Ekmek israfı ve Belediyeler...
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

Ekmek israfı ve Belediyeler...

04 Ekim 2017 - 11:13

Değerli okurlar, bugün aslında size ekonomik anlamda hepimizi ilgilendiren MTV ile ilgili yorumlar, ya da ILO ile ilgili yapılan uluslararası toplantı fiyaskosuyla ilgili yorumlar, ya da Hazine Bonolarından bahsedebilir, bir ortak noktada buluşabilirdik. Ancak bugün ülkemizde en çok tüketilen, sofraların vazgeçilmezi ekmeğin israfından konuşacağız.

İnsanoğlunun bilinen en eski ve önemli gıda maddesi olan ekmek medeniyetlerin tarihi kadar eskidir. Ekmekçilik-fırıncılık ; 8 bin yıl öncesinden; insanların hububatı taşlar arasında kırıp ufaladığı, sonra da bunlara su katıp elde ettiği hamuru yassı bir kaya üzerine yayarak ateşte pişirdiği günlere kadar uzanır.

Toplumumuzun her kesiminin sofrasına giren ve nimet kelimesiyle özdeşleştirilerek kutsal kabul edilen ekmeğin israfı; çiftçinin buğdayı yetiştirirken harcadığı emeği, özveriyi, çabayı görmemezlikten gelmek olmaz. Ayrıca israf edilen her dilim ekmekte dünyadaki aç insanların hakkının bulunduğunu da dikkate almak gerekiyor diye düşünüyorum.

Ekmek israfı nedeniyle ülkemizin yıllık ekonomik kaybını rakamsal olarak paylaşmak istemiyorum ancak, bu rakam, dünya birincisi olduğumuz ve un ihracatından elde edilen gelire eşdeğerdir.

Öte yandan, Dünya gıda fiyatlarında dalgalanmalar yaşanırken, ülkemiz hububat piyasalarının istikrarını sağlayan TMO, temel bir gıda ürünü olan ekmeğin israfının önlenmesi yönünde çabaları, çalışmaları vardır.

Konya’da yer altına alınan çöp konteynerlerinin etrafındaki pisliği hepiniz görüyor ve üzülüyorsunuzdur. Özellikle o çocuk bezlerinin yanında torba torba ekmekleri görmek inanın beni çok üzüyor ve derinden yaralıyor. Ekmeğin nimet olarak görüldüğü, kutsal olarak kabul edildiği, toplumumuzun bu denli duyarsız olması son derece can sıkıcı. Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı bu konuda kampanyalar düzenleyip çalışmalar yapsa da; toplum hoyratça tüketmeye devam ettiği müddetçe bu sorun çözülmeyecek. O zaman bu konuda belediyeler o çöp konteynerlerinin yanında bir de ekmeklerin bırakılabileceği bir küçük varil koyabilir. Toplumu yönlendirmek mutlaka çok zor ancak sadece atık ekmeklerin bırakılacağı bir çalışmayla yerlerdeki ekmekler de toplanmış ve hatta bunlar hayvan barınakları, yem fabrikaları  gibi yerlerde geri dönüşüm olarak yeniden kullanıma sunulabilir. Rakamsal olarak çöp kenarlarına bırakılan ekmek sayısını veremem belki ama, inanın hepinizin gözünden kaçmayacak kadar çok.

Yukarıda da belirttiğim gibi bu konuda belediyelerimiz küçük bir çalışmayla bu sorunu çözeceklerdir. Yeter ki göz ardı etmesinler. Eğer bizim fikirlerimize önem verirlerse kendileriyle bu konuda enine boyuna tartışır, fikirlerimizi kendilerine sunarız. Gerçekten artık israfın önüne geçmek için bir şeyler yapılmalı. Üretimdeki emekler heba edilmemeli. Hele de ekmeğin kutsallığına inanan, yere düşünce öpüp alnına koyan bu millet ekmeği böylesine yerlerde süründürmemeli…

 

Son Yazılar