Ayakkabı ihracatının yıldızı Konya

Ayakkabı ihracatının yıldızı Konya

Ayakkabı sektöründe köklü bir geçmişe sahip Konya, ihracatta fark yarattı. 2020 pandemi yılında Türkiye’de ayakkabı ihracatı ortalama yüzde 20 düşerken, ihracata yönelik ayakkabı üretimi yapan Konya yüzde 7.5 seviyesinde artış sağladı.

13 Eylül 2021 - 13:05

Konya Ayakkabı Sanayiciler Derneği Kurucu Başkanı Kemal Özarpa, Konya’nın modern üretim araçları ile donatılan sanayi tesisleriyle, köklü esnaf geleneğiyle ve büyük üretim gücüyle Türkiye’nin önemli ayakkabı üretim merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

İzmir'e çıkarma yaptılar

Sektörün üretim merkezi Konya, yeni pazar bağlantıları için güçbirliği yaparak Fuar İzmir’de Nobel Expo tarafından düzenlenen Shoexpo 47. Ayakkabı ve Çanta Fuarına çıkarma yaptı. Fuarları yeni pazarlara ve ihracata açılan kapılar olarak tanımlayan Özarpa, “Shoexpo Fuarına, çok sayıda firmamızla katıldık. Çünkü biliyoruz ki ihracatın yolu fuarlardan geçiyor” diye konuştu.

Yurtdışından gelen alıcılar ile Konya üreticilerini buluşturduklarını, ikili iş görüşmeleriyle yeni bağlantılara imza atıldığını ifade eden Özarpa, 2022 sezonun yeni tasarımlarının ise ilk kez Shoexpo kapsamında düzenlenen defilelerle görücüye çıktığını söyledi.

15 bin kişilik istihdam

Konya’da ayakkabıcılık sektörü olarak 15 bin kişinin sektörde istihdam edildiğini ve 50 bin kişinin bundan geçimini temin ettiğini söyleyen Özarpa şöyle devam etti:

“Firma çeşitliliğimiz çok fazla. Modaya öncülük eden üreticilerimiz, geleneksel yapıda üretimi sürdüren firmalarımız var. Hal böyle olunca ihracatta başarı da kaçınılmaz oluyor. Bunu Shoexpo’da net olarak gördük”

Hedef AvrupA pazarı

Üretimde uzmanlaşmanın söz konusu olduğu sektörde, ayakkabı üreticilerinin Konya’da coğrafi bir toplanma içerisinde olduğunu, bunun kendilerine avantaj sağladığını belirten Özapra, hedeflerinin Avrupa pazarı olduğunu söyledi. Halen ağırlıklı olarak Rusya, Türki Cumhuriyetler ve Orta Doğu pazarlarına ihracat yapıldığını ifade eden Özarpa “Artık Avrupa ülkelerinin pazarlarını hedefliyoruz” dedi.

“Potansiyeli yükselteceğiz”

Dernek olarak ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren zanaatkarından, tüccarına, esnafına ve sanayicisine kadar tüm iş kollarındaki meslektaşları bir arada bulundurmak, birlikte projeler geliştirmek için yola çıktıklarını belirten Özarpa “Bu doğrultuda B2B görüşmeleri ve yurtdışı fuar katılımları planlıyoruz. Müşteri ve pazar odaklı faaliyetler yapmaya gayret edeceğiz. Amacımız bu birlik ve beraberlik ile Konya’nın potansiyelini daha da yukarıya taşımak” dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konya Valiliğinden uyarı
Konya Valiliğinden uyarı
Konyaspor'dan bayram hediyesi 2-0
Konyaspor'dan bayram hediyesi 2-0