İşçi demek emek demek...
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

İşçi demek emek demek...

03 Mayıs 2018 - 11:47

 

İşçi demek emek demek...

Emek ve Dayanışma Günü”. Bazı ülkelerde işçiler, 1 Mayıs'ı “İşçi Bayramı” olarak kutlamaya devam ediyor.

1 Mayıs yeni adıyla “Emek ve Dayanışma Günü”. Bu günü ülkemizde işçiler “İşçi Bayramı”, çocuklar “Bahar Bayramı” olarak kutlayacak.

İşçinin olabilmesi için öncelikle işverenin olması gerekiyor. Kendi hesabına çalışmak çok önemli ama ne yazık ki ekonomilerin çarkı artık sadece kendi hesabına çalışanların çabasıyla dönemiyor. İşveren ya kamu olacak ya özel girişimci olacak.

İşçi “emeği” temsil ediyor. Emek ise katma değerin esası.

İşçilerin, emekçilerin gelirlerinin artması, çalışma şartlarının, sosyal şartların iyileşmesi ekonominin büyümesine bağlı.

SGK’nın belirlemelerine göre, Türkiye’de 1 milyon 853 bin iş yeri var. Bu iş yerlerinin 36 bini kamunun, 1 milyon 826 bini özel sektörün iş yeri.

Bu iş yerlerinde kayıtlı olarak çalışan 14 milyon 218 bin emekçinin 888 bini kamu işyerlerinde, 13 milyon 320 bini (yaklaşık % 93’ü) özel sektör işyerlerinde çalışıyor.

Kayıtlı olarak çalışan işçilerin 4 milyon 40 bini kadın yani, % 28.4’ü, 10 milyon 178 bini erkek.

Emek çok önemli, ama çarkı döndüren, girişimci-işveren.

İşçilerin çalışma şartlarıyla ilgili düzenlemeleri, işçilerin sosyal haklarını belirleyecek olan devlettir.

Fakat daha çok işçiye daha iyi gelir imkânı sağlayacak olan işverendir, girişimcidir.

Girişimci, unu, şekeri, suyu bir araya getirerek helva yapan kişidir.

Günümüzde artık devlet girişimcilikten çıktı. İşçilerin, emekçilerin daha iyi şartlara kavuşabilmeleri, özel sektörün yatırımları, üretimi daha çok artırmasına, daha çok katma değer yaratacak üretim yapısı oluşturmasına bağlı.

İşçi demek emek demek. Her zaman emeğe saygı duymak, elimize aldığımız bir üründe acaba kimin alın teri var diye düşünmek… Bunlar çok önemli hasletler ve hangimiz bunu yapıyor çok merak ediyorum. Ülkemizdeki çalışma şartları alenen ortada dururken emeğe saygıdan bahsetmek de ne? Diye soranlarınızı duyuyor gibi oluyorum. Fakat bu gerçekle de yaşamak zorundayız. Sadece emekçinin haklarının korunması, yaşam standartlarının daha iyi durumlara getirilmesi elbette çok çok önemli. Birileri bu durumda elini taşın altına koyacak ki mutlu çalışanların ürettiklerini görme şansımız olsun.

Çalışanını mutlu eden girişimci, yönetici her kimse karşılığını da mutlu mutlu alacaktır. Burada önemli olan çalıştıranın da çalışanın da mutlu olmasıdır. Bütün emekçilerin günü kutlu olsun…

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar