Konut sahibi olmak isterken...
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

Konut sahibi olmak isterken...

13 Haziran 2018 - 13:01

İnsanın hayatta aldığı kararların en önemlilerinden biri hiç kuşkusuz konut sahibi olma kararıdır. Böyle önemli bir karar verdiniz. Peki ama nelere dikkat edeceksiniz?

İsterseniz maket üzerinden, isterseniz ikinci el bir konut. Mutlaka üzerinde durulması gereken bir takım noktalar bulunuyor.

Örneğin "Almaya karar verdiğiniz konutun tapusu var mı? Aidatı ne kadar? Biriken emlak vergisi borcu var mı? İmar durumu nedir?" gibi ince ama hayati detaylar… Ciddi problemlerle karşılaşmamak için, bu püf noktaları bilmekte fayda var.

Sonradan baş ağrıtmaması için mutlaka konut alınırken dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu, öncelikle satın alınacak konutun ya da konut projesinin bağlı bulunduğu Tapu Sicil Müdürlüğü’ne gidilerek, gayrimenkule ait tapu kütüğündeki mevcut kayıtların incelenmesi gerektiğini unutmayın.

Aslında son zamanlarda konut satışında maket üzerinden gerçekleştirilen satışlarda, devre mülk satışlarında alıcıların ne kadar büyük sıkıntılarda kaldığına hepimiz şahit oluyoruz. Dar gelirli ve orta düzeyde geliri olanların her şeyden vazgeçerek yaptıkları birikimlerin böyle bir durumda ellerinden avuçlarından yok olup gitmesini seyretmek vicdana sığmıyor. Kira fiyatlarının oldukça yüksek olduğu, özellikle asgari ücreti dikkate alarak değerlendirdiğimizde konut edinmenin, ev sahibi olmanın herkes için ne denli önemli olduğuna bir kez daha dikkat çekmiş oluruz.

Öncelikli olarak, tapuda kayda bakın! Gayrimenkulün kime ya da kimlere ait olduğu,  gayrimenkule ilişkin hisse oranları, üzerinde irtifak (kullanım) hakkı olup olmadığı, ipotekli olup olmadığı, satışa engel bir tedbir kararı bulunup bulunmadığı, kat irtifakının kurulup kurulmadığı, kurulmasına herhangi bir engel olup olmadığı, almak istenen bağımsız bölümün tapuda kayıtlı olup olmadığı, yüzölçümü, gayrimenkulün birikmiş vergi borcu olup olmadığı, gayrimenkulün son emlak beyanname değeri emlak beyanname değeri, tapu alım satımı sırasında ödenecek en az harç miktarının belirlenmesinde önemli olacaktır.

Aslında en önemli konu son zamanlarda yaşananlarla kıyasladığımızda yapımcı firmalara dikkat çekiyor.   Şirketin daha önce yaptığı ve bitirdiği konut projelerinin olup olmadığı, Taahhüt ettiği süre sonunda alıcılara konutları teslim edip etmediği, Firmanın güvenilir olup olmadığı, Projenin arkasındaki güvencenin ne olduğu, Şirketin müşteri memnuniyetine verdiği önem iyice öğrenilmeli. Satışa sunulan konutun; peşinat miktarı, aylık ödeme planı, kredi durumu, faiz oranı, ara ya da balon ödemelerin yapılıp yapılamayacağı, hesabın istenilen zamanda kapatılıp kapatılamayacağı, faiz oranlarındaki artış ve azalışların ödemeleri nasıl etkileyeceği, banka ile yapılan sözleşmelerin niteliği  her şey derinlemesine incelenerek sizin şartlarınıza uyup uymadığını iyice araştırıp yola çıkmalısınız.

Aksi takdirde şu anda bankaların el koyduğu geri ödemesi yapılmamış onlarca konutun arasına sizin aldığınız konutta katılıverir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar