Reklam
  • Reklam
"Nasreddin Hoca’yı ayağa düşürmeyin"

"Nasreddin Hoca'yı ayağa düşürmeyin"

Konya Aydınlar Ocağı’nda temsili olarak Nasreddin Hoca’yı canlandıran Tiyatro Sanatçısı Ömer Kaan Bozkır, “Nasreddin Hoca’yı da ayağa düşürmeyin. Markette, düğünde dernekte, şurada burada temsili Nasreddin Hoca gördüğünüz zaman eğer lâyık değilse susmayın efendiler! Uyarın!” dedi.

09 Ağustos 2019 - 14:47 - Güncelleme: 09 Ağustos 2019 - 14:50

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, Nasreddin Hoca, tek kişilik bir oyunla dile geldi.

Tiyatro Sanatçısı Ömer Kaan Bozkır, temsili olarak canlandırdığı Nasreddin Hoca’yı anlatırken, onun döneminde 6-7 tane Nasreddin Hoca olduğunu belirterek “Bunlardan bir tanesi Mahmud Nasreddin Efendi. Hakikaten ilim sahibi ve Ahi Evran Teşkilâtı’nın da kurucusu” dedikten sonra hocanın kadılık yaptığı dönemden bir kıssa anlattı. İki kişinin kadı Nasreddin Hoca’ya gelerek birinin, diğerinden “hocam ben bundan alacaklıyım” diyerek nefesini verdiği iddiasında bulunur: “Bu adam odun kırarken her baltayı kaldırışında ben de arkasından “hıh!” diyordum. Nefesimin parasını istiyorum hocam!” diyor.  Burada hoca, taraflar arasındaki uzlaşmanın önemine değinerek kadılık makamının, yâni mahkemelerin daha fazla meşgul edilmemesi gerektiği üzerinde durdu.

 

NASREDDİN HOCANIN EN SAMİMİ ARKADAŞI…

Karşılıklı diyalog içerisinde geçen anlatıda temsili Nasreddin Hoca, seyircilere dönerek “Benimle dağa taşa giden, kahrımı çeken en samimi arkadaşım kim?” diye sordu. Kimi eşek dedi, kimi merkep dedi kimi de karakaçan. Bu esnada araya giren Nasreddin Hoca, “Ben arkadaşımı söyle diyorum sen bana eşek diyorsun. Yav arkadaşını söyle senin kim olduğunu söyleyeyim demişler. Efendim dikkat etmek lâzım. Eşek ayrı, merkep ayrı, karakaçan ayrı.. Bunları bilmek lâzım” diye konuştu.

 

NASREDDİN HOCA’YI DA AYAĞA DÜŞÜRMEYİN!

“Nasreddin Hoca günümüzde yaşasaydı ne olurdu?” diye bir soru soran temsili Nasreddin Hoca, 14 yıl süren davalar olduğunu ifade ederek eğitimin önemine hususiyetle de ilkokullardaki sınıf öğretmenliğinin ehemmiyetini dile getirdi. Ayrıca, Nasreddin Hoca’nın İsmail Dümbüllü ve İncili Çavuş gibi düşünülmemesi gerektiği üzerinde durarak marketlerde ve uluorta yerlerde hocanın bilgiden yoksun kişiler tarafından temsil edilmemesi gerektiği üzerinde durdu. Bu konuda belediye başkanları ve milli eğitim yetkilileri ile kültür müdürlüğünün uyanık olmaları gereğini hatırlatan tiyatro sanatçısı Bozkır, “Nasreddin Hoca’yı da ayağa düşürmeyin. Ben onlardan rica ediyorum. Lütfen düğünde dernekte, şurada burada temsili bir Nasreddin Hoca gördüğünüz zaman uyarın. Lâyık değilse susmayın efendiler” diye uyarı yaptı. Kızdığımız zaman bazen insanın ağzından “gâvurun sıpası, ne hınzır o, munzır” gibi hiç ağıza alınmayacak sözlerin çıktığını belirten Hoca, “Bu sözler bana göre ağzımıza hiç yakıştırmayacağımız şeyler olmalı” dedi.

İl Halk Kütüphanesinde gerçekleştirilen ve çocuk seyircilerin de bulunduğu salonda Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, günün anısına Tiyatro Sanatçısı Ömer Kaan Bozkır’a kitap hediye etti. Sohbet toplu olarak çektirilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TORKU Şekerli Seçkin Paris yolcusu
TORKU Şekerli Seçkin Paris yolcusu
'Yerli sanayinin arz güvenliğini sağlıyoruz'
'Yerli sanayinin arz güvenliğini sağlıyoruz'