“Yeni Kızıl Elma’mız Doğu Türkistan olmalı”

 ‘Doğu Türkistan Dâvâmız’ı anlatan Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, “Bizim yeni Kızıl Elma’mız Doğu Türkistan olmalı” dedi.


“Yeni Kızıl Elma’mız Doğu Türkistan olmalı”

Konya Aydınlar Ocağı’nın Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, ‘Doğu Türkistan Dâvâmız’ı anlatan  Konya Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Dr. Mustafa Güçlü “Türkistan Çin ve Rus esareti altında. Bizim yeni Kızıl Elma’mız Doğu Türkistan olmalı” dedi.

İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen ve iki saat süren sohbette Dr. Mustafa Güçlü, insanoğlu tarihinde yüzlerce devlet ve onlarca süper gücün gelip geçtiğini belirterek Turanî milletler ve Hz. Yafes’in çocukları olarak Orta Asya’ya göç ettiğimiz vakit Sarı Irmağın kuzeyinde Çinlilerin bulunduğunu, Amuderya’nın güneyinde ise İranlıların olduğunu ve üç bin senedir bu milletlerle savaştığımızı söyledi.

 

İlk Müslüman Türk Devleti: Karahanlılar

Çinlilerle ilk savaşımızı M.Ö.318’de Şansi Savaşı ile yaptığımızı ve Hun Devleti’nin o dönem dünyanın en güçlü devleti haline geldiğini ifade eden Güçlü, Hun akınlarını durdurmak için Çin Seddi’nin M.Ö.214’lerde yapıldığını hatırlatarak 317’lerde Büyük Hun Devleti’nin dörde bölünerek dağıldığını söyledi. Göktürk Devleti ile tekrar izzeti yaşayan Türklerin M.S.630’larda Doğu Göktürk Devleti’nin Çinliler tarafından yıkılmasıyla Doğu Türkistan’ın Çin’in hâkimiyetine girmesiyle birlikte zillet devrinin başladığını kaydeden Güçlü, M.S.751’deki Talas Harbi’nde Arap-Türk işbirliğiyle Çin’lilerin yenildiğini kaydetti. Türklerin müslümanlaşmasıyla ilk kurulan Müslüman Türk Devleti olan Karahanlılar’ın 9.yüzyıldan 13.yüzyıla kadar Doğu Türkistan toprakları üzerinde hüküm sürdüğünü belirten Güçlü, Cengizhan, Timürlenk ve Osmanlılar döneminde Doğu Türkistan’daki gelişmeleri de tarihi kronolojik safhalarıyla birlikte anlatarak özetledi.

 

Doğu Türkistanlılar devlet kuruyorlar

Bazı dönemler bağımsız olan Doğu Türkistan’ın, 1863’te “Kaşgarlı Hanlığı” kurarak bağımsızlığını ilân ettiğini ve 15 sene Osmanlı Devleti’ne tabi olarak yaşadığını dile getiren Güçlü, 1877’de Çinlilerin tekrar eline geçmesiyle birlikte adının da Sincan Uygur Özerk Bölgesi olarak değiştirildiğini söyledi. Güçlü, 1911’de Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğunu, 1901’de İsa Yusuf’un dünyaya geldiğini belirterek 1932’den itibaren Doğu Türkistan’da irili ve ufaklı ayaklanmaların meydana geldiğini ifade etti. Güçlü, şunları dile getirdi: “1901’de İsa Yusuf dünyaya geliyor. 12 Kasım 1933’de Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti Devleti kuruluyor. Bayrakları da ay-yıldızlı gök bayrak oluyor. 34’de bu devletin yıkılmasıyla 1937’de Doğu Türkistan Cumhuriyeti kuruluyor. Mehmet Emin Buğra Cumhurbaşkanı, İsa Yusuf da genel sekreter oluyor. 1 Ekim 1949’da Mao’yla birlikte Çin komünistleşiyor. Müslümanlara baskılar artıyor. 1953’te İsa Alptekin, Pamir dağlarını aşarak Pakistan üzerinden Türkiye’ye geliyor. 57’de Türk vatandaşlığına kabul edilerek “Alptekin” soyadını alıyor. Doğu Türkistan’da 1990 ve 95’de katliamlar oluyordu.”

 

“Yeni Kızıl Elma’mız Doğu Türkistan olmalı”

1 milyon 828 bin km2’lik Doğu Türkistan topraklarının tamamen Çin’in eline geçmesiyle günümüze kadar gelen süreçte Uygur Türklerine akla hayale gelmez zulüm politikaları uyguladığını belirten Güçlü, sözlerini şöyle tamamladı: “Günümüzde Orta Asya Türklüğünün tümü esaret altında. Batı Türkistan Rusların, Doğu Türkistan Çinlilerin esareti altında. Şu yüzyılda Türkiye Cumhuriyeti dahil bütün Türklerin Kızıl Elma’sı, Doğu Türkistan’ın bağımsızlığı olmalı. Roma ve Çin’i unutup Doğu Türkistan’ı nasıl kurtarırız olmalı. Ama Çin’in nüfusu dolayısıyla herkes Çin’e şirin gözükerek Doğu Türkistan’ı görmezden geliyor. Yapılan zulümlere ekonomik, siyasi ve askeri gücünden dolayı kimse ses çıkaramıyor. Kimse Çin’i kızdırmak istemiyor.”