Konya, ihracatta rekor üzerine rekor kırıyor

Konya, ihracatta rekor üzerine rekor kırıyor

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, Konya’nın ihracat rakamlarını değerlendirdi.

06 Ekim 2021 - 15:33

Konya’nın bu yılın ilk 9 ayında 2020 yılının tamamından daha fazla ihracat yaptığının altını çizen Kütükcü, “Ocak-Eylül dönemini kapsayan ilk 9 ayda ihracatımızı yüzde 43.8 artırarak, 2 milyar 189 milyon 292 bin dolar ihracat yaptık. Böylece 2 milyar 185 milyon dolar olan geçtiğimiz yılki ihracat rakamımızı aşarak, tüm zamanların ihracat rekorunu kırmış olduk. Şehrimize bu gururu yaşatan 2 bin 600’den fazla ihracatçı firmamızı ve çalışanlarını kutluyorum” dedi.   

Konya’ya 2021 yılında 2.5 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını, ancak ilk 9 ayda ulaşılan rakamın bu hedefin aşılacağını gösterdiğini ifade eden Kütükcü, bu yılın 3 milyar dolara yaklaşan bir ihracat rakamı ile tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Ana sanayi sektörlerinin tamamında ihracat arttı

Ekonomideki tüm olumsuz şartlara, hammadde, lojistik, enerji gibi alanlarda artan maliyetlere rağmen Konyalı sanayicilerin takdire şayan bir ihracat performansı gösterdiğini ifade eden Kütükcü,  Ocak-Eylül döneminde Konya’daki tüm ana sanayi sektörlerinin ihracatını artırdığı bilgisini paylaştı.

Açıklamasında Konya’nın ihracatında makine ve aksamları sektörünün liderliğini koruduğuna dikkat çeken Kütükcü, şu bilgileri verdi:  “Makine ve aksamları sektörümüz 463 milyon 685 bin dolar ile ihracatımızdaki liderliğini korurken, otomotiv endüstrisi 432 milyon 824 bin dolar ile ikinci sırada, savunma ve havacılık sanayi 216 milyon 782 bin dolar ile üçüncü sırada, hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü de 212 milyon 290 bin dolar ile dördüncü sırada yer aldı. Ana sanayi sektörlerimizin tamamında ihracat artışı yaşadığımız bu dönemde en fazla artış ise yüzde 155,3 ile savunma ve havacılık sanayinde gerçekleşti.”

Konya’dan en fazla ihracat ABD’ye

Konya’nın en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkeler hakkında da bilgiler veren Başkan Kütükcü, şunları söyledi: “Ocak-Eylül döneminde şehrimiz 244 milyon 604 bin dolar ile en fazla ihracatı ABD’ye yaptı. ABD’yi 170 milyon 769 bin dolar ile Irak takip ederken, üçüncü sırada 159 milyon 124 bin dolar ile Almanya yer aldı. Ardından Rusya Federasyonu, Özbekistan, İtalya, Polonya, Mısır, İsrail ve Romanya ihracatımızda öne çıkan ülkeler.” Kütükcü, Konya Sanayi Odası olarak pandemi öncesinde ve pandemi döneminde Konya’da üretim ve ihracatın sürdürülebilirliği için çok önemli çalışmalar yaptıklarını, KSO bünyesinde kurdukları İhracat Destek Ofisi ile de ihracat yapan veya yapmak isteyen tüm firmaların yanında olmayı sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konya Valiliğinden uyarı
Konya Valiliğinden uyarı
Konyaspor'dan bayram hediyesi 2-0
Konyaspor'dan bayram hediyesi 2-0