İletki Nedir? 

İletki Nedir? 

İletki, okullarda öğrencilerin matematik ve geometri derslerinde açı ölçmek için kullandıkları bir cetvel çeşidine denir.

06 Aralık 2021 - 13:55

İletkiler genellikle yarım daire şeklinde olur ve bu iletkilerin üzerinde sayılar ve dereceler bulunur. İletki açının ölçülmesi için oldukça kolaylık sağlar. Genellikle iletkiler 1°lik aralıklarla ölçeklendirilir. Her 5°lik veya 10°lik aralıklar uzun bir çizgi ile belirlenmiştir. Ancak yapılacak ölçüm daha uzmanlık gerektiren alanlarda ise iletki daha hassas ölçeklendirmelere sahip olur.

İletki Nasıl Kullanılır?

İletki ile açılar 0 dereceden başlar ve 180 dereceye kadar ölçüm yapılabilir. Merkez noktası 90 derecenin karşına denk gelir. İletkilerin üzerinde hem radyan hem de derece ölçüleri bulunur. İletki ile ölçülebilen bu açılarda bu yüzden derece ve radyan birimleri kullanılır. İletkinin alt tarafı düz bir cetvel şeklinde olmalıdır.

 

Üst tarafında ise cetvelin iki kısmından başlayan yarım daire hâlinde bir şekilden meydana gelir. Özellikle çokgenlerin açıları iletki sayesinde kolay bir şekilde hesaplanır. Açıları ölçmek için kullanılan bu iletkenleri  https://www.guvensanat.com/iletki sayfasından satın alabilirsiniz.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Mart ayında Konya’da uçak yolcusu azaldı
Mart ayında Konya’da uçak yolcusu azaldı
Konyaspor'dan bayram hediyesi 2-0
Konyaspor'dan bayram hediyesi 2-0