Hz. Mevlâna’nın türbesinde 3 ton Aşure kaynayacak

Hz. Mevlâna'nın türbesinde 3 ton Aşure kaynayacak

Hz. Mevlâna Türbesi’nde aş ve aşk, aşurede buluşuyor. Tekke’de “Aşure kaynatma” geleneği Mevlâna Dergahı ocağında yeniden hayat buluyor.

26 Eylül 2019 - 12:02

Bundan beş asır öncesinde, Tekke ve asitane avlularında altı harlanmış kazanlarda pişen ve dağıtılan aşure geleneği yeniden aynı usülle gün yüzüne çıkıyor.

İstanbul'un fethinden sonra Sümbül Efendi Tekkesi'nde başlayan aşure kaynatma geleneği, 2012 yılından sonra İnsan ve İrfan Vakfı'nca yeniden başlatılmıştı. Her Muharrem İstanbul Sümbül Efendi Merkez Tekkesinde gerçekleştirilen “Aşure Kaynatma” geleneği İnsan ve İrfan Vakfı ile Konya’da yeniden hayat bulacak, gönüller birlik ateşinde kaynaşacak.

28 Eylül Cumartesi, sabah ezanları ile birlikte ocaklar avluda dualar ile uyandırılacak, Mevlid’i Şerif ve zikirler ile altı harlanmış kazanlarda gün boyu kaynatılacak aşureler akşam üzeri Konyalılara ikram edilecek.

Aşurenin birlik ve beraberlik için çok önemli olduğunu aktaran; İnsan ve İrfan Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı M. Fatih Çıtlak, "Bir çok farklı tanenin bir araya gelerek kaynadığı aşure Huzur-ı  Pir’de farklı gönülleri ve güzel insanlarımızı Ehlibeyt muhabbetiyle buluşturup, birlik ve beraberlik ruhunu yaşatacak." dedi.

Ocakların mersiye ve aşırlar ile harlanacağı etkinliğe, saat 13.00’ten itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu’da muharrem ilahileri ile eşlik edecek.

 

 

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konya Valiliğinden uyarı
Konya Valiliğinden uyarı
Mart ayında Konya’da uçak yolcusu azaldı
Mart ayında Konya’da uçak yolcusu azaldı