Kurtarmanın faturasını kim ödeyecek

Kurtarmanın faturasını kim ödeyecek

Antartika'nın doğusunda gemileri buza sıkışan araştırmacıları kurtarma operasyonunun faturası pahalıya mal oldu.

22 Ocak 2014 - 11:17 - Güncelleme: 22 Ocak 2014 - 11:20

Antarktika'nın doğusunda buzlar arasında sıkışan Rus araştırma gemisinden kurtarılan 52 bilim adamı ile turist, yaklaşık 20 gün süren yolculuğun ardından Avustralya'ya ulaştı. 

Yetkililer, "MV Akademik Shokalskiy" araştırma gemisinden helikopterle kurtarılan 52 kişiyi taşıyan Avustralya'ya ait "Aurora Australis" gemisinin, Tazmanya Adası'ndaki Hobart kenti limanına demir attığını  açıkladı. 

Bir hafta buzlar arasında mahsur kaldıktan sonra tüm dünyanın izlediği bir operasyonla kurtarılan yolcular, yaklaşık bir ay sonra ilk kez karaya ayak bastı. 

Bu arada pahalıya mal olan uluslararası kurtarma operasyonun faturasını kimin ödeyeceği tartışma konusu oldu. 

Araştırma ekibinin lideri Chris Turney, Hobart kentinde düzenlediği basın toplantısında, ABD, Çin, Fransa ve Avustralya'nın dahil olduğu kurtarma operasyonunun masraflarının kim tarafından ödeneceğinin henüz kesinlik kazanmadığını söyledi. 

Rus araştırma gemisi, ünlü Avustralyalı kaşif Douglas Mawson'un 100 yıl önce Antarktika'ya gittiği rotayı izlemek üzere 28 Kasım'da Yeni Zelanda'dan yola çıkmıştı. Gemi, 24 Aralık'ta bölgede etkili olan şiddetli kar fırtınası sonucu Tazmanya Adası'nın 2700 kilometre uzağındaki buzlar arasında sıkışmış ve hareket edemez hale gelmişti. 

Gemiyi kurtarmak için Çin'e ait "Buz Ejderhası", Fransız  "L'Astrolabe" ve Avustralya'nın "Aurora Australis" adlı buz kırıcıları seferber olmuş, gemide bulunanlar ancak 2 Ocak'ta helikopterle kurtarılmıştı. 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konyaspor'dan bayram hediyesi 2-0
Konyaspor'dan bayram hediyesi 2-0
Kasımpaşa maçında Zorbay Küçük düdük çalacak
Kasımpaşa maçında Zorbay Küçük düdük çalacak