Tarım Seferberliği
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

Tarım Seferberliği

19 Ekim 2016 - 14:19

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Milli Tarım Projesi açıklandı. Çiftçinin desteklenmesi, verilecek krediler, hangi ile ne kadar yatırım payı planlandı ya da hangi ilde tarım hangi ilde hayvancılık yapılacak bunları açıklamayacağım. Bakanlık bunları zaten açıkladı ve konuyla ilgili olanlar bütün bunları biliyorlar. Biz konunun istihdam ve çalışanlar yönüyle ilgileniyoruz çünkü.

Proje açıklandı açıklanmasına fakat tarımsal istihdamın nasıl bir sisteme oturtulacağı konusunda hiçbir bilgi yok.

Hayvancılık konusunda yapılacak yatırımlar ve bu çalışmaların yer bulacağı bölgeler belirlenmiş. Damızlık hayvan ithal edilmesi, yeni ırkların yetiştirilmesi et sektörüne ve süt endüstrisine yapacağı katkılar göz ardı edilemeyecek kadar önemli ve büyük…

Yetiştirilecek tarımsal ürünler bölgelere ve illere göre farklılık gösteriyor ve bu her zaman böyle oldu. Tarımsal alanların giderek iskana açılması ve köylerin nüfusunun azalması tarımsal üretimde azalmanın en büyük etkenlerinden.

Tarımsal üretim yapılan alanların en iyi üretim, en yüksek verimli olması için yapılacak çalışmalar üretimdeki kaliteyi de artıracak. Tarım bakanı güzel açıklamalarda bulundu. Önemli olan bu hedeflere varmak için, bu sektörde yatırım yapacak, çalışacak kişilerin yeterli eğitimi alması ve beklentilerinin karşılığını ne oranda alacağını bilmesi gerekiyor. Özellikle köyden büyük şehirlere göç eden kesimin, çoğunluğunun topraklarına dönme hevesinin kursağında kalmaması için bütün bu çalışmaların cazip yanlarının gösterilmesi önem kazanıyor.

Tarımsal yatırımlara ağırlık verilip yeni düzenlemelerle ortaya çıkılırken, üretilen ürünlerin tüketiciye birinci elden sunulmasını amaçlayan çalışmaların yapılması geri plana itilmiş gibi görünüyor. Üstelik bu sorunun piyasalarda olumsuz etkiler yarattığı bilinirken.

Üretilen ürünlerin birinci elden tüketiciye ulaşmasını amaçlayan bu çalışmada özellikle ambalajlama atölyelerinin kurularak, tarımsal istihdamda çokça yer alan kadın istihdamına da yer açılmış olacaktır. Kadınların tarımsal alanlarda yoğun olarak çalıştığını değerlendirdiğimizde, ambalajlama ve ürünlerin bozulmadan saklanması, ürün kayıplarının da en aza indirilmesi sağlanmış olacaktır.

Tarımın ülkenin istihdam verilerinde önemli bir potansiyeli oluşturduğunu biliyoruz. O zaman tarımsal alanlarda çalışanlara da yeni imkanlar sunularak bu alanda çalışmayı cazip hale getirmek yetkililerin ve özellikle başlatılan bu seferberlik açıklamalarında çalışanlara yeni hakları da vermek gerekiyor diye düşünüyorum.

Sektör büyük ve pek çok kalemi bünyesinde barındırıyor. Ürün çeşitliliği ve yaşamsal ihtiyaçlarda birinci sırayı alan tarımsal sektör her zaman desteklenmeli, yeni üretim alanları oluşturulmalı, çiftçi destek programlarının suistimalden uzak tutulması gerekiyor.

Hububat ekiminde söz sahibi olan Konya’nın bu çalışmanın neresinde yer alacağı ve çiftçilerin bankalardan alacakları destek kredilerinin dışında yeni çalışmalar bizim beklentimiz olacak. Yeni yatırımlar demek yeni çalışma alanları demek. Niyet güzel hayır dileyelim hayır olsun.

 

Son Yazılar