Reklam
  • Reklam
Prof. Dalkıran 13. Kişisel sergisini açtı

Prof. Dalkıran 13. Kişisel sergisini açtı

Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Resim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Dalkıran’ın “Seçkiler” isimli 13. Kişisel Resim Sergisi sanal ortamda açıldı.

18 Kasım 2020 - 23:01

Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Resim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Dalkıran’ın “Seçkiler” isimli 13. Kişisel Resim Sergisi 17 Kasım 2020 tarihinde Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanal Sanat Galerisinde açıldı. Sergide yer alan eserler, sanatçının 2013-2020 yılları arasında çalıştığı “ağaçlar” serisi içerisinden seçilmiş 22 adet yapıttan oluşmaktadır.

Yurtiçinde ve yurtdışında pek çok seçkin özel ve resmi koleksiyonlarla müzelerde eserlerinin olduğu bilinen Dalkıran, ulusal ve uluslararası düzeyde çok sayıda önemli ödülün de sahibidir. Akademisyen-sanatçı, sanat anlayış olarak özellikle Türk kültürünün mistik yöndeki felsefesini, bu felsefenin şekillendiği Anadolu’nun özellikle saflığını koruyabilmiş köy ve kentlerinden çeşitli karelerle birleştirerek kendine has bakış açısıyla gereksiz olandan arındırıp, ayrıntıdan uzaklaştırarak, doğanın özünü yakalayan saf biçimlere dönüştürmektedir. Dalkıran, sanatında geleneksel Türk tasvir sanatı minyatürün renk ve çizgi esinleri ile ebru sanatının biçim esinleri ve zengin Anadolu kültür-sanatının başat unsurlarından mozaik ve vitray esinlerini de çalışmalarına katarak, Türk kültürünün mihenk taşlarından hayat ağacı motifi ile harmanlamakta ve optikten uzak bir yüzey duyarlılığı ile çağdaş yorumlara taşımaktadır. Sanatçı bu bağlamda içinde yaşadığı coğrafyanın damıtılmış kültürel kodlarını yeni çözümlemelerle ortaya koyarken günümüz sanat literatürüne çok önemli katkılar yapmaktadır. Özellikle Türk kültürünün mitolojik yönü ile doğa gözlemlerine dayalı özgün yorumların adeta tutku derecesinde girdiği sanatçının eserlerinde, çizgi ve rengin denge ve uyum içerisinde olduğu bir hâkimiyet görülmektedir.

Dalkıran sergisinin çevrimiçi olarak izlenime sunulmasıyla ilgili olarak “Küresel olarak tüm insanlığın etkilendiği pandemi süreci doğal olarak bizim ülkemizde de etkilerini gösterdi. Bu bağlamda hayat tarzımız değişti. Bugün yarın geçer normale döneriz derken neredeyse bir yılı geride bıraktık. Bu durum ne kadar sürer net olarak bir şey söylemek mümkün değil… Ancak son günlerde gerçekleştirilen aşı denemeleri oldukça umut verici. Temennimiz bir an önce aşı uygulamasının başlaması ve normal hayata dönmemiz. Tabi ki bunu söylerken sadece aşıya bel bağlamanın doğru olmadığını, maske, mesafe ve hijyen kurallarına da azami derecede dikkat etmemiz gerektiğini belirtmem gerek… Ayrıca pandemiye rağmen hayat devam ediyor ve bizler içinde bulunduğumuz şartlarda keşfettiğimiz yeni yollarda işten, güçten, eğitimden, bilimden ya da sanattan geri kalmadan yürümeye devam etmeliyiz. Her sorun ve sıkıntı insanoğluna illaki bir çıkış yolu bulduruyor. Bu bağlamda özellikle insanların bunaldığı, kaygı düzeylerinin arttığı bu süreçte sanatçı akademisyen olarak niyetimiz gerçek mekânlarda resim görme isteğinde olan, renkleri, dokuları, biçimleri hissetme özleminde olan ancak gidip bir galeriyi gezemeyen, sanatseverlere sanal bir galeride birebir gerçeğinin tadını ve keyfini veremese de en azından gerçeğe yakın bir keyifle sergi gezme imkânı vermek. İnsanlar bulaş riski olmadan, strese girmeden istedikleri an galeriye girip sergiyi gezebilirler. Fakültemize ait sanal galeri de sürekli sergiler açmaya başladık. Bundan önce iki sergi açıldı ve bundan sonra da sergiler açılmaya devam edecek…”  ifadesinde bulunan Dalkıran’ın sergideki eserleri 23 Kasım 2020 tarihine kadar https://www.selcuk.edu.tr/BirimEtkinlik/guzel_sanatlar/2020-ahmet-dalkiran%C2%A0-seckiler–sanal-resim-sergisi-17-23%C2%A0kasim-2020-2183 adresinden izlenebilecek.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TORKU Şekerli Seçkin Paris yolcusu
TORKU Şekerli Seçkin Paris yolcusu
'Yerli sanayinin arz güvenliğini sağlıyoruz'
'Yerli sanayinin arz güvenliğini sağlıyoruz'