Üretelim, kazanalım...
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

Üretelim, kazanalım...

01 Şubat 2017 - 15:03

Piyasalar sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Yatırımlar artsın, üretim için makineler artık çalıştırılsın derken, ithalat, ihracat, turizm her yerde sorunlar büyümeye devam ediyor.

Dış ticaret açığımız giderek büyüyor.

Ekonomi de bu kadar tehlike çanlarının sesi yükselirken ülke başkanlık seçimine kilitlenmiş, doğuya yapılacak yatırımlara teşvik verileceğini başbakan açıklıyor.

İşte burada özellikle dikkat çekmek istediğim şey yeni yatırımlardan çok, düşük kapasiteyle çalışan fabrikaların ve üretim merkezlerinin kapasitelerini artırmaya yönelik yatırımların yapılmasını ve devlet teşvikiyle desteklenmesini sağlamak gerekiyor.

Devlet teşvikiyle yeni yapılacak yatırımların büyümesi belli bir zamanı alacağından, yapılmış yatırımları desteklemek en doğrusu olacaktır. Çünkü,  işletmeler artık kapanma noktasına geliyor veya üretimi giderek azalıyor.

İçerdeki yatırımcının bu kadar güvensiz olduğu bir ortamda yabancı yatırımcıyı beklemek de hayal gibi geliyor. Bu kadar kötümser düşünmeyelim derken, binlerce öğretmen adayının atama beklemesi nedeniyle yapılan açıklamalar da dikkat çekici. "Artık başka meslekleri tercih edin" bu okulları bitiren, bu mesleği tercih eden gençler ne yapacak belli değil.

Merkez Bankası’nın 2017 enflasyon tahmini yüzde 6.5’dan yüzde 8’e çıktı. Çarşıya pazara ve birde cebinize bakarsanız zaten enflasyonun nerelere gittiğini bilirsiniz. “Bilsek ne olacak?” dediğinizi duyar gibi oluyorum. Promosyon ödemesini dört gözle bekleyen emekliye nihayet açıklama geldi. Mart ayı itibariyle emeklilere promosyon ödemeleri yapılmaya başlayacak.

Emlak endeks verilerine baktığınızda inanılmaz rakamlarla karşılaşıyorsunuz. Satılık konutların fiyatları artarken, kiralık konutların fiyatları da artmaya devam ediyor.

Ülke ekonomisinde yaşanan gelişmelerin sadece hizmet sektöründe yaşanması hiç doğru değil. Her zaman belirttiğimiz ve üzerinde sıkça durduğumuz konu üretmeden kazanamayacağımız konusudur. Nüfusumuz giderek artıyor ve genç bir nüfusa da sahibiz. Bu nüfus ülkemizin gelişip büyümesi, üretip kazanması için aktif hale gelmelidir. Yeni ilişkiler, yeni pazarlar kuvvetli satıcılar ve kaliteli üretimle ekonomiyi güçlendirmek gerekiyor. Küçük atölyelerin birer birer kapanmaması için meslek odalarının yeni çalışmalar başlatması, küçük atölyeleri birleştirme, gruplaştırma ve büyütme yolunda da yeni çalışmaları bir an önce başlatması gerekiyor.

Çünkü ortada dolanan sözler  “Böyle giderse birer birer kapanacağız”

Turizm cenneti ülkemizde turizmciler 2017 yılını şimdiden kayıp yıl ilan ettiler bile. Evet, hepimiz yaşanan bu sorunları görüyoruz ya da birebir yaşıyoruz. Turizmde kampanyalar, tanıtımlar, turlar, cazip imkanlar sunulsa da güvenli olmadığı yani kendini güvende hissetmediği yerde olmayı kimse istemiyor artık…

Dünya artık büyük bir savaşın içerisinde ve bu savaşın nedeni insanların güvende olması, huzur ve refah içerisinde yaşaması için değil ekonomik güç savaşlarıdır.

Filler tepiniyor…

Ülkemizin bu savaştan galip çıkması için, üretmek, üretmek, üretmek gerekiyor…

 

Son Yazılar