Bektaş: “Ülkemiz tarımı ithalatçı bir anlayışa götürülüyor”

CHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş Düzenlediği basın toplantısında iktidarın yanlışlarıyla tarımı bitirerek, ülkemizin tarımda ithalatçı bir anlayışına götürüldüğünü söyledi.    


Bektaş: “Ülkemiz tarımı ithalatçı bir anlayışa götürülüyor”

Açıklanan Ayçiçeği taban fiyatı ve çiftçilerin yaşadığı sorunlar hakkında CHP Konya İl binasında düzenlenen basın toplantısına CHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş, İl yönetim kurulu üyeleri ve ilçe başkanları katıldı.

Basın toplantısında iktidar tarafından tarımın bitirilme noktasına geldiğini belirten CHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş, “ Açıklanan Ayçiçeği taban fiyatına, Tarımın nasıl sürdürülemez bir hale getirildiğini ve ülkemizin ithalatçı tarım anlayışına götürüldüğüne dikkat çekmek için bu toplantıyı düzenledik. Özellikle çiftçilerimizin dikkatini çekmek istedik. İktidarın ziraat eksenli anlayışının değişmeyeceğini gördük. Çiftçilerimizin geleceği yok ediliyor. Geldiğimiz noktada Tarım Bakanının açkılandığı bir ayçiçeği taban fiyatı var. Ton bazında 12 lira olarak taban fiyatı açıklandı. Açıklandıktan 24 saat içinde tarım kredi kooperatifleri bu fiyatın üç ay için geçerli olacağını söyleyerek alımı durdurdu. Torku gibi kurumlarda alımı durdurduğunu söyledi. Gerçekleşen ekimlerden ilkinin yüzde 30’zu tarlalarda kaldı. Maalesef çiftçiye yok etme hedefini adım adım uygulayan iktidar, gemilerle tonlarca getirdiği likit yağıyla sorunu çözeceğine inanıyor. Yokettiği çiftçiyi, topraktan uzaklaştırdığı ve şehirlere göç ettirdiği bu manzarayı nasıl değerlendireceğini bilemiyoruz. Bu durumu değerlendirecek bir kurum dahi düşünmüyoruz. Bir başıboşluk vardır. Ayçiçeği su bazlı değişik maliyetlerde üretiliyor. 9 bin 500 liraya tonu Çumra da üretilirken, Karatay’da 10 bin lira. Seydişehir, Karapınar, Sarayönü ve Ereğli’de ise 10 bin 500 liraya mal ediliyor. Su nedeniyle. Yıllardır bu sorunun çözülmesine dikkat çekerek, dile getirdik. Çiftçilerimizin maliyetleri yüksekliği sudan kaynaklanıyor. Pahalı olan su kuyularının enerji fiyatları düşürülmelidir. Su kuyularının ruhsatları açılmalıdır. Son üç yıldır 200 bin çiftçimiz tarımı bıraktı. 800 bin tarım arazisi borçları nedeniyle ipotek edildi. 36 bin tarım arazisi icra yoluyla satıldı. Seçim nedeniyle açıklanan taban fiyatı ve ayçiçeğinin alınmaması çiftçiyi yok diyor. Ayçiçeğine verilen bu taban fiyatıyla çiftçimiz tüccara yönlendiriliyor. İktidar, uyarıları dikkate almıyor. Bilim insanları, üniversitelerin, ziraat odaların düşünceleri ve söylemlerini de dikkate alınmıyor. Artık iktidarın yanlışlarıyla tarımımız bitme noktasına giderken, ithalatçı bir tarım anlayışına götürülüyor. Çiftçilerimizin kara gün dostu olan ofis’te paybas edilmiştir. Acilen tarıma sahip çıkan, çiftçilerimize desteği zamanında veren bir iktidar anlayışına ihtiyacımız vardır” dedi.      

Rektör atamalarına siyasi bakılmamalıdır

Rektör atamalarına da değinen Barış Bektaş bu konuda şunları söyledi: “ Son rektörlük atamalarında Konya Teknik Üniversitesine bir rektör atandı. Bu atama yeterliliği olmayan, liyakatsiz ve siyasi bir atamadır. Oysa rektör atamalarına siyasi bakılmamalıydı. Atananların işi gücü siyaset olmamalıdır. İşi ilim ve bilim olmalıdır. Üniversiteler siyasetten uzak durmalıdır. CHP’ye hakaret ve küfür edenler atanmamalıydı” diye sözlerini tamamladı.