3. Alaeddin Keykubat’ın Temsili Beratı Söğüt’e Gönderildi

Konya Valiliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Sultanı 3. Alâeddin Keykubat tarafından Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’e berat gönderilmesiyle ilgili temsili program düzenledi.


3. Alaeddin Keykubat’ın Temsili Beratı Söğüt’e Gönderildi

Selçuklu Sultanı 3. Alaeddin Keykubat’ın Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’e Uç Beyi Beratı göndermesi, Konya Valiliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından temsili olarak 721 yıl sonra yeniden canlandırıldı. Konya’dan yol çıkan berat, Bilecik’in Söğüt ilçesinde düzenlenecek Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri’nde törenle teslim alınacak.

Konya Valiliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Sultanı 3. Alâeddin Keykubat tarafından Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’e berat gönderilmesiyle ilgili temsili program düzenledi Sırçalı Medrese’de Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı, Anadolu Selçuklu Devleti ile Osmanlı Beyliği arasındaki ilişkiyi anlatan bir sunum gerçekleştirdi.

OSMAN BEYE GÖNDERİLEN BERAT ANADOLU İÇİN ADETA BİR IŞIK OLDU

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da, Anadolu Çınarının kökü olan Konya’dan, Selçuklu Sultanı 3. Alaeddin Keykubat tarafından Osman Bey’e gönderilen beratın Moğol istilâsıyla büyük sıkıntı yaşayan Anadolu için adeta bir ışık olduğunu ve 600 yıl dünyayı adaletle yöneten Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunu sağladığını ifade etti.

Altay, “Osman Bey’e Sultan 3. Alaeddin Keykubat tarafından alem ve beratın veriliş sebepleri izah edilirken, onun diğer Anadolu beylerinden daha ziyade bu emanetlere layık olduğu, dört halifeye izafe edilen vasıflardan; sıdk, adalet, hilm ve haya, şecaat ve cesaret gibi hasletleri kendi karakterinde sahip olmasına bağlanmıştır. Osman Bey’in topluma lider seçilmesi; elbette onun ahlaki durumu, isabetli görüşleri, cesareti ve savaşçı ruhu, fetihlerle yurt edindiği beldelerde adaletli davranmasına karşılık verilen bir mükafattı aynı zamanda.

Sultan 3. Alaeddin Keykubat’ın beratında yer alan tavsiyelere baktığımızda bugün de geçerliliğini koruyan çok önemli ifadeler olduğunu görüyoruz. 3. Alaedddin Keykubat’ın Osmanlı Devletinin kurucusu olan Osman Bey’e verdiği berat yüzyıllar öncesinde devleti yönetenlerin sahip olmaları gereken ilkeleri içermesi bakımından büyük anlam taşıyor.” Altay, konuşmasının sonunda Konya adına böyle bir programda emeği geçen herkese teşekkür etti.

ATALARIMIZLA NE KADAR GURUR DUYSAK AZDIR

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, 3. Keykubat Keykubat’ın devletin zor zamanlarında Türk devletinin devam etmesi adına, Osman Gazi’nin taşımış olduğu özelliklerin bu sorumluluğu ve yükü kaldırabileceğine kanaat getirerek, 721 sene önce Konya’dan uç beyliği beratını yola çıkardığını belirtti. Vali Toprak, “Allah’a şükürler olsun ki, biz de bugün ay yıldızlı bayrağımızın özgürce dalgalandığı, güçlü devletimizin şemsiyesi altında bu töreni 721 sene sonra tekrarlıyoruz. Atalarımızla ne kadar gurur duysak azdır. Unutulan ve unutturulan bu tür törenler bu vesileyle hatırlanacak, yeni yetişen gençliğimizin de nasıl atalara sahip olduklarının, nasıl büyük bir devletin mirasçıları olduklarının idrakine varmasına da inşallah vesile olacaktır” ifadelerini kullandı.

BERATIN GÖNDERİLİŞİNİN CANLANDIRILMASI BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca ve Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’un da katıldığı programın sonunda Konya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları tarafından berat gönderme temsili olarak gerçekleştirildi.

Konya’dan yol çıkan berat, Bilecik’in Söğüt ilçesinde düzenlenecek Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri’nde törenle teslim alınacak.

3. Alâeddin Keykubad’ın Osman Bey’e gönderdiği berat, Söğüt’te Kutsal Eşyalar olarak kabul edildi ve Türkmenler tarafından uzun süre ziyaret edildi. Beratın 1880’de yazılmış el yazması bir kitaptan kopyalanan nüshası, Konya Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Müzesi’nde muhafaza ediliyor.