Reklam
  • Reklam
Havayolu kargo taşımacılığı başlıyor...
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

Havayolu kargo taşımacılığı başlıyor...

02 Haziran 2017 - 13:59

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, Konyalı sanayicilerimizin en önemli taleplerinden biri olan Hava Kargo Taşımacılığı’nı Temmuz ayında başlatmayı hedefledikleri müjdesini verdi. Konyalı sanayicilerimiz kargolarını İstanbul, İzmir, Mersin gibi illerden göndermekten kurtulacak. Şu anda hava alanının eski VIP girişi hava kargo taşımacılığına hizmet verecek şekilde dönüştürme çalışmaları devam ediyor. Hedeflenen süre, Temmuz ayı içerisinde Konya’da hava kargo taşımacılığını başlatmak. Artık sanayicilerimiz yurt içi ve yurt dışı kargolarını Konya’dan gönderebilecek veya alabilecekler.

Lojistik sektörüne ve alt kollarına günümüzde hızla artan bir ilgi mevcut. Gerek ayrı ayrı taşıma modları gerekse gümrükleme, depolama gibi yardımcı alanlarda son zamanlarda yaşanan büyük değişimler, bunun en güzel göstergesi. Geleneksel ticaret yöntemlerinin artık geride kaldığı şu dönemlerde ticarete konu olan ürünler bile ithalatçı ya da ihracatçılar tarafından artık daha önemli olarak aktedilmekte.

Havayolu kargo taşımacılığı, tarihsel gelişim süreci açısından diğer taşımacılık

türlerine göre daha yeni olmasına rağmen, son yıllarda kullanım oranı giderek artan bir taşımacılık şekli haline geldi.

Havayolu kargo taşımacılığında, daha çok, hacmi ve ağırlığı nispeten düşük fakat değeri yüksek olan eşyalar taşınmaktadır. Dünya ticaretinde ürün çeşitliliğinin artmasına paralel olarak rekabetin şiddetlenmesi ve iş süreçlerinin hızlandırılması açısından uçağın bir taşıma aracı olarak sahip olduğu avantajlar, havayolu kargo taşımacılığının giderek daha fazla tercih edilme nedenlerindendir.

Havayolu kargo taşımacılığı, küresel ekonominin durumu ile yakından ilişkili dinamik bir sektördür. Dünya çapındaki ekonomik büyüme; ekonomik reformların serbest ticaret anlaşmalarının ve ekonomilerin bütünleşmelerinin bir sonucudur.

Taşımacılık talebinin de, mekan ve zaman faydası sağlayan bir üretim faktörü olduğu düşünüldüğünde, ekonomik gelişmenin ve özellikle sanayileşmenin gerektirdiği emniyetli, hızlı, güvenli, verimli ve minimum maliyetle gerçekleştirmesi durumunda, diğer üretim sektörlerini olumlu yönde etkileyen bir araçtır. Havayolu kargo taşımacılık sektörü, diğer bütün sektörlerle yakın ilişkisi olan ve bu sektörleri doğrudan etkileyen bir hizmet sektörüdür.

İlk bakışta Hava Taşımacılığı yolcu taşıması için daha çok kullanılıyor gibi gelse de, aslında kargo taşımadan yapılan yolcu seferlerinin çok küçük bir kısmı karlı olabiliyor. Günümüzde Havayolu şirketlerinin sayısının ve rekabetin gittikçe artması yolcu ücretlerinin düşmesine sebep olduğundan ötürü kargo taşınmasının önemi daha da artmaktadır. İşte bu bilinçle hareket eden kargo firmaları ve acenteleri en iyi hizmeti hızlı bir şekilde ve zamanında sunmanın gerekliliğinin farkındalar.

 

Konya organize sanayi bölgeleri konusunda bir hayli kendini geliştirdi ve yeni çalışmalarla sanayicinin yükünü hafifletmek adına adımlar atılıyor. Özellikle yeni kurulan sanayi alanlarında vergilerin azaltılması yönünde yapılan çalışmalar son derece güzel.

Konya bir çok alanda üretim gerçekleştirirken, bunları alıcısına ulaştırmakta oldukça sıkıntı çekti. Kargo taşımacılığı yukarıda da belirttiğim gibi önemi giderek artan bir sektör.  Havayolu kargo taşımacılığı da Konya sanayisinin geleceğinde daha iyi çalışmaların yapılmasının önemli bir adımı olacaktır. 

 

 

 

Son Yazılar