Yokuş: 'Bu sistem ülkeye zarar veriyor'

İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş 'Bu Sistemle Ülke Yönetilemiyor Adeta Savruluyor’ dedi.


Yokuş: 'Bu sistem ülkeye zarar veriyor'

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin Türkiye’ye zarar verdiğini öne sürerek, iktidara geldiklerinde parlamenter sistemi yeniden hayata geçireceklerini bunu yaparken de güncelleyeceklerini açıkladı. 

Milletvekili Yokuş, Konya’da görev yapan gazetecilerle bir araya geldi. 

“Türkiye’nin değişime ihtiyacı var” diyen Milletvekili Yokuş, Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine ilişkin eleştirilerde bulundu ve iktidara geldiklerinde parlamenter sistemi yeniden getireceklerini savundu. 

Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Seçmen önceden bize arkasını dönüyordu şimdi yüzünü dönüyor. Bundan heyecanlanıyoruz, mutlu oluyoruz” diye konuştu. 

Yokuş, İYİ Parti’ye halkın teveccüh gösterdiğini ve birinci parti konumunun da olduğuna işaret ederek, “Eğer biz Türkiye’yi düzelteceksek bugün yapılan yanlışları yapmamamız lazım. Gelecek nesillerimizin bu ülkeden kaçmasını istemiyorsak bu değişimi yapmalıyız” şeklinde konuştu. 

Milletvekili Yokuş: ‘Devlet Yap Boz Tahtasına Çevrildi!”

Yokuş, seçildikten sonraki süreçte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 100’ün üzerinde soru ve araştırma önergesi verdiğine işaret ederek, “Verdiğim soru ve araştırma önergelerinin yarısından fazlasına süre içerisinde cevap verilmiş değil. Bazı cevap verilenlerde süresi geçtikten sonra verilmiş. 

TBMM’nin tüm istatistiklerine baktığımızda Meclis’te verilen soru önergelerinin yaklaşık yüzde 25’ine cevap verilmiş, bununda çoğuna zamanında yanıt verilmemiş. Hükümet bu konuda milletvekillerinin verdiği soru önergelerini ciddiye almıyor, çoğu zamanda senin sorduğun soruya göre değil, farklı farklı cevaplar veriyor. Sen bir şey soruyorsun, farklı bir şey anlatıyor. Bu şu iddiaları çürütüyor, ‘Türkiye anayasa değişikliğine gidilirken, Başkanlık sistemine gidilirken, ‘Daha Güçlü Parlamento’ diyorlardı. Parlamento 4 sene öncesine göre daha mı güçlü daha mı güçsüz?. Parlamentonun iradesi ne oldu. 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde Sayın Cumhurbaşkanı TBMM’de çıkan kanun kadar, kanun hükmünde kararname yayınlamış. Hatta bazıları yaz boz yapmış. Devlet öyle yönetiliyor ki, geçenlerde olmayan bir üniversite Resmi Gazete’de yayınlandı. Sonra bakıldı ki böyle bir üniversite yok, geri düzelttiler. Devlet ciddiyeti yok. Bugün söz konusu sistem işlemiyor. Parlamento bypass ediliyor. Milletvekili iradesi bypass ediliyor. Devlet Yap Boz Tahtasına Çevrildi!.”

“Milletvekili Sayısı 450’ye Düşmesi Lazım”

Milletvekili sayısına ilişkin gelen soru üzerine Yokuş, "Ben şuanda partimin yönetim kadrosunda yer almıyorum. Ancak şahsi görüşüm Milletvekili sayısının 450'ye düşürülmelidir. Şu an meclisin ve meclisteki milletvekillerinin çok bir fonksiyonu yok. Verilen soru önergelerinin bile bir çoğuna yanıt verilmiyor. İktidar vekilleri ise el kaldırıp indirmekten başka bir şey yapmıyor. Bu sistemle ülke yönetilemiyor adeta savruluyor.

“Hesap Sorarken ‘İntikam Alalımla’ Değil, Şeffaf Yapacağız. Yeni Mazlumlar Yaratmayacağız”

“İktidara geldiklerinde geçmişe yönelik bir hesap sorma” olup olmayacağı yönündeki soruya ise Milletvekili Yokuş, şu yanıtı verdi: 

“Devletimizin bütün belgelerine bakacağız, şeffaf bir anlayışla bakacağız. ‘Hesap soralım, intikam alalım. Yani partizanlıkla değil… Devleti, kamuyu zarara uğratmış, yönetirken haksızlık yapmış, bazen adaletsiz davranmış. Bunların hepsi belgeli, biz bu hukuksuzlukların, bu adaletsizliklerin, elbette ki hesabını birileri vermesi lazım. Biz bu hesabı soracağız, biz bu hesabı sorarken asla ve katta yeni mazlumlar yaratmayacağız. İntikam yok ve bunu yaparken olağanüstü şeffaf yapacağız.”