektedir. Kaliteli buğday üretimini sağlamak için oluşturulan politikaların başında ise süne mücadelesi gelmektedir. Konya genelinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrolünde tarım paydaşlarının da katılımıyla süne mücadelesinde kültürel mücadele, biyolojik mücadele ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanmaktadır. Ancak uzmanlar süneyle mücadele de çiftçilerin daha dikkatli olmaları konusunda uyarı da bulunuyor.

SÜNE İLE MÜCADELEDE BAŞARI YÜZDE 96

“Süne başta olmak üzere, zirai mücadele hububat gelirini doğrudan etkilemektedir” diyen Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, kalitesiz bir buğdayın piyasa değerinin olmadığını belirterek, “Nitekim borsamıza gelen buğdaylar arasında önemli fiyat farklılıkları olmaktadır. Süne emgi oranının yüzde 3,5’in üstünde olması halinde buğdayın ekmeklik vasfını kaybettiği düşünüldüğünde ne kadar büyük bir gelişme gösterdiğimiz ortaya çıkmaktadır. Süne ile mücadele de ürünün kalite düzeyi ve pazar değeri korunmaktadır. Gelinen bu noktanın ardından rehavete kapılmadan, çalışmalara devam edilmesi gerekir. Süne mücadelesinin ilimiz için önemli olduğunu ve ihmale gelmeyeceği unutulmamalıdır. Çiftçilerimizin süne ile mücadelede daha hassas davranmaları gerekir.  Sadece süne emgi oranındaki 1-2 puanlık düşüş ülke ekonomisine doğrudan ve dolaylı 1 milyar TL bir kazanım sağlamaktadır. Bu aynı zamanda çiftçimizin kazanması demektir. Bu açıdan biz diyoruz ki; Ne kadar kalite o kadar gelir. Konya Ticaret Borsası’nın katkılarıyla Konya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde kurulan insektaryumun çalışmalarıyla biyolojik mücadele neticesinde doğaya milyonlarca faydalı böcek salınmış ve süne emgi oranları; yüzde 7’lerden yüzde 1-2’lere, ilaçlanan alan ise 2 milyon dekardan 30 bin dekara düşürülmüştür. Süne ile mücadelede yüzde 96 başarı sağlanmıştır” dedi.

İLAÇLAMA, YETKİLİ ONAYI İLE YAPILMALI

Konya’da 10 milyon dekar alanda hububat yetiştiriciliği yapıldığını, 20 ilçede yaklaşık 6 milyon dekar alanda süne ile mücadele edildiğini ifade eden Çevik, süne yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrolünde ilaçlama çalışmalarının da yapıldığını belirtti. Bu sene örneğinde olduğu gibi sünenin yoğun olduğu yıllarda kimyasal ilaç kullanarak mücadele yapılması gerektiğini belirten Çevik, “29 Mayıs-3 Haziran 2019 tarihinde yapılan tespitlerde yumurta parazitlenme oranı yüzde 35,8 olarak tespit edilmiştir. Bu yüksek bir orandır. Özellikle Ankara ili sınırlarında bulunan ilçe ve mahallerimizde yoğunluk tespit edilmiştir. Altınekin, Cihanbeyli, Çeltik, Karatay, Kulu, Sarayönü ve Yunak ilçelerimize bağlı 76 mahallede 495 bin dekar alanda ilaçlama ilanı yapılmıştır. Kimyasal mücadele çalışmaların en son noktası olup, diğer mücadele yöntemlerinden sonuç alınamadığı ve çiftçinin ürününün yemlik sınıfa gideceği durumlarda uygulanır ve metrekaredeki nimf sayısına göre ilaçlama kararı görevli teknik elemanlar tarafından verilir. Ürün kalitesi ve ekonomik açısından süne mücadelesinde ilaçlama kararı alınan yerlerde çiftçilerimiz gecikmeden ilaçlamalarını yapmaları gerekmektedir. İlaçlamada geç kalınan süre süne zararını artırmakta olup zaman çiftçimizin aleyhine işlemektedir. İlaçlamaların fayda sağlaması için de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü kontrolünde belirtilen saatlerde, hava şartlarına göre yapılmalıdır. İlaçlama yapılırken zehirlenmelere karşı gerekli kişisel tedbirler alınmalıdır. Çevrede bulunan arıcılar ve hayvan sahiplerine ilaçlamadan önce haber verilmelidir” diye konuştu.