İhracat rakamları kimi memnun eder?
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

İhracat rakamları kimi memnun eder?

17 Ocak 2018 - 09:57

Ülkemizde ekonomik gelişmelerden konuşurken önceliğimiz her zaman istihdamla ilgili sorunları tartışmaya açmak, kalifiye eleman konusunda yapılması gerekenleri dillendirmek oldu.  KTO Başkanı Selçuk Öztürk, ülke ekonomisiyle birlikte Konya’da yaşanan ekonomik gelişmeleri değerlendirirken, ihracatta, istihdamda, üretimde yaşanan artışlardan memnuniyetini dile getirdi.

KTO Başkanı Öztürk, bir önceki yılı değerlendirdi, bu yıldan da beklentilerini açıkladı.

Öztürk'ün söylediklerinden bazı satırbaşları şöyle:

"Konya, ihracat, sanayi üretimi, işsizlik, girişimcilik gibi birçok parametrede Türkiye rakamlarından daha fazla artış göstererek her zaman ülke ekonomisine pozitif katkı sağlayan bir şehir olmuştur, olmaya da devam edecektir.

Konya olarak son 10 yılda ihracat anlamında iyi bir ivme kazandığımız aşikar olmakla birlikte ilimizin ekonomik potansiyeli düşünüldüğü zaman bu ivmenin Konya için yeterli olmadığı açıktır. 2017 yılında Konya, ihracatta Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmış ve en yüksek ihracat rakamına ulaşma başarısını göstermiştir. Konya 2017 yılında ihracatı geçen yıla göre, yüzde 17,4 artışla 1 milyar 564 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde ülkemiz ihracatı yüzde 10,4 oranında artış göstermiştir. Konya ihracatı 2017 yılında da yüzde 17,4 ile Türkiye'nin ihracat artış oranının üzerinde bir performans göstermiştir."

Sanayi üretimine baktığınızda, sanayiciyle konuştuğunuzda çok da iç açıcı konuşmalara aslında tanık olmuyorsunuz. Bugün ülkede işsizlik oranı bir türlü istenilen seviyeye getirilememiş, hala asgari ücret tartışması yaşanıyorsa başka şeylere de dönüp bakmak lazım.

İhracattaki artış sanayicinin üretimini gerçekleştiren çalışanına ücret olarak yansımıyorsa, onların yaşam kalitelerini artıramıyorsa bir kez daha düşünmek lazım. Bizim sanayicimiz, ya da herhangi bir işletme sahibimiz çalışanını mutlu etmeyi bilmez. Tıpkı tepedekilerin asgari ücreti hak sahiplerine mal bağışlıyormuşcasına gerine gerine vermesi gibi…

Çalışanınızı mutlu edin ki onlarda sizi mutlu etsin.

Sayın Öztürk, her yılın bu dönemlerinde ihracat rakamlarını açıklarken, üretimde kalite ve kalifiye elemanla yola çıkan firmaların nasıl bir adım daha öne çıktıklarını, mutlu çalışanların üretim bantlarındaki zararları nasıl en aza indirgediğini filan dillendirse bu rakamlar beni daha mutlu edecek ama sadece rakam bazında kalmış gibi bakmaktan öteye de geçemiyor.

 

Yani diyeceksiniz ki ülke ekonomisine Konya olarak önemli katkılarda bulunuyoruz. Doğru ancak bütün bunlar yapılırken birileri zengin edilip, birileri de bütün emeğiyle gücüyle bu potada yer alıyorsa yaptıkları da değerini bulmalı.

Üretelim birlikte kazanalım.

Birlikte yükselelim.

Çünkü üretmeden kazanamayız.

 

Son Yazılar