Binlerce Arı telef oldu

Arıcıların korkulu rüyası olan bilinçsizce yapılan Zirai  ilaçlama nedeni ile Konya'nın Karapınar ilçesinde çok sayıda Arı telef oldu. Arıcılık yapan Gezgin Arıcı Mehmet Kopuz 1500 kovanından yüzde 50’ni bir çiftçinin  yaptığı Zirai ilaçlama nedeni ile zehirlendiğini iddia etti.


Binlerce Arı telef oldu

30 Yıldır Türkiye’nin çeşitli yerlerinde gezgin Arı faaliyetinde bulunan Mehmet Kopuz yaklaşık 1 ay önce Akçayazı Mevkisine 1500 Kovan Bıraktı. Bir Süre sonra Kanola bitkisi eken bir çiftçi ürününe  Zirai  ilaçlama yaptı. Arılar Kanola bitkisine gelince  ilaçlardan etkilenip bir süre sonra telef olmaya başladı.

Batman İline Arı projesi hazırlayıp onlara Arı göndermek isteyen Arıcı Mehmet Kopuz,Gördüğü manzara karşısında dondu kaldı.Zehirlenen Arılar Kovanları geri döndüğünde diğer Arı’larında ölümüne nende oldu.Arılar tek tek kovanlardan çıkartıldı.

Arıcı Kopuz,Arıları bir bölümü Kovan içinde bir  bölümü ise boş arazide öldüğünü gördü. Çiftçi vatandaşımıza ilaçlama yapacağı sırada kendinde haber vermesini istediğini söyleyen Mehmet Kopuz ”Çiftçi kardeşimizle konuşmuştum.Çiftçiye niye böyle olduğunu sorduğunda “İlaçlama  yapacağımı söylemeyi unuttum” Cevabı aldığını kaydetti. Daha önce Edirne  ilinde de bu  vaka ile karşılaştığını  ve iki olayda 2 bin 300 Kovanını kaybettiğini belirten Mehmet Kopuz,”Arıcıların sorunları çok fazla. Bu ilaçlama olaylarına her arıcı yaşıyor. Biz resmi izinle bu işi yapıyoruz. Devlet Kurumları da bunları denetlemeli arıcılara destek vermelidir. Kovanlarımın yüzde 50’ sini Karapınar’da  kaybettim. İlaçlama gündüz vakti yapılmaz Tarlasını ilaçlayan arkadaş saat 16.00 da ilaçlama yaptım diyor. Arıcılar o saate arazide çalışıyor. Arı kovandaki tüm işçi arılar aynı yere geldikleri için o gün akşama kadar  o bölgeye geliyorlar ve o zehri yiyorlar  İlgili yerlere de başvurumu yaptım.Arıların bir bölümü de Kovan’a girerek diğer adları zehirledi.Maddi kaybım çok büyük.Bununda  Allah’tan geldiğini biliyoruz.Ben mağdur oldum ama başka Arcılar mağdur olmasın istiyorum.Maddi açıdan çok  kaybım var  ama esas Arıların telef olmasına üzülüyorum.Onlarda birer canlıydı.Her yerde ilaç yapılıyor.Bu doğaya zarar veriyor.Hayvanlar yok olup gidiyor.Bu arıların telef olmasına çok üzülüyorum.Binlerce Arı yok oldu telef oldu.Param gitsin önemli değil ama  canlıyı yok ediyoruz.Kedi, köpek öldürdüğün zaman ceza veriyorlar Arı hayvan değil mi?Arısız hayat olmaz arısız dünya olmaz.Arının nesli bitince Koyunun nesli bitince dünyanın sonu gelmiştir Yoğun ve bilinçsiz bir şekilde kullanılan tarımsal ilaçların ciddi çevre kirliliğine sebep olmaktadır.. İlaçların aynı zamanda havaya ve yer altı sularına da karışarak insanları ve hayvanları etkiliyor. Bunun önüne geçilmelidir

Karapınar Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri Arıların telef olduğu bölgede inceleme yaptı.