Mor şebeke yeraltı su kaynaklarını koruyor

Mor şebeke yeraltı su kaynaklarını koruyor

Konya kapalı havzasında yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması nedeniyle içme suyu teminini büyük oranda yer altı sularından karşılayan Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, Mor Şebeke sistemi sayesinde arıtılmış suyu tekrar kullanarak yeraltı su kaynaklarını koruyor.

10 Şubat 2021 - 14:00

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, Konya Atıksu Arıtma Tesisi’nde geri kazanılan tüm suyu tarımsal sulama suyuna dönüştürmek üzere yeni bir proje başlattı. Fizibilite çalışmaları devam eden projenin olumlu yanıt bulması durumunda içme ve kullanma suyunda büyük bir kazanım sağlanacak.

ENERJİ VE SU TASARRUFU SAĞLAYAN SİSTEM

 Her geçen gün yeraltı su seviyelerindeki düşüş ile enerji ve bakım maliyetlerindeki artışa Atıksu Geri Kazanım Tesisi (Mor Şebeke)’yle sistemiyle çözüm bulan Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, yeşil alan sulamasında içme suyu yerine geri kazanılmış atıksuyu kullanarak büyük bir enerji ve su tasarrufu sağlıyor.

Konya Atıksu Arıtma Tesisi’ndeki bin metrekare alanda konumlandırılmış Mor Şebeke, arıtılan atıksuların yeniden kullanımı için 150 metreküp/saat kapasiteyle faaliyet gösteriyor. Mor Şebeke suyu, 3 milyon 300 bin metrekare kısıtlanmış yeşil alan sulamasında kullanılıyor.

1,8 MİLYON METREKÜP SU GERİ KAZANILDI

Mor Şebeke, yönetmeliklerde belirtilen standartlara uygun olarak üretilen geri kazanılmış atık suyu, 22 km’lik ana iletim hattı ile Türkiye’de ilk ve tek olma özelliği taşıyor. Bu yönüyle diğer su ve kanalizasyon idarelerine örnek teşkil eden Mor Şebeke sistemi, 79 bin 772 metreküpü 2020 yılında olmak üzere; devreye alınmasından bugüne kadar toplam 1 milyon 806 bin 660 metreküp atıksu geri kazanımı sağlayarak aynı oranda içme ve kullanma suyundan tasarruf sağladı.

Atıksu Geri Kazanım Tesisi’nde sırasıyla; arıtılmış atıksu terfilendirme, koagülasyon, ön klorlama, basınçlı multimedya filtrasyonu, U.V. dezenfeksiyon, son klorlama, geri kazanılmış atıksuyun depolanması ve pompalanması işlemleri yapılıyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
1922 Konyaspor kümede kalmayı başardı
1922 Konyaspor kümede kalmayı başardı
Konyaspor Basket küme düştü
Konyaspor Basket küme düştü