Reklam
  • Reklam
Fatiha'nın kısa meali -yorumu
Nazım PEKER

Nazım PEKER

Fatiha'nın kısa meali -yorumu

19 Kasım 2018 - 13:57

Fatiha; giriş, açış, başlangıç demektir. Kur’an’ın özü, çekirdeği ve özetidir. Yedi ayettir.

1-Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla: Beni yoktan var edip, üstün meziyet ve yeteneklerle donatan ve kulluk görviyle yeryüzüne gönderen sonsuz, merhamet ve şefkat sahibi yüce  Tanrı’mın adıyla, O’nun verdiği güç ve yetkiye dayanarak onun adına okuyor ve söylüyorum.

2-Hamd, âlemlerin Rabb’i Allah’a aittir. Her türlü teşekküre, övgüye yalnızca O layıktır. Gerçek övgü O’nun hakkıdır. Çünkü kâinatı yoktan var eden, tüm varlıkları besleyen, yöneten, terbiye eden gerçek efendimiz, sahibimiz O’dur. Her varlığa yaratılış fıtratını veren, onları daima iyiliğe, doğruya, güzele yönlendirerek her yaratılana hedefini ve yolunu gösteren; göze görmeyi, güneşe ışık vermeyi, yılana sürünmeyi, ağaca meyve vermeyi öğreten O’dur. Öyleyse, bütün güzelliklerin, iyiliklerin kaynağı olan O’nu bütün kalbimizle överek yüceltmeli, en derin saygı ve şükranla O’nun hükümlerine boyun eğmeli ve yalnızca aracısız O’na kul olmalıyız.

3-O Rahmandır: Çok merhametli ve çok şefkatlidir. Sizi sizden çok sever, size sizden daha yakındır. O’nun sonsuz ve sınırsız rahmet ve şefkati, bu dünyada mümin, kâfir ayrımı yapmaksızın tün varlıkları kuşatmıştır. O Rahimdir. Rahmetini tamamlamak üzere bu Kur’an’ı göndermiş ve onun ışığında yürüyenlere, ahret hayatında sonsuz mutluluk ve kurtuluş haberini vermiştir.

4-Din Gününün Malikidir: Gerçekleşeceği şüphesiz olan Yargı gününün hâkimidir. O gün tüm insanlar yapıp-ettiklerinden hesaba çekilecek ve hiçbir iyilik karşılıksız, hiçbir kötülükte cezasız kalmayacaktır. O gün size dünyada emanet verilen gücünüz, iradeniz ve tercihiniz elinizden alınacak ve ilahi hükümranlık tüm dehşetiyle tecelli edecek. Başlar öne eğilecek, sesler kesilecek mutlak güç en adil kararını verecek. İyiler cennete giderken, kötülerde cehenneme yollanacak.

5- Sadece Sana Kulluk Ederiz: Sadece sana ibadet eder, emirlerine kayıtsız ve şartsız uyarız. Eğriyi-doğruyu, güzeli-çirkini, iyiyi-kötüyü belirlemede, kendimize yalnızca ilahi ölçüleri rehber ediniriz. Senden başka hayatımıza yön verecek, kurallar koyacak otorite ve rehber kabul etmeyiz. Senin buyruklarına aykırı hükümler veren kim olursa olsun hiçbir güce asla boyun eğmeyiz. Yardımı ancak Senden dileriz. Her türlü iyiliğin, güzelliğin Sende olduğuna inanırız. Senin onayın ve iznin olmadan hiçbir dileğin olmayacağına yürekten inanırız. Dertlerimize devayı, hastalıklarımıza şifayı, sıkıntılarımıza çareyi ancak ve ancak Sende ararız. Senden başka hiç kimseden, hiçbir varlık ve güçten medet ummayız, merhamet beklemeyiz. Sadece Sana yalvarır, yalnızca Senin kudret, güç ve merhametine sığınırız.

6-Ey Rabb’imiz Bizi Dosdoğru Yola İlet: İnsanın doğal yapısıyla; duyguları, eğilimleri, sezgileri ve ihtiyaçlarıyla bire bir örtüşen, varlık yasalarıyla tam bir uyum içinde olan o apaydınlık yola, insanlığı hem bu dünyada, hem de ahrette mutluluğa götüren İslâm yoluna ilet.

7-Nimet Verdiğin Kimselerin Yoluna Gazaba Uğramışların ve Sapmışların Yoluna değil: Tarih boyunca insanlık, tevhid sancağını, elden ele aktaran Peygamberlerin ve onların izinden yürüyen kimselerin, şehitlerin ve salihlerin yoluna ilet, sapmışların değil. Yahudiler örneğinde olduğu gibi gerçeği bildikleri halde, dünyaya ve dünya nimetlerine tutku ile bağlılıkları yüzünden ilahi iradeye başkaldıran; servet, makam, güç, şöhret ve hevesleri gibi değerleri hayatın biricik ölçüsü haline getirerek arzu ve heveslerini ilahlaştıran gazabını hak eden azgınların yoluna değil. Aynı şekilde Hıristiyanlar örneğinde olduğu gibi, bidat ve hurafeleri, batıl düşünceleri iyi niyetlerle Allah’ın dinine ekleyerek hak dinden sapan, ahreti kazanma adına dünya ve dünya nimetlerini terk eden; okuma, öğrenme ve düşünme yeteneklerini kendi elleriyle körelterek, cehalet ve bağnazlık dehlizlerinde gezmeyi “Allah’a yaklaşmak” sanan o şaşkınların yoluna değil. Onlar gibi yaşamaktan, onlara benzemekten bizi koru Allah’ım!..

İki cihan Peygamberi her Fatiha’nın sonunda: “AMİN” yani: Duamızı kabul eyle ya Rabb” derdi

Amin dostlarım. İnşallah faydalı olmuşumdur. Allah niyetlerimize göre versin.

Esen kalınız.                                                                                                     KAYNAKCA:1-Kur’an-ı Kerim Meali-Elmalılı H. Yazır. 2- Diyanet İşleri Başkanlığı Meali, 3-Mustafa Sağ: açıklamalı Kur’an Meali. 4-Mahmut Kısa: Kısa açıklamalı Kur’an Meali. 5- Fikri Yavuz: Kuran Meali

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar