Reklam
  • Reklam
Üretici ve yatırımcı siyaseti iyi takip etmeli...
Nimet DÖNMEZ

Nimet DÖNMEZ

Üretici ve yatırımcı siyaseti iyi takip etmeli...

11 Ekim 2017 - 15:50

Konya'nın yetiştirdiği önemli kültür adamlarından Feyzi Halıcı vefat etti. Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle bir süredir İstanbul'da tedavi gören Halıcı, 93 yaşında yaşamını yitirdi. Konya’nın kültür ve sanat hayatına önemli katkılarda bulunan, beyefendi naif adamı tanımak bir şanstı benim için…

Mekanı cennet olsun Allah rahmet eylesin.

Konya’da Aşıklar Bayramı diye güzel bir kültür etkinliği vardı bir zamanlar. Tiyatro salonunu hınça hınç dolduran Konyalılar, aşıkların atışmalarını dinlemek için günler öncesinden davetiyelerini alırlardı. Türkiye’nin her yerinden aşıklar Konya’da buluşur, halk -aşık geleneği ve müzikle iç içe olurdu. Bugün baktığımızda koca koca salonlarımız, kültür merkezlerimiz var fakat belirli sınırların dışına çıkamadığımız çalışmalar yapılıyor.

Feyzi Halıcı’nın Hz.Mevlana’nın uluslar arası anlamda tanınması, Konya’nın bilinirliğinin artmasında da önemli çalışmaları olmuştur. Onu her zaman takdir ve saygıyla anacağız.

-------

Yazımıza ekonomi dışından girdiysek de ekonomide önemli gelişmeler var ve yine tabidir ki ekonomi konuşacağız. Her zaman siyasetin ekonomi ve piyasalar üzerindeki etkilerinden söz ettik. Artık ekonomide ülke içinde siyasilerin ağzından ne çıkıyor diye bakmanın çok ötesine geçtik. Bakınız;ABD’nin Türkiye’ye uygulamaya koyduğu ve Türkiye’nin de aynı şekilde karşılık verdiği vize yasağı piyasaların haftaya gergin başlamasına neden oldu. Yani, gerilen siyasi ilişkilerin ekonomik ilişkileri etkilemesi kaçınılmaz.

ABD, bu kararı sadece İstanbul Başkonsolosluğu personeli Metin Topuz’un FETÖ’den tutuklanması nedeniyle mi aldı?

Yoksa, Türkiye’nin Rusya ve İran’la yakınlaşmasından, Venezuela Devlet Başkanı’nın ülkemizi ziyaretinden mi aşırı rahatsızlık duydu?

Gerekçesi ne olursa olsun, ABD vizeleri askıya almakla aşırı tepki verdi. Türkiye' de doğal olarak buna aynı tonda cevap vermekte gecikmedi. Şimdi iki tarafa da düşen, atılan bu adımların kalıcı hasarını büyütmeden sorunu aşmanın yolunu bulmak. Vizelerin askıda kalması süreci uzarsa, ekonomide bırakacağı kalıcı hasar da büyür. Çünkü ekonomide dövizdeki aşırı dalgalanmalar olumsuz etkilerle hasarlar bırakabilir.

Her zaman yatırımcı ve üretici şunu iyi bilmeli ki, yatırım yaparken de, üretim yaparken de siyaseti iyi takip etmek ve bazı öngörülere sahip olmak gerekiyor. Bugün Konya Sanayisi üretim bantlarını daha aktif çalıştırmak, fuarlarda en yeni üretimlerini görücüye çıkarmak ve kalifiye elemanlarla kaliteli üretimler yapmak zorunda. Ancak onların bugün karşılaştıkları en önemli sorunların başında kalifiye elemanla üretim yapabilmenin yanında kurumsallaşmamanın olduğunu görüyoruz. Konya Sanayisi’nde sıkıntı çok. Ancak bugün ülkenin geldiği noktada sanayiciler siyasileri iyi takip etsinler. Üretmeden kazanamayız diyoruz ya her zaman…

Onlar üreten tarafta ve ürettiklerinin karşılığını almalılar. Gündemi çok iyi takip eden üretici ve yatırımcı bundan en doğru sona ulaşacaktır. Gelecek ülkemiz için hayırlı kapılar açsın İnşallah…

 

Son Yazılar