Reklam
  • Reklam
Konya'da kadın girişimi kooperatifleri
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

Konya'da kadın girişimi kooperatifleri

16 Ekim 2018 - 16:22

Ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeleri hepiniz yakından takip ediyorsunuz. Artık aile bütçeleri de ekonomik gelişmelere endeksli olarak yeniden şekillendiriliyor. Tepedekiler "ikircikli" konuşmalar yapsalar da halkın tedirginliği had safhada. Markete, pazara gitmeye korkan halk, havaların soğumasıyla birlikte bütçeye eklenecek ısınma giderlerini de şimdiden hesap etmeye başladı.

Bugün bütün bu olumsuz gelişmelerin dışında, her zaman üretmenin kaynağı olmuş kadınlarımızdan söz edeceğiz.

İlimizde kurulan kadın girişimci kooperatifleri kadınların ürettiklerini kazanca dönüştürmenin en önemli adreslerinden birisi. Özellikle Ticaret Odası, belediyeler öncülüğünde kurulan kooperatifler, kadınları üretime dahil etme ve hatta onların evlerinde ürettiklerini kazanca dönüştürme adına önemli çalışmalara imza atıyorlar.

Kadınların ticareti öğrenmeleri, erkeklerden daha sonra olduğu için bu konuda aslında geç kalınmış çalışmalar bunlar. Fakat işin neresinden başlarsanız başlayın kar sayıldığı için bütün bu çalışmalara da bu pencereden bakmak daha doğru olacak. Kadınların iş hayatında yer almaları, aile ekonomisine katkıda bulunmaları, üreten kadınların ticari yaşamda yerlerini almaları son derece önemli. Türk kadını evinde de olsa bir şeyler yapar, üretir ve bu ürettiklerini kullanıma sunar. Ancak nerede ne yapacağını bilemediği ve özellikle ürettiklerini nasıl pazarlayacağı konusundaki sıkıntıları da işte bu kooperatifler aracılığı ile de çözüme kavuşturulmuş oldu.

Kadınların son yıllarda özellikle KOMEK kurslarında aldıkları teknik eğitimle yeni meslekler edindiklerine şahit oluyoruz. Öte yandan KOSGEB destekli eğitimlerle kadın girişimcilerin iş dünyasına adım atmaları için verilen eğitimler onları cesaretlendirir oldu. Bankaların kadınlara yönelik MİKRO KREDİ çalışmaları da kadınların ticari yaşamda yerlerini almalarını kolaylaştırdı. Artık kadınlar ticari hayatta her geçen gün sayılarını artırıyorlar. Onlar ürettiklerinin hak ettiği değeri bulması için kooperatiflerin önemini anladılar.

Üreten kadınlar kooperatiflere sadece üye olmakla kalmayıp ortak da oluyorlar. Artık onlar para kazanmanın, ticaretin tadına vardılar. Konya kadın girişimci kooperatifleri kadınlarımıza öncülük edip yollarını açıyor. Ürettikleri ürünlere pazar buluyor, pazarlama alanları oluşturuyor. Kadınların teknik alanda eğitimlerinin yanı sıra, onların hangi desteklerden yararlanabilecekleri, nerelere başvuracakları, hangi alanda daha başarılı olabilecekleri konusunda mentörlük çalışmalarını gerçekleştiriyor.

Artık evlerinde çocuklarına yemek yapan kadınlar, başkalarına  yemek yapıp para kazanıyorlar. Çocuklarına ördükleri kazaklar başka boyutlara taşınıp, başkalarının boynunda şal, başında bere oluyor. Onlar duvarları süsleyen tablolara imza atıyor, evlerin dekorasyonunda yerlerini alıyorlar. Kadınlarımız, yaşamın her alanında varlar.

O zaman kooperatifler akıllıca bir çalışma demek ve bu konuda korkusuzca yola çıkan kadınları kutlamak da bizim görevimiz olsun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar