Reklam
  • Reklam
Piyasalar sınavı geçti
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

Piyasalar sınavı geçti

03 Ağustos 2016 - 11:52

Piyasalar darbe girişimi sonrası iyi sınav verdi. Millete teşekkür etmek lazım. Darbe başka ülkelerde olsa, bu piyasalar bir haftadan önce açılmazdı. Türkiye’de Cuma günü darbe girişimi oldu. Pazartesi, bankalar, borsalar, ürün piyasaları, ticaret merkezleri açıldı. Faizler olağanüstü artmadı. Borsa sınırlı düştü. Büyüme oranını ya da ihracat rakamlarını revize etme gereği yok. Millet sağlam durdu. Pazartesi gününden itibaren 10 milyar dolar bozduruldu ve bankaya yatırıldı. Bu da doların normal seyrinde gitmesine neden oldu. Yabancılar çok yüklü çıkışlar yapmadı. Darbenin ekonomiye maliyeti 300 milyar lira ve şimdilik görünen o…

Darbe nedeniyle izinlerin iptali, yoğun bir şekilde turizm rezervasyonlarının iptal edilmesi turizm şirketlerini sıkıntıda bıraktı. Onlar da zor bir dönem geçiyorlar. Ama, bu dönemde asil bir duruş sergileyen millete karşı onlar da asil bir duruş sergilemeli. Sektör zor durumda, terör olayları, Rusya krizi, darbe girişimi. İzin yasağı nedeniyle 1 milyon rezervasyon iptal edilmiş. Ama bundan sonra turizm de toparlayacaktır.

Savaş uçakları, helikopterler, silahlar, bombalar, binalar; 300 milyar lira. Belki miktar daha da artabilir. Tabi orta vadede tüm maliyet çıkacak. Örneğin, yurtdışından siparişler iptal oldu. Adamlar gelemedi. Çünkü darbeciler Türkiye’yi üçüncü dünya ülkesi görüntüsüne soktu. Sokaklarda tankların olduğu, meclisin bombalandığı görüntülerden sonra gelmiyorlar. Bütün bunların tüm maliyeti orta vadede çıkacak.

İş dünyası kendi açısından bazı çabalarda bulundu bulunacak. Türkiye'nin gerçeklerini de sağlam tutmamız gerekiyor. Ekonomi politikalarını doğru yapmak lazım.

Piyasaları olumlu şekilde şaşırtmak çok önemli olacaktır. Ekonomide zor ama gerekli yapısal reformları yapmak çok önemli.

İyi dönemlerde rezervler üretmeli, kötü dönemlerde bu rezervleri iyi bir şekilde kullanmalıyız. Bankacılık düzenlemesinin de dikkatli şekilde yönetilmesi gerekiyor.Merkez Bankası bu süreci doğru yönetti ve zamanında açıklamalar yaptı. Piyasalar açısından bu son derece olumlu sonuçlar doğurdu.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının zamansız ve gereksiz derecelendirmeleri de anlamsız kaldı. Notumuzu düşürdüklerini açıkladılar. Not hiç önemsiz değil, hiç düşmemesi için kuşkusuz çaba gerekir. Ancak nihayetinde verecekleri karar kendi kararları olacak. Eğer not düşüşü olmazsa piyasalara olumlu yansıyacak. Ancak düşüş olursa 1,5 seviyesinde daha yansıması olacaktır.

Tankın önüne yatan millet, ekonomide de bir ayaklanma çıkarırsa piyasalar neler görür neler. Kimse endişelenmesin. Bu millet akşam darbe engeller, sabah işe gider. Tabi ki bu yaşananların bir maliyeti olacak. Ancak yıllardır terörle mücadelede harcananları dikkate aldığınızda bu önemsiz kalacaktır diye düşünüyorum.

Evet zor günleri yaşıyoruz.

Dengeler değişiyor…

Yeni Türkiye diyeceğiz artık…

Son Yazılar