Katliam ‘Uyanış’la sergilendi  

Sırplar tarafından soykırıma uğrayan Bosnalıların acılarını ‘Uyanış’ adlı sergisiyle bir kez daha hatırlatan Dr. Mücella Özkan, toplu mezarların bulunmasında mavi kelebeklerin hikayesini de en güzel şekilde temsil ediyor  


Katliam ‘Uyanış’la sergilendi   

Sırplar tarafından soykırıma uğrayan Müslüman Bosnalıların yaşadığı acılar, ‘Uyanış’ adlı resim sergisinde bir kez daha gözler önüne geldi. “Srebrenitsa Anısına” sergilenen kıyafetlerde haksızlıklar ve zulümlerle yoğrulan insanın, vicdana, iyiye, güzelliğe ve estetiğe doğru yönlenmesi gereken yolculuğu temsil edildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Moda Tasarımı Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Mücella Özkan, ‘Uyanış’ adlı kişisel sergisini Müze Binası Fuaye Alanı'nda açtı. Açılışa SÜ Rektör Yardımcısı Ahmet Tuğrul Polat, CHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş ve çok sayıda davetli katıldı.

Kişisel sergisi hakkında bilgi veren Dr. Mücella Özkan, “Sergime esin kaynağı olan Mavi Kelebekler, doktora tezimin saha çalışması için bulunduğum Balkanlar’ da öğrendiğim ve beni derinden etkileyen yaşanmış bir hikâyenin kahramanlarıdır” dedi.

Sırplar tarafından soykırıma uğrayan masum Müslüman Bosnalı sivillerin toplu mezarlarının insanlar tarafından bulunamaması, geride kalan ailelerinin acılarını iyice katladığını ifade eden Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak bir süre sonra mezarların üzerine ölüm çiçeği de denilen artemis çiçeklerinin aşırı derecede artması, bu çiçeklerle beslenen mavi kelebeklerin bu mezarlara doğru akınına neden olmuş ve mavi kelebeklerin gittikleri yerler kazıldıkça toplu mezarlar ortaya çıkarılmıştır. Bosnalılar da şehitlerini defnedebilmişlerdir. Büyük zulümler ve haksızlıkların ortaya çıkarılmasında ve bu katliamların mağdurlarının bulunması ile yaşanılan acıların bir nebze de olsa azalmasında katkısı olan mavi kelebekler, adeta insanların yarattığı dramlara doğanın nezaketle verdiği bir tepki gibidir. Büyük acılardan, katliamlardan sonra hayatın bize sunduğunun yine çiçekler ve kelebekler olması beni derinden etkilemiştir. Toprak ananın toplu mezarlarda katledilen masumlara çiçeklerle karşılık vermesi ve zarafet timsali kelebeklerle gökyüzünün dolması insanlara da uyanışları için bir mesaj olmalıdır. Büyük acıları, şiddeti sonlandırıp huzura ve barışa doğru uçma erdemini göstermeleri beklenen insanlar da geçmişteki acıların, kavgaların hesabını bırakıp bir daha bu acıların yaşanmaması için gayret göstermeli ve mavi kelebeklere dönüşmelidirler.”

“Sergimi acılarla, haksızlıklar ve zulümlerle yoğrulan insanın, vicdana, iyiye, güzelliğe ve estetiğe doğru yönlenmesi gereken yolculuğunu en iyi temsil eden ‘Uyanış’ olarak adlandırıyorum” diyen Özkan, “Sergi ürünlerimde kullandığım kumaşın ipek olması ve süslemelerinin boyutlu olması uyanışın görsel bir temsili olarak düşünülmüştür. Mükemmel olan Mavi kelebeklerin ardındaki dramı, acıları ve hikayeyi buluşturmaya çalıştım” dedi.