Sevgili Berk ve yeni stat üzerine
Sabit HORASAN

Sabit HORASAN

Sevgili Berk ve yeni stat üzerine

31 Temmuz 2014 - 14:42

Belkide en zoru; insanın sevdiği, değer verdiği, yaşamının büyük bir bölümünü paylaştığı bir dostu ve arkadaşının ardından yazı yazmasıdır.

Sevgili Orhan Berk’te bunlardan biri.

Az değil, tam 38 yıllık bir arkadaşlık, dostluk.

Orhan Berk ile benim, Yeni Konya Gazetesinde göreve başladığım 1972 yılından itibaren tanışıklığımızın dışında 1976 yılında Konya’nın sesi Gazetesinde birlikte çalışmaya başlamamızdan buyana arkadaşlığımız hep devam edip geldi. 

Evet tam 38 yıl, yan yana olduk.

Çok şey paylaştık.

Belki yanlışlarımızda oldu. Ama, Bu bizi birbirimizden koparmadı. O bana arkadaşlık ile birlikte ağabeylik yaptı. Ben ona omuz verdim.

TSYD çatısı altında 1999 yılından buyana bir dönem Başkanlık görevinde bulundu. Onun dışında yönetim kurulunda hep birlikte çalıştık. Bir dediğimizi iki etmedi. Çalışmamız uyum içerisinde devam edip geldi.

O, iki yıl kadar önce rahatsızlanmasına ve tedavi görmesine karşın bizden kopmadı. Aramızdan ayrılmasını hiç düşünmedik. Hatta, son yönetim kurulu toplantısında bile bizimle birlikte oldu. Ama, bir ay kadar önce iyice güçten düşmeye başlayınca kendi içine kapandı ve nihayetinde de 27 Temmuz gecesi Hakkın rahmetine kavuştu. Mekanı Cennet olsun..

Üzüntümüz çok büyük. Hem de dağlar kadar.

Torku Konyaspor’u yeni sezonda izlemeden, çok merak ettiği yeni stadı göremeden aramızdan ayrıldı. 

Tabi ki ölüme sevinilmez. Ama; onun acı çekmeden, uzun süre yatmadan, mübarek Arafa günü vefat etmesi bir yerde sevenleri için teselli oldu.

Eşine, çocuklarına,  tüm Berk ailesine, sevdiklerine, dostlarına ve spor camiasına başsağlığı diliyorum.  

Orhan Berk;

76 yıllık bir Çınar.

O köklü bir ailenin oğlu. İyi bir dost ve arkadaş.

Tam bir İstanbul beyefendisiydi.

O artık aranızda yok. Estikçe köşesi artık, bir daha esemeyecek.

xxx

YENİ STAD

 

Konya’nın yeni stadı büyük bir aksilik olmaması halinde, ilk haftaki Eskişehirspor karşılaşmasının ardından Milli maç nedeniyle verilecek aradan sonra, ligin ikinci haftasında oynanacak Balıkesirspor maçına yetiştirilecek.

Yeni stat, yeni hedefler. Yeni bir coşku.

Yeni stadın hizmete girmesinin ardından yaklaşık 64 yıl önce yapılan ve Konya sporuna büyük katkılar sağlayan Atatürk stadının yıkılarak yerine gökdelenler dikilmesiyle bir tarih yok olacak.

Evet, 64 yıllık tarihi stat ile birlikte Atatürk ismi de tarihe karışacak.

Hem stadın yıkılması, hem de Atatürk isminin silinmesiyle yüreğimizi yanacak.

Zaten yeni statlarla birlikte bu gizli operasyonu görmemek için kör ve sağır olmak gerekir. 

Üç yıl önceden Atatürk’ün başına Büyükşehir Belediye sözü eklenerek “Atatürk” ismi gölgede bırakılmadı mı?

Şayet; yok öyle bir şey denilecekse, o zaman yapılacak en doğru iş, verilmesi gereken en doğru karar; yeni Stada yine “Atatürk” isminin verilmesi olmalıdır.

Evet, belki gelir sağlamak adına stada, sponsor firmanın ismi verilebilir. Ama, başına mutlaka “Konya Atatürk” konulmalıdır. Ondan sonra ne arena olacaksa o eklenmelidir..  

Yeni stadın, Konya sporunun hizmetine girmesine çok az bir zaman kaldı. Dahası, bir ayı aşkın bir zaman sonra stat açılacak.

Ama, gelin görün ki, en büyük sorun çözülemedi..

Yani, ulaşım büyük sorun. 

İki hafta arayla da olsa oynanacak bir maçı en az 15-20 bin kişi izlemesi düşünülürse karşılaşma sonunda stat çevresinde yaşanılacak trafik karışıklığını, curcunayı hayal edebilir misiniz?

Hani raylı sistem oraya kadar uzatılacaktı.. Stat boşalınca ulaşım çok kolay sağlanacaktı. Hiçbir ulaşım sorunu yaşanmayacaktı. 

Aslında, yeni stat inşaatıyla birlikte ulaşım konusunda da çalışmalar başlatılmalıydı. Bununla birlikte çevrenin ağaçlandırılması, yeni yolların açılması, raylı sistemin yaşama geçirilmesi, yeşil alanlar planlanmalıydı. Stadın hizmete açılmasıyla birlikte tek bir eksiklik olmamalıydı. Ama görülüyor ki, stat bir dizi sorunlarla açılacak.

Bir diğer sorun ise, Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü tesisleri, yüzme havuzu, antrenman sahaları inşaatlarının yapımının henüz başlamaması.

Öyle görülüyor ki, bu tesislerin yapılması en az 3 yıl gibi bir zamanı alacak. Bu da halen kullanımda olan Atatürk spor kompleksi içerisinde yer alan tesislerin en az 3 yıl daha yıkılmayacağı demektir. Atatürk stadının bu dönem içerisinde hizmete açık kalmasıyla sevinç duymamak elde değil.

Gönül ister ki, Atatürk stadı yıkılmasın, çevrenin oksijen deposu olmaya devam etsin ve Konya gençliğine daha nice yıllar hizmet verebilsin. Ama, görünen o ki, yıkılacak ve tarihe karışacak.

Beklentimiz, Atatürk Spor kompleksinin bulunduğu yerin en iyi şekilde değerlendirilmesi ve yapılacak yeni yapılanma içerisinde spor yapılabilecek alanların önemli bir yer almasıdır.

Sanırım, Konya gençliği ve gelecek nesiller adına Belediye’den bunu beklemekte hakkımız olsa gerek.

Son Yazılar