Kocaman: İyi başlamak istiyoruz

Konyaspor teknik direktörü Aykut Kocaman, Kayacık Tesislerinde yapılan antrenman öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Kocaman, transferle ilgili bir soruya, "Türk futbolunda son sözü saha içerisinde de saha dışında da ne yazık ki dünya ve hayat görüşüme farklı gelse de para söylüyor" dedi.


Kocaman: İyi başlamak istiyoruz

Teknik Direktör Aykut Kocaman, kısa ama verimli bir kamp dönemi geçirdiklerini ve bunun sonuçlarını test edecekleri MKE Ankaragücü maçı ile sezonun ikinci devresine iyi bir başlangıç yapmayı istediklerini söyledi.
Antalya’da gerçekleşen kamp dönemini değerlendiren Kocaman, “Süre kısa olduğu için zorunlu olarak kısa bir kamp dönemi geçirdik. Belki 1 hafta daha eklenmiş milli maç haftası gibiydi. Dolayısıyla bulunduğumuz durumdan dolayı fiziksel değil ama zihinsel ve ruhsal anlamda yorgunluğu atmak için 6 gün izin ve sonrasında 8 günlük kamp ve ardından da şehrimize ve tesislerimize gelerek maçlara hazırlanma dönemi yaşadık. Kampın kısa olduğu söylenebilir. Buradaki esas olgu; verimlilik açısından belki bugüne kadar yaptığımız kampların içinde iyilerden biri olarak gözüktü. Her zaman kamplardan sonraki süreçlerde şunu söylüyorum ne kadar gözlemlerinize ve tecrübelerinize dayanarak kampların iyi olduğunu veya olumsuz olduğunu düşünseniz de başlayan maç ve ondan sonraki seride gelen maçlarda alacağınız sonuçlar aslında kampın kalitesini ve verimliliğini belirleyecek nokta. Ama dediğim gibi bugüne kadar ki tecrübelerimiz, öngörülerimizde kısa ama verimli bir kamp olduğu söylenebilir. Hazırlık maçlarında bir alt ligden ama Altınordu, Ümraniyespor ve Bursaspor içinde söylenebilir kendi içlerinde bir oyun ekolü olan takımlarla oynadık. Güzel hazırlık maçları oldu. Umarım her şey düşündüğümüz gibidir. Şimdi bunu MKE Ankaragücü maçı ile test edeceğiz” dedi.
Kocaman transfer konusunda sorulan bir soruya ise şöyle cevap verdi:
“Bu söylediklerim sadece Konyaspor için değil Konyaspor özelinde söylense de tüm kulüpleri kapsıyor gibi de gözüküyor. Zorunlu durumlar dışında ve biraz da zamandan kaynaklanan zorunlulukla beraber belki son haftada büyük bir hareketlenmenin olacağı gözüküyor. Ama onun dışında Türk futbolunda son sözü saha içerisinde de saha dışında da ne yazık ki dünya ve hayat görüşüme farklı gelse de para söyleyecek gibi gözüküyor. Konyaspor’u buradan ayırarak yorumlamak olmayacak. Gerçekler var ve Türk futbolu da uzun zamandır bu gerçeklerle yüzleşmeye başladı. Şu an bulunduğumuz durumu da buna bağlamak kolaycılık olur aslında ve ben kolaycı bir insan değilim. Temel ve kök nedenleri merak eden bir insanım. Biz buradan ikinci ayrıldığımızda Konyaspor kasasında parası olan bir kulüp pozisyonundaydı. Şimdi transfer soruluyor. Lafı oradan alıp buraya getiriyoruz, buradan alıp oraya götürüyoruz. Ve bu anlamda doyurucu bir şey söyleyemiyoruz. Çünkü sonuçta ilk planda harcama kotanız var. Haydi kotanın içerisinde bir şeyler yapalım derseniz çok ciddi para lazım. Bir taraftan