Geçim derdi başlasın!
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

Geçim derdi başlasın!

04 Temmuz 2018 - 10:59

Seçim derdi bitti geçim derdi başladı. Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı ve 2003 yılından bu yana en yüksek rakamlara ulaşıldı. Aylık artış da Ekim 2011'den beri en yüksek seviye oldu. Aylık en yüksek artış %5.98 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu, aylık düşüş gösteren tek grup %1.15 ile giyim ve ayakkabı oldu. Yıllık en fazla artış %24.26 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti.

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ev eşyası %18.91, gıda ve alkolsüz içecekler %18.89, çeşitli mal ve hizmetler %16.79 ve lokanta ve oteller %13.30 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

Tüketici fiyatları bazında haziranda en yüksek fiyat artışı yüzde 82.53 ile kuru soğanda görüldü. Soğan, patates, doğalgaz, benzin derken arka arkaya zamlar gelmeye ve hatta küçük küçük alıştırılmaya devam edecek.

Seçim öncesinde bütün bunların olacağını söylemiştik. Onun için hiç yadırgamadık. Zamlar gelecek ve tüm seçimlerden sonra bunlar yaşanır.  yani halk buna alışıktır. Öte yandan, Haziran ayı verileri mayısta yaşanan çifte şok ile ekonominin yavaşlama eğilimine girdiğini gösteriyor. Yayımlanan haziran ithalat ve ihracat rakamları uzun bir aradan sonra ilk kez düşüşe geçti. İthalat yüzde 3.6 azalışla 18.5 milyar dolara geriledi. İhracat da yüzde 1.2 azalmayla 13 milyar dolara indi.

İthalat içinde yatırım malları ithalatı yüzde 6.4 düşerken, hammadde ithalatı yüzde 2.3 geriledi. Yatırım malları ithalatında bir yılın ardından ilk kez böylesi bir düşüş meydana geldi. Kur ve faiz artışı yatırım iştahında keskin bir bir düşüşe yol açtı. Hammadde ithalindeki gerileme de üretimdeki azalmanın ve yurtiçi talebin hız kesmesinin bir sonucu.

Diğer bir konu da Ramazan bayramı ve Kurban bayramı ikramiyelerinden sonra emekliler için sevindiren haber de Temmuz zammı oldu. Emeklilerin en çok merak ettiği konuların başında 'En düşük emekli maaşı ne kadar olacak' sorusu geliyor. SSK ve Bağ-kur emeklilerine yapılacak zam miktarı yüzde 9.17 olarak tahmin ediliyor. Memur emeklilerine ise yüzde 8.67'lik bir zam geliyor. Bu zammın ardından en düşük Bağ-kur'lu bin 507, SSK emeklisi ise bin 683 TL maaş alacak. 5.17 oranında enflasyon farkı alınacak.

Maaşlara yapılan zamlar,  belki de cebe girmeden geri çıkacak. Çünkü iğneden ipliğe her şeye zam bekleniyor.

Taşlar yerine oturana kadar hep beraber bekleyeceğiz.

 

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar