Öztrak: Ekonomi iyi değildir. Rotadan çıkmıştır

Öztrak: Ekonomi iyi değildir. Rotadan çıkmıştır

Konya iş dünyasıyla buluşmak için Konya ya gelen Ekonomi Masası Heyeti Başkanı CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, ekonominin iyi olmadığı gibi, rotadan çıktığını bunun sonucunda da giderek fakirleştiğimizi söyledi.

24 Haziran 2021 - 18:57

Konya’da iş dünyasıyla buluşmak üzere Konya’ya gelen CHP Parti Sözcüsü, Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Aşkın Türeli CHP 24. Dönem İzmir Milletvekili, Çetin Osman Budak Antalya Milletvekili, Abdüllatif Şener Konya Milletvekili, Mehmet Akif Hamzaçebi İstanbul Milletvekili, Orhan Sarıbal Bursa Milletvekili, Bedri Serter İzmir Milletvekili ve Özkan Yalım Uşak Milletvekilinden oluşan CHP Ekonomi Masası Konya İş dünyasıyla, “Ekonomiyle İlgili fikir alışıverişinde” bulunmak üzere şehrimize geldi.

İş dünyasıyla ekonomiyle ilgili fikir alışverişi öncesi Dedeman Otel bir basın açıklaması yapan CHP Parti Sözcüsü, Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, “Mevcut iktidarın 17 yılda verdiği ekonomik zarar, 17 yılda düzeltilebilirse çok iyi. Konya da pandemi döneminde 71 bin kişi işsiz kalmış. En zengin ile en fakir arasındaki uçurum, çok artmıştır.  Net rezervlerimiz eksi 40 milyar dolar. Devlet krizinin en görünen yeri Merkez Bankasındaki yaşanan durum, özerk olmasına rağmen en çok müdahale edilen kurum. 4 yılda bir değişmesi gereken merkez bankası başkanı 4 sene de 4 kere değişmiştir. Dünyanın en yüksek faizi bizde, faizi sevmeyen bir iktidar bizi yönetmesine rağmen dolar kuru 19 Mart’ta 7 lira bu gün 8 küsur liradır. Türk lirasının değer kaybı kendine yakın ülkelerinin parasının yanında, dolar karşısında en fazla değer kaybeden para oldu. Sermaye güven olmadığı için gelmiyor ve olanda kaçıyor. Hükümete sorarsanız işler iyi ama halk öyle demiyor, halk ben açım diyor. Bu ekonomide insanlar vergi ödemede zorlanıyor. Vergi barışı bunun örneğidir. Enflasyonu kontrol altında tutmak olması gereken merkez bankalarında, iktisadi eşitlik olmadığı için enflasyonun önüne geçilemiyor. Gelir dağılımındaki eşitsizliğin sonucu sosyal dengeyi bozar ve bu da halkın sokaklara dökülmesine neden olur. Dünyadaki örnekleri mevcuttur. İyi ve eşitlikçi bir yönetim gereklidir’’ dedi.

Dünya çapında ülkemizin güvenirliği kalmamıştır

Faik Öztrak ülkemizin dünya çapında güvenirliğinin kalmadığına dikkat çekerek, ‘’Ekonomi iyi değildir. Rotadan çıkmıştır. Milli gelirimiz gerilemiştir. Bunların hepsi sonucu ülke olarak fakirleştiğimizin görüntüsü ortadadır.  Ülkemizde olduğu gibi Konya’da bundan nasibini almıştır.  Türkiye’de iş kayıpları salgın öncesi ve sonrası devam etmiştir.  10 milyon işsiz vardır.  Konya’daki işsiz sayıda 71 bindir. Devlet kurumlarındaki aşınma ve bürokraside yıpranma devam etmektedir.  Aşıda da sıkıntılar vardı. Aşının getirilmesiyle azaldı. Salgından dolayı çeşitli kesimler borç batağına girdi. Büyüme modeli iflas ettiği için Türkiye büyümedi.  Dijital dönüşüm çağında, serbest ticaret dünyasında bizde derin ticaret var maalesef, bu da demokrasinin standartlarının dışında kalınca, dünya çapında ülkemizin küresel arenada güvenirliği kalmamıştır. Üç yeni ile bütün bu işler düzelir. Yeni kurum, Yeni kurallar ve yeni icraatla. Siyasi ahlak yasası bir an önce çıkarılarak kaynağı belli olmayan paranın önüne geçilmelidir. Ekonomik ve sosyal konsey bir an evvel hayata geçirilmelidir. Ulusal vergi konseyi kurulmalıdır. Orta Doğu barış ve işbirliği teşkilatı kurulmalıdır. Türkiye artık borçlanarak şişmemeli, imkânları üretime aktararak büyümelidir. İnsan gücü planlanmasına önem verilmelidir. Ülkemizin kurtuluşu ve demokrasinin gelişmesi için güçlendirilmiş parlamenter sisteme, tarafsız cumhurbaşkanına, kuvvet ayrılığı ve bağımsız yargıya, seçim yasasının değişmesine ihtiyaç vardır. Türkiye borçlanarak büyümemelidir. Üretime ve döviz kazandıran ekonomi modelini oluşturulmalıdır. Biz iktidara geldiğimizde bunları hayata geçireceğiz’’ diye konuştu.

CHP Konya il Başkanı Barış Bektaş, ‘’Reel sektörün sorunları hakkında görüş alışverişinde bulunmak için ekonomi masası heyetimiz Konya ya geldi. Biz CHP iktidarında ülkemizin kaynaklarını 5 yandaş müeahite peşkeş çekmeyeceğiz. Üretimi destekleyip yanında olacak bir politika takip edeceğiz.’’  

Basın açıklamasının ardın İş dünyasıyla ekonomi hakkında fikir alışverişindeki toplantıya geçildi. Öğleden sonra Meslek Odaları ziyaretleri ve akşamüzeri de Zafer ve Gedavet parkı civarında esnaf ziyareti yapılacaktır.                                                                                           

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
1922 Konyaspor kümede kalmayı başardı
1922 Konyaspor kümede kalmayı başardı
Konyaspor Basket küme düştü
Konyaspor Basket küme düştü