Reklam
  • Reklam
Karaca: Aile hekimliği çalışanlarına dayatmalar doğru değil

Karaca: Aile hekimliği çalışanlarına dayatmalar doğru değil

DEVA Partisi Konya İl Başkanı Dr. Seyit Karaca Aile Hekimlerinin yurt çapında iş bırakma eylemleriyle protesto ettikleri yeni yönetmeliği eleştirerek, bu yönetmelik marifetiyle kamu idaresinin keyfi uygulamalarının önünün açıldığını, Temel Sağlık Hizmetlerinde aksamaların kaçınılmaz hale geldiğini ve Kamuoyuna aksettirilenin aksine tam bir ‘ceza yönetmeliği’ niteliğini taşıdığını söyledi.

18 Ağustos 2021 - 13:33

Yaptığı açıklamada halkımızın sağlığı için fedakârca çalışan aile hekimliği çalışanlarımızın haklı mücadelelerinde desteklediklerini belirten Dr. Seyit Karaca, “Söz konusu yönetmelik kamuoyuna sadece ‘pozitif performans’ ve ‘kronik hastalık izlemi’ olarak yansıtılıyor. Diğer pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da algı yönetimi devreye giriyor. Kamuoyunda 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlüğe giren bu yönetmeliğin, Aile Sağlığı Merkezi çalışanlarının kazançlarının detaylı sağlık taramaları yoluyla arttıracak şekilde yenilendiği duyurulmuş olsa da, gerçekte kronik hastalık takibi için ulaşılması imkânsız hedefler konularak kazanç düşürücü ceza katsayısı getirildiği ifade edildi. Aynı şekilde, aşılama için konulan gerçekçi olmayan hedefler nedeniyle de pek çok Aile Sağlığı Merkezi çalışanının ek ödeme almasının mümkün olmadığını gördük” dedi.

 

‘Sağlık çalışanlarının motivasyonu kırıldı’

 

Dr. Seyit Karaca yönetmelikle sağlık çalışanlarında motivasyonun kırıldığına dikkat çekerek, “İlgili meslek kuruluşunun yoğun tepkisi üzerine geçtiğimiz hafta geri adım atılarak tarama ve takip katsayısı yükseltilmiş olmakla beraber, içerdiği diğer pek çok unsur ile bu yönetmelik, aile hekimliği sistemi içindeki sağlık çalışanlarının motivasyonunu kırmış, zaten halihazırda büyük zorluklar içerisinde icra ettikleri mesleklerinden kopma noktasına getirmiştir. Son dönemde binlerce sağlık çalışanının iş bırakması ve istifa dilekçesi vermesi bu durumun tezahürüdür.”

 

‘Temel sağlık hizmetlerinde aksamalar kaçınılmaz’

 

 Dr. Karaca sözlerine şöyle devam etti: “Bu yönetmelik marifetiyle, iş akdi feshi kolaylaştırılmış ve iş güvencesi ortadan kalkmıştır. Sosyal medya paylaşımları yasaklanmış ve ifade özgürlüğü kısıtlanmıştır. Yeni cezalar ve ilave ceza puanları ile kamu idaresinin keyfi uygulamalarının önü açılmıştır. Yeni yönetmelikle; aile hekimliği sistemine kaldıramayacağı kadar çok yük yüklenmiş, temel sağlık hizmetlerinde aksamalar kaçınılmaz hale gelmiştir. Özetle, yeni yönetmelik kamuoyuna yansıtılanın aksine tam bir ‘ceza yönetmeliği’ niteliği taşımaktadır. Özellikle Covid-19 pandemisi döneminde hayatları pahasına halkın yardımına koşan bu camiaya yapılan açık bir haksızlık ve saygısızlıktır. Halkımızın sağlığı için fedakârca çalışan aile hekimliği çalışanlarımızı haklı mücadelelerinde destekliyoruz. Çalışma koşullarının cezalandıran değil, teşvik eden bir yasal zemine dayalı olması gerektiğine inanıyoruz. DEVA Partisi olarak, sistemin tüm yükünün sağlık çalışanlarının omuzlarına yüklendiği bir sağlık sisteminin adil ve sürdürülebilir olmadığının farkında olarak, ekonomik koşulları iyileştirilmiş, iş-yaşam dengesi iyi kurulmuş bir sağlık camiası yaratmayı taahhüt ediyoruz” diye konuştu.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TORKU Şekerli Seçkin Paris yolcusu
TORKU Şekerli Seçkin Paris yolcusu
'Yerli sanayinin arz güvenliğini sağlıyoruz'
'Yerli sanayinin arz güvenliğini sağlıyoruz'