Reklam
  • Reklam
Yokuş: Ücret adaletsizliği düzeni bozar

Yokuş: Ücret adaletsizliği düzeni bozar

İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, 2019 yılında açıklanan enflasyon rakamlarıyla birlikte maaş eşitsizliklerine vurgu yaparak, işçinin, memurun, memur emeklisinin ve taşerondan kadroya geçen işçilerin alacağı maaşlardaki ayrımcılığın ortada kaldırılması gerektiğini dile getirdi. 

04 Ocak 2019 - 17:43

Yokuş yapmış olduğu açıklamada “Memur ve memur emeklilerine 2019 yılının ilk altı ayı için toplam % 10.7 oranında ücret artışı yapılacak. Bu artışın % 6.7'si geçen yılın enflasyon farkıdır. Bunun anlamı da, memur ve emeklilerin geciken haklarıdır. 2019 yılının ilk 6 ayı için öngörülen artış ise % 4'tür” dedi.

ÇALIŞANA VE EMEKLİYE ADALET YOK

Yokuş, TBMM’de Bütçe görüşmeleri sırasında ve sonrasında sıkça dile getirmiş olduğu C.Başkanına yapılan % 26 zam oranın, memur ve memur emeklilerini de kapsaması gerektiğini ifade ederek “Bilindiği gibi C. Başkanımızın maaşına 2019 yılı için yüzde 26 oranında zam yapılmıştı. Aynı şekilde asgari ücrette 2019 yılı için bu oranda artırılmıştı. İşçiye, emekliye, memurlara ve memur emeklilerine de aynı oranda zam yapılmadır".diye konuştu.

TAŞERON İŞÇİLERİNİ 4+4’E MAHKUM ETTİLER

Yokuş, taşeron işçilerinin yüksek hakem kurul kararına mahkum edildiklerini şu sözlerde ifade etti.  “Kamu işçisi de 2019 yılında 3+3 oranında ücret artışı alacak. Ayrıca Yüksek Hakem Kurulunun kararı gereği, taşerondan kamuya geçirilen ve sayıları bir milyona ulaşan kamu işçileri 2019 yılında 4+4 oranında ücret artışı alacak.”

ÜCRET AYRIMCILIĞI ORTADAN KALKMALIDIR

“SSK ve BAĞ-KUR emeklileri, 2019 yılında enflasyon farkı ile birlikte % 10.2 oranında maaş artışı alacaklar. Bütün bu artış oranlarının farklılığından da anlaşılacağı üzere, 2019 yılında çalışana ve emeklilere farklı oranlarda yapılan artışlar, Türkiye’de çalışanlarımız için “Adalet” kavramını yok etmektedir. İşçi, memur ve emeklilerin aynı ülkede çalışmalarına rağmen, farklı farklı ücret artış oranlarına tabii olmaları, oldukça endişe vericidir. Bu ayrımcılıklar, toplumsal yaralara yol açabileceğinden, gerek mesleki anlamda gerekse emek dışlanmasını da tetikleyecektir. Bir an önce çalışma hayatında adil ücret reformuna geçilmelidir. 

ADİL PAYLAŞIM OLMAZSA TOPLUMSAL DÜZEN BOZULUR

Adaletli paylaşımın olmadığı ve emeğin kutsallığı anlayışına uymayan bu düzenlemeler, sadece çalışma barışını bozmakla kalmayıp, sosyal hayatı da olumsuz etkilemektedir. Hak ve adalet duygusunu törpüleyen bu ücret farlılıkları, toplumsal düzeninde bozacaktır

Bu nedenle C. Başkanına 2019 yılı için ön görülen % 26 oranındaki ücret artışı, işçilerin tamamına, memurlara ve emeklilere de verilmelidir. Aksi halde bu ülkede adaletten bahsedilemez.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TORKU Şekerli Seçkin Paris yolcusu
TORKU Şekerli Seçkin Paris yolcusu
'Yerli sanayinin arz güvenliğini sağlıyoruz'
'Yerli sanayinin arz güvenliğini sağlıyoruz'