Kılıçdaroğlu: Yörük Türkmen birliğimizin güvencesidir

Türkmen Yörük Masasının Akşehir’deki Büyük Yörük Türkmen Buluşmasına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yörük Türkmen üretici olduğu kadar, birliğimizin ve beraberliğimizin güvencesi olduğunu söyledi. 


Kılıçdaroğlu: Yörük Türkmen birliğimizin güvencesidir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu’nun Akşehir’deki Büyük Türkmen buluşmasına, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Genel merkez yöneticileri, Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, milletvekilleri, Dünya Yörük Türkmen Federasyonları Genel Başkanı Mustafa Kuş, Konya İl Başkanı Bekir Yaman, il ve ilçe başkanlarıyla, Yörük Türkmenler katıldı.   

 

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Akşehir’de Seyyid Mahmud Hayrani Türbesini ziyaret ederek, burada dua okudu. Nasreddin Hoca Türbesi ve Batı Cephesi Karargâh Müzesi'ni ziyaret ederek Zekai Baloğlu Spor Salonu'ndaki Büyük Yörük Türkmen Buluşmasına katılarak salonun bahçesine kurulan çadırları gezdi.

 

Yörüklerle buluştuğu salonda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yörük Türkmen üretici olduğu kadar, birliğimizin güvencesidir diyerek, “Baba ocağındayım. Akşehir’e üçüncü gelişim. Buraya gelip, duygulanmamak mümkün değil. İnsanın kendi köklerini görmesi, onları unutmaması ve o köklere layık bir insan olması kolay bir şey değildi. Tarihin bize yüklediği sorumluluk, öğrendiğimiz kültürü, geleneği, gelecek kuşaklarımıza ve evlatlarımıza da aktarmaktır. Birlikte olmamız gerekirken zaman zaman farklı partiler içinde yer aldık, doğrudur. Bu da gayet doğaldır ama kültür birliğimiz bir parti işi değildir. Kültür dediğiniz; insanın ruhudur, geçmişi ve geleceğidir. Dolayısıyla kültür sıradan bir olay değildir. Kurtuluş Savaşı'nın asıl karargâhının Akşehir’dir. Neden il değil Akşehir. Kadim kültürümüzün yerleşkesi olan Akşehir'i il yapacağız. Bu işin sağı solu yok, tarihi var. Tarihe saygı duyuyorsanız Akşehir'e de saygı duyacaksınız. Yörüklerin sorunlarını dinledim. Yörük Türkmen üreticidir. Birlik ve beraberliğimizin güvencesidir. Hakları da yeteri kadar teslim edilmedi. O hakkı da teslim edeceğiz. Göçerlerin hiçbir sağlık sigortası yok. Niye yok? Bu coğrafyada yaşıyorlar, aynı havayı teneffüs ediyoruz. Bunlar kocadığı zaman ne olacak. Tamam, oğlu, kızı bakacak, çocukları bakacak ama o da Türkiye Cumhuriyeti'nin saygın bir vatandaşı olarak emeklilik hakkını kazanması lazım. Hastaneye gittiği zaman sağlık sigortasının olması lazım. Unutmayın bu kardeşiniz, tamamını yapacak. Kırsalda ve yaylada çalışan, kadınların ve gençlerin sosyal güvelik primini devlet ödeyecek. Yeri ve zamanı geldiğinde emeklilik hakkına kavuşmuş olacak. Göçersiniz konarsınız ama biliniz ki çalışıp ürettiğiniz zaman hakkınızı sosyal devlet teslim edecek. Türkiye Cumhuriyeti'nde hiç kimsenin mağdur olmadığı, herkesin bu coğrafyada huzur içinde gezdiği, eğlendiği, herkesin birbirine saygı gösterdiği iklimi oluşturacağız. Boşuna "helalleşelim" demedim. Artık kavgalardan bıkmadık mı? Yetmedi mi kavga etmek? Yetmedi mi birbirimizin yüzüne farklı bakmak? Birleşmeliyiz, beraber olmalıyız” dedi.  

Devletteki çürümeye ve haksızlıklara son vereceğiz

Devlette çürüme olduğuna dikkat çeken Kılıçaroğlu, “Haksızlıklar var. Devlette çürüme var. Sizlerinde desteğiyle o çürümeye ve haksızlıklara son vereceğiz. Devlette riyakatı sağlayacağız. Birleşmeli ve beraber olmalıyız. Böylelikle bütün engelleri aşarız. Siyasette zengin olma şansı yoktur. Eğer zengin olunmuşsa kul hakkı yenmiştir. Yörüklerin eğitim sorunu var. Her bir evladımızın çocukları eğitilmelidir. Yörük çadırında ateşi yakan ve dumanı tüttüren sizlersiniz. Ülkemizin birliğinin ve beraberliğinin güvencesisiniz.”

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek konuşmasında, “1000 yıldır Anadolu’yu yurt tutmuş olan Yörük Türkmenler çok önemli bir miras bıraktılar” dedi. 

Dünya Yörük Türkmen Federasyonları Genel Başkanı Mustafa Kuş konuşmasında Yörüklerin Tük Milletinin özü olduğunun üzerinde durarak, “Türk Milletinin özü olan Yörük Türkmenler olarak hepimizi kardeşiz. Çoban ateşini Akşehir’ de yaktık. Türk Milletinin Dünyaya karşı Kurtuluş savaşının başlattığı kadim şehir Akşehir’deyiz. Bugün burada toplantımıza vesile olan Kılıçdaroğlu’na teşekkür ederek, ata yurduna geldiği için hoş geldiniz diliyorum. Sorunlarımızı dinleyerek Yörük Türkmen Masasını kurdu. Siyasiler her zaman yanımızda olduklarını söylemelerine rağmen yanımızda olmadılar. Ama devletimize küsmedik. Her zaman yanında olduk. Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti. Cumhuriyetimizi kuran Atatürk’ü minnetle anıyoruz” diye konuştu. 

 Konuşmaların ardında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na hediye verilmesiyle program son buldu.