transfer için paradan bahsederken diğer taraftaki durumu da söylemek lazım. Yüzleşme gibi olacak ama bu durumunda bilinmesini rica ediyorum. Oyuncularımız, onların hak edişleri, bunların üzerine eklenmiş borçlar ve bununla beraberde transfer ihtiyacı var. Çok kolay çözülecek bir denklem gibi gözükmüyor. Dolayısıyla bizim en büyük transferimiz; ligin ilk yarısında bizde sıkıntı yaratan, saha içerisindeki uyumsuzluğumuzu giderecek uyum sorununu ortadan kaldırarak, oyuncuların birbirlerini bireysel performanslarının da ötesinde ileriye taşıyacak grup performansını bulmaya çalışmak. Şu anki tek çıkış yolumuz bu gözüküyor. Tamamen bununla ilgiliyiz ki birkaç tane sıra dışı durum haricinde ligdeki durumunda özeti bu ve ne yazık ki son sözü para belirleyecek gibi…”
Sezonun ikinci yarısının ilk haftasında oynanacak MKE Ankaragücü maçı ile ilgili de görüşlerini de açıklayan Kocaman, “Genel durumumuz ilk yarının son maçlarında bıraktığımız davranış biçimini biraz daha geliştirdiğimizi gösteriyor. Eğer bu geliştirdiğimiz davranış biçimini sürdürmeyi başarabilirsek çok enteresan maçlardan oluşan bir serimiz var. Enteresan dememin sebebi şu an bulunduğumuz durumdan dolayı ne yazık ki. 7 hafta içerisinde altımızdaki 3 takım ve hemen üzerimizde diyebileceğimiz 3 takımla oynayacağız. Araya Galatasaray maçı girecek. Etrafımızda dolaşan 6 takımla ilk 7 hafta içerisinde oynayacağız. İlk yarının sonlarında yakaladığımız takım davranışı konusundaki nispeten olumlu gelişmeler biraz daha takımda artmış gözüküyor. Odaklanma biraz daha artmış gözüküyor. En büyük şikayetlerimden biri olan uyumla ilgili şikayetlerimde sanki beklentilerimi karşılayacak olumlu bir duruma gidildiği görünüyor. Bunlar maç öncesinde bizim için son derece önemli göstergeler ve duygular-düşünceler. Ama bunlar görüntüler ve kağıt üzerinde rakamlarla desteklediğimiz bazı şeyler. Maçta neler olacak. Çünkü maça 48 saat gibi uzun bir süre var. Umarım araya herhangi bir değişken girmez ve bu duygu ve düşüncelerle maça gidersek iyi bir başlangıç yapma ihtimali gözüküyor” diye konuştu. Kocaman bir basın mensubunun ‘Takımdan ayrılması konuşulan oyuncular kamp döneminde sizinle birlikteydi. Kendileri ile ilgili önümüzdeki günlerdeki düşünceleriniz neler olacak?’ sorusuna şöyle cevap verdi.
“Bulunduğumuz durum kadromuzda lisansı bulunan, bizim oyuncumuz diyeceğimiz herkesten azami bir şekilde faydalanmamız gerektiğini arz ediyor. Dolayısıyla ihtiyaç duyduğumuz birtakım pozisyonlara oyuncu transfer etmeden şu an oyuncu göndermek veya göndermeye çalışmak var olan gücümüzü daha da azaltmaya çalışmaktan başka bir işe yaramaz gibi duruyor. Bence ilerleyen günler için bugünden bir şeyler söyleyerek bazı sözlerin altına girmektense 17 tane çok önemli ve kritik maç olduğunu ve bu oyunculara da çok fazla ihtiyaç olduğunu düşünerek çok yönlü bir şekilde değerlendirmekte fayda var gibi görünüyor. O nedenle bir şeyler söyleyebilsem söyleyeceğim ama bu konuda pek bir şey söyleme şansına sahip değilim…”