Reklam
  • Reklam
KTO Karatay’dan  "Kadına Şiddet Sempozyumu"

KTO Karatay'dan  "Kadına Şiddet Sempozyumu"

KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Konya Barosu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde geçtiğimiz aylarda görevi başında katledilen akademisyen Ceren Damar Şenel anısına “Kadına Şiddet Sempozyumu” düzenledi. Sempozyumda şiddetin ekonomik, tıbbi, kültürel ve psikolojik olmak üzere birçok yönü olduğuna, şiddete maruz kalan bireylerin ise ilerleyen yıllarda şiddete yönelik eğilimlerinin de arttığına vurgu yapıldı.

11 Mart 2019 - 12:10 - Güncelleme: 11 Mart 2019 - 12:46

KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Konya Barosu iş birliğinde geçtiğimiz aylarda görevi başında katledilen Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar Şenel anısına “Kadına Şiddet Sempozyumu” düzenledi. Konya Barosu Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen sempozyuma çeşitli üniversitelerden birçok akademisyen bildirileri ile katkı sağladı.

“Türk Toplumlarında Kadına Ayrı Bir Değer Verilir”

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Savaş Özdağ, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olması sebebiyle bu sempozyumun daha da önemli bir hal aldığını vurguladı. Türk toplumlarında kadına ayrı bir değer atfedildiğini belirten Özdağ, “Gerçekleştirdiğimiz sempozyumda kadına şiddetin ceza ve medeni hukuk yönlerini tartışacağız. Kadının yeri eski dönemlerden beri Türk toplumlarında hep en önde olmuştur. Hatta yönetimsel kararlarda erkeğin bir adım önünde olduğu durumlarda tarihte mevcuttur. Kadın yönetimde, ekonomik kültürel hayatta hep fikri alınan bir birey konumundadır. Bu sebeple kadına verdiğimiz değerde Avrupa ve diğer toplumlardan çok önde bir milletiz.” diye konuştu.

“Kadına Şiddet Sempozyumu”nun ilk oturumunda KTO Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hikmet Tülen, Prof. Dr. Berrin Akbulut, Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Çoban Atik, Dr. Öğr. Üyesi Barış Atladı ve Dr. Öğr. Üyesi Fahri Gökçen Taner sunumlarını gerçekleştirdi.

“Toplumsal Bakış Açısında Dönüşüm Şart”

Dr. Öğr. Üyesi Hikmet Tülen “Kadın Hakları ve Tarihsel Süreci” konusunda bildirisini sunarken, toplumsal cinsiyetin toplumlar ve kültürlerine göre değişiklik gösterebileceğini belirtti. Tülen, “Toplumsal cinsiyet toplumun kadına ve erkeğe tanımladığı rollerle ilgilidir. Tarihe baktığımızda kadınlara yönelik birçok ayrımcı politika karşımıza çıkmaktadır. Roma hukukuna baktığımızda kadınlar kamusal görevlere getirilmemişlerdir. 17. yüzyılda ortaya çıkan kapitalizm ile ise kadın-erkek eşitliğine yönelik kavramlar konuşulur bir hal almıştır. Kadın-erkek eşitliğinde ve kadına yönelik şiddetin önlenmesinde sadece yasalar etkili olamamıştır, toplumsal bakış açısında da bir gelişim, dönüşüm yaşanması gerekmektedir.” ifadelerine yer verdi.

“Şiddet, İnsan Hakları İhlalidir”

Şiddetin ceza hukukundaki yerine ilişkin bilgiler veren Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Berrin Akbulut, şiddetin insanlık tarihi kadar eski olduğuna vurgu yaptı. Akbulut, “Son yıllarda maalesef toplumumuz kadına ve çocuğa şiddet konusunda çok fazla gündeme geldi. Şiddetin ekonomik, tıbbi, kültürel ve psikolojik olmak üzere birçok yönü var. Şiddete tek bir açıdan bakmamalıyız, ailede o şiddete şahit olan varsa çocukları da değerlendirmeliyiz. Olumsuz bir durum yaşanan ailede yetişen çocuğun ilerleyen yıllarda şiddete eğiliminin arttığı da çalışmalarda ortaya çıkmıştır. Şiddet, insan hakları ihlalidir. Ülkemizde ceza hukuku ise bazı durumlarda yetersiz gelmektedir, bu kapsamda 2012 yılında İstanbul Sözleşmesi ile bazı düzenlemeler yapılmıştır.” dedi.

Ceren Damar Şenel anısına düzenlenen “Kadına Şiddet Sempozyumu”nun 2. oturumu Konya Barosu Başkanı Av. Mustafa Aladağ’ın moderatörlüğünde, Prof. Dr. Şebnem Akipek Öcal, Ankara 7. Aile Mahkemesi Hâkimi Zerrin Togay ve Konya İş Kadınları Derneği Başkanı Av. Zeynep Aktuna’nın sunumları ve soru-cevapların ardından sona erdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TORKU Şekerli Seçkin Paris yolcusu
TORKU Şekerli Seçkin Paris yolcusu
'Yerli sanayinin arz güvenliğini sağlıyoruz'
'Yerli sanayinin arz güvenliğini sağlıyoruz'