Alışveriş poşetleri çevreyi kirletmeyecek..


Çevre Kanunu uygulamasına göre plastik poşetler 1 Ocaktan itibaren marketlerde 25 kuruştan satılmaya başlandı. Plastik poşetleri ücretsiz veren işletmeler için kapalı alanlarının her metrekaresi için 10 lira para cezası uygulanacak.

Bugüne kadar marketlerde poşetlerin hoyratça tüketildiği ve hatta aldığı ürünlerin yanına yedek poşetleri de tıkıştıranları görenleriniz olmuştur. Hatta kendiniz bile yapmışsınızdır. Yolda poşet yırtılırsa diye yedekli alışveriş yapanlar vardır.

Bedava bal baldan tatlıdır misali şimdi halktan aslında hiç olmaması gereken sesler yükselmeye başladı. Ne diye bedava alırken bunun maliyeti acaba kuruma ne kadar yük getiriyor diye düşünmediniz?

Neden 25 kuruşun pazarlığı yapılır, tartışmalar uzatılır anlamış değilim.

Aslında bu uygulamayı Metro marketin yıllardır uyguladığını hemen hemen hepiniz bilirsiniz. Özellikle ve hatta orada KDV rakamları etiketlerde fiyat artı olarak belirtilir. Tüketici etikette ne rakam gördüyse fiyatı o zanneder ve öyle de alışverişini yapar. Kasada hem poşet ücretini öder, hem de artı KDV öder. Kimsenin de buna itirazı olmadığı için yıllardır o kocaman toptan market hizmet vermeye devam eder.

Bugün alışverişin yoğun olarak yaşandığı marketlere gittiğinizde aklınıza gelmeyen poşet yorumlarıyla karşılaşabiliyorsunuz. Uzun zamandır halkı bilgilendirmek için yapılan çalışmalar anlaşılan yeterli gelmemiş ki adamın biri poşet parasını protesto etmek için aldığı ürünleri montunun içine doldurmuş. Biz Türk milleti nedense her şeye olumsuz tarafından bakarken, aslında çevreye zarar veren naylon poşetlerin 400 yılda yok olmadığı konusunda çevre uzmanlarının yaptığı uyarıları da kulak arkası ediyoruz.

Öte yandan alışveriş poşetlerinin üzerinde marketlerin logosu, adı sanı her ne ise bir işaret dahi istemeyen, beyaz poşet konusunda ısrarcı olan, marketin reklamını yapmak istemediğini belirtenler de yok değil.

Sıfır atık projesine destek vermek amacıyla meslek kurslarında alışveriş çantaları dikimi daha bir arttı ve üstelik kadınlar burada da kullanmadıkları giysileri çantalara dönüştürmeye başladılar. Geri dönüşüm ürünlerinde en az yararlanılan naylon poşetler yavaş yavaş belki de hayatımızdan çıkıp gidecekler.

Doğaya katkıda bulunmak, ekonomiye katkıda bulunmak hepimizin görevi. Artık eskiyen pantolonlar, kullanılmayan giysiler alışveriş çantaları olarak geri döndürülüyor ve kadınlar bunları üretmekten de son derece zevk alıyorlar.

Her şeyi devletten beklemek yerine ülkemiz için, gelecek yarınlar için neler yapabiliriz onu düşünmek lazım. Hepimize hayırlı olsun… Bunların sonuçları kısa zamanda belki fark edilmeyebilir. Ancak zamanla ne denli faydalı bir iş yapıldığı ortaya çıkacaktır.