Konya Şeker’den 6 milyar TL’lik ödeme

Konya Şeker'den 6 milyar TL'lik ödeme

Konya Şekerin 2023-2024 kampanya döneminde pancar üreticisi ortaklarına 5 Milyar 918 Milyon TLlik rekor düzeydeki nakdi ödemesi hesaplara yatırılmaya başlanıyor.

14 Şubat 2024 - 17:51

Çiftçilere önceden ödenen ayni ve nakdi avanslarla birlikte toplam bedel 8 Milyar 190 Milyon TL gibi devasa bir rakama ulaştı

Konya Şeker, 2023-2024 kampanya döneminin sonlanması ile birlikte pancar bedellerini (15 Şubat Perşembe) bugün ödemeye başladı. 2023-2024 kampanya döneminde 3 Milyon 808 bin 539 ton pancar alımı ile Konya Şekerin rekor kırdığını belirten PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, çiftçiyi her konuda desteklediklerini aktardı. Konya Şeker, 2023-2024 kampanya döneminin sonlanması ile birlikte toplamda 8 Milyar 190 Milyon 223 bin TL çiftçiye ödeme yapmış olacak. Şu ana kadar ödenen ayni ve nakdi avansın toplamı 2 Milyar 272 Milyon 642 bin TL olarak gerçekleşti. Kalan 5 Milyar 918 Milyon 581 bin nakdi üretici bedeli bugün çiftçilerin hesabına yatırılmaya başladı. 

TÜRKİYEDE TEK FİRMAYIZ

Başkan Erkoyucu, C ve D şekerine yüksek bedel ödediklerini belirtirken şu açıklamalarda bulundu. Biz Konya Şeker olarak C ve D şekerine Türk Şeker ve diğer fabrikalara göre yüksek bedel ödedik. Bu rakam Türk Şekerde 1.050 lira iken biz 1.500 lira olarak belirledik. Çiftçiyi bu konuda koruduk kolladık. Bir çiftçi kuruluşu olması hasebiyle bunu popülist politika olması adına yapmadık. Bu çiftçinin hakkıydı ve onu verdik. Biz çiftçimizin avansını, gübresini, mazot desteğini ve pancar bedelini gününde ödemeye çalışıyoruz. dedi. 

TÜRK ŞEKER TARİHTE GÖRÜLMEMİŞ BİR İSKONTO ORANI AÇIKLADI

Türk Şekerin tarihte görülmemiş bir iskonto oranı açıkladığını da sözlerine ekleyen Başkan Erkoyuncu, Bu yıl Türk Şeker, şeker fiyatını kampanya bazında 27 lira olarak belirledi. Ama aynı Türk Şeker tarihte görülmemiş yüzde 20 gibi bir oranda iskonto uyguladı. Dolayısıyla şeker toptan satış fiyatı 21,5 lira olarak açıklandı. Biz de bu rakama uymak zorundaydık. Çiftçiye 6 milyar nakit para ödememiz gerekiyordu. Şekerimizi 21,5 TLden sattık. ifadelerini kullandı. 

KONYA ŞEKER PANCAR BEDELİNİ RAHATÇA ÖDEDİ

Konya Şekerin çok güçlü bir kurum olduğunu dile getiren Başkan Erkoyuncu, Talihsiz bir yıl yaşadık. Mevsim ve iklim değişikliklerinden kaynaklı olarak pancarlarımızda bozulma oldu. Ama biz bunların hiç birini çiftçimize olumsuz olarak yansıtmadık. Olumsuz şeker fiyatlarına ve iklim değişikliğine rağmen Konya Şeker hiç sıkışmadan kendi öz varlığıyla pancar bedelini rahatça ödedi. Yatırım ve kapasite artırım hedeflerimize de devam edeceğiz. Üreticilerimizi her aşamada mağdur etmediğimiz gibi, bankalara karşı olan finansal yükümlülüklerimizi aksatmadan yerine getireceğimizin müjdesini de vermek isterim. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen kurumumuzun hakikaten çok güçlü olduğunu ifade etmek istiyorum. TORKU markamızın üretim tesisleri olan hem atıştırmalık tesisimizde hem de Et-Süt Entegre tesisimizde markamıza olan çok büyük güven ve talebi daha rahat karşılamak adına kapasite arıtımlarına gittiğimizi, bir kısımını devreye aldığımızı, bir kısmını ise bu yıl içinde faaliyete geçireceğimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyorum. Önümüzdeki dönemde de aynı kararlılık ve düzenle üreticilerimizin kazancını artırmaya, tesislerimizin kapasitesini büyütmeye yeni yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Bütün çiftçilere hayırlı bereketli bir yıl geçirmelerini diliyorum. şeklinde konuştu. 

ÇİFTÇİLERİMİZ TOHUM VE BİTKİ SAĞLIĞI KLİNİĞİNE BAŞVURMALI

Başkan Erkoyuncu, Gıda ve Tarım Üniversitesi bünyesinde açılan Tohum ve Bitki Sağlığı Kliniğinin verimli kullanılması gerektiğini vurgulayarak, Buradan çiftçilerimize ilan ediyorum. İklim şartlarından dolayı ürünlerdeki olumsuzluklar titizlikle takip edilmeli. Yaşanan tüm olumsuzluklarda Tohum ve Bitki Sağlığı Kliniğimize başvurulursa çok hızlı şekilde müdahale edebiliriz. Çiftçilerimiz ürünleri birebir takip etmeli ve teyakkuzda olmalılar. dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kemal Soylu yeniden  Basın Vakfı yönetiminde
Kemal Soylu yeniden Basın Vakfı yönetiminde
1922 Konyaspor kümede kalmayı başardı
1922 Konyaspor kümede kalmayı başardı