Piyasalar yangın yeri...
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

Piyasalar yangın yeri...

16 Mayıs 2018 - 11:13 - Güncelleme: 16 Mayıs 2018 - 11:15

İsrail'in Kudüs işgali, dün ABD'nin büyükelçiliğini taşımasıyla resmiyete kavuştu. Başkent dayatmaları ve zorbalık ile İsrail'e peşkeş edilmeye çalışılan Kudüs için Gazze ve Ramallah'ta kan döküldü. İsrail askerleri, Filistinlileri katletti.

Ortadoğu karıştı, doların ateşi yine yükseldi. Millet bu durumdan çok endişeli. Piyasalar çok etkilendi ve Merkez Bankası’nın geçen hafta yaptığı müdahale maalesef yeterli olamadı.

Ekonomik göstergelerdeki olumsuz gelişmelerin etkisiyle gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan lira, dolar ve euro karşısında yeni tarihi düşük seviyelere geriledi.

Analistler, liradaki sert değer kayıplarını, petrol fiyatlarındaki yükselişi, yaklaşan seçimler öncesi artan kamu harcamaları, ekonomik verilerdeki zayıflamanın yanında, enflasyon ve cari işlemler açığının yüksek düzeylerine bağlıyor. Piyasaların gözü bugün, Hazine'nin çıkacağı iki ihaleye özellikle yabancı yatırımcıların ilgisinde olacak.

Öte yandan Bankacılık Denetleme Kurulunun verilerine baktığınızda bankalardaki tasarruf mevduatlarında geçen yıla göre artış olduğunu görüyorsunuz. İşsizlik rakamlarında gözle görülür bir düşüş var ve seçim öncesi işe alımlarda binlerce gence ve işsize iş imkanı sunuluyor.

Seçim öncesi artan kamu harcamaları, seçim sonrası kemerleri sıkma politikasıyla karşımıza çıkacak. Bunu hepimiz biliyoruz. Ancak yaşanan dış gelişmeler de ülkemizi olumsuz etkiliyor. Terör ülkesi İsrail, bunun yandaşı Amerika daha ortalığı çok karıştıracak. Tabi bunların yanında Arapları da unutmamak gerekiyor.

Dünya enerji savaşları başladı ve biz ülke olarak bu savaşın içerisindeyiz, yakınındayız ve rüzgarı bizi de etkiliyor. Benzine, motorine LPG'ye  yine zam geldi. Artık en önemli ihtiyaçlardan biri olan araçlar sahiplerine pahalıya mal olacak.

Bir diğer konu emlak sektöründe faaliyet gösteren emlakcıların komisyonlarına yeniden düzenleme getirildi ve alım satımlarda komisyon bedeli de % 4’ün üzerinde olmayacak. Yine kiralamalarda bir aylık kira bedelleri komisyon olarak alınmaya devam edecek.

İnşaat sektörü ekonominin lokomotiflerinden biridir ve çok ve çeşitli hareketler yaşanır. İnşaat sektörünün içerisinde bulundurduğu kalemlerin çeşitliliği sektörün önemini ortaya koyarken, sektöre ivme kazandırmak için bankalar yeni bir çalışmayı başattılar. Bankalar konut kredilerinde faizleri aşağı çekerek, kredi satın alanların sayısını artırmak, sektöre canlılık kazandırmak  istiyor.

Dünya karışık, özellikle sarı kafa Trump’ın dengesiz tavırları kahinlerin yıllar önce söylediklerini doğrular görünüyor. Bir dengesiz ve fitnenin kaynağı İsrail ortalığı karıştırmaya devam edecek. Birileri bunlara dur dese de yine aynı şeyleri yaşamaya devam edeceğiz.

Umalım ki ülkemiz dünyadaki bu kargaşadan maddi manevi zarara uğramadan çıksın.

 Umalım ki tüm bu kum fırtınası bizi teğet geçsin. Doların ateşi sönsün ki piyasalar da ki yangın da sona ersin.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar