RATEM’den Yerel Televizyonlar İçin Türk Lirasına Davet 

RATEM’den Yerel Televizyonlar İçin Türk Lirasına Davet 

Döviz kurlarında gerçekleşen olağandışı artış sonrası bir açıklama yapan Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği Başkanı M. Aydın Şerbetçioğlu, Varlık Fonu bünyesindeki TÜRKSAT tarafından uydu kiralarında yapılan kur farkı artışının yerel medya kuruluşlarını ciddi zora soktuğunu dile getirerek, frekans kiralarındaki afaki artış kararından vazgeçilmesi, dolar üzerinden alınan ücretin Türk lirasına çevrilerek düşürmesi talebinde bulundu

03 Aralık 2021 - 19:15

RATEM olarak kuruldukları günden bugüne kadar Devletimize ve Türk Milletine tam sadakat, demokrasiye bağlılık anlayışı ile faaliyetlerine devam ettiklerini söyleyen M. Aydın Şerbetçioğlu, “Hayatın her alanında ülke menfaatlerini kendi menfaatlerimizin üzerinde tutarak, ülkemizin karşılaştığı her türlü illegal oluşumun daima karşısında durmayı şiar edinmiş bir anlayışla her zaman milletimizden yanında saf tutarak, üyelerimizin haklarını korumak, daha refah bir ortamda çalışmalarını sağlamak ve sektörün sorunlarına çözüm olmak adına çalışıyoruz. Bu kapsamda her zaman olduğu gibi bugün de üyelerimizin yanındayız.” şeklinde konuştu.  

Döviz İle Ödeme Yerel Medyayı Zarara Sokuyor 

Şerbetçioğlu yaptığı açıklamada, döviz kurunda gerçekleşen olağandışı artış sonrasında TÜRKSAT tarafından uydu kiralarında yapılan kur farkı artışının yerel TV kanallarını ciddi zora soktuğunu dile getirerek, “Zaten zor koşullarda yayın hayatına devam eden yerel kanallar için, TÜRKSAT’ın Aralık ayından itibaren dolar kurunu önce 9 liraya, yeni yılın ilk ayı olan Ocak 2022 itibariyle de güncel kurlar dikkate alınarak öngörüleceği yönündeki kararını yazılı olarak bildirmesi yerel uydu televizyonları adına adeta ölüm fermanıdır. Uzun yıllardır döviz kurlarındaki yükseliş sebebiyle büyük maliyet artışına katlanan yerel medyanın yeni koşullar altında faaliyetlerine devam edebilmesi mümkün değil. Bu nedenle; bir devlet kuruluşu olan, Varlık Fonu bünyesindeki TÜRKSAT AŞ'nin yerel televizyon kanallarının ayakta kalması için frekans kiralarındaki afaki artış kararından vazgeçmesi Yerel Televizyon sahiplerini ve bu alanda istihdamı olan vatandaşlarımızı büyük bir yükten kurtaracaktır.” dedi. 

Yerel Basın Hayati Öneme Sahiptir

Aksi takdirde ekranların kararacağını çünkü kanalların birer birer kapanacağını aktaran M. Aydın Şerbetçioğlu, ülke adına yerel basının hayati öneme sahip olduğunu, bu önemin 15 Temmuz hain darbe girişimde de görüldüğünü ve yerel medyanın 15 Temmuz Hain Darbe girişiminde gücünü tüm dünyaya ispatladığını açıkladı. Şerbetçioğlu açıklamalarına şöyle devam etti: “İşte bu yüzden o gece milli iradeden yana tavır alan, halkı doğru bilgilendiren vatanına bağlı yerel ve milli bir duruş sergileyen medyanın yaşatılması milli bir meseledir. Çünkü ülkemizin dört bir yanında adeta dişini tırnağına takarak çeşitli mecralarda görevlerini yürüten tüm medya mensuplarımız, ülke demokrasisine, milli iradeye, devletine ve halkımızın doğru bilgilendirilmesine hizmet etmektedir. Yerel medya bulundukları bölgelerde siyaset iş spor sanat başta olmak üzere sivil toplum örgütlerinin güçlenmesinde önemli rol oynamış, kültürel mirasın ve farklılıkların korunmasında geleceğe aktarılmasına büyük katkı sunmuştur ve sunmaya da devam etmektedir. Tüm bunların ötesinde istihdama desteği de azımsanmayacak ölçüdedir. Bugün Türkiye’nin farklı şehirlerinde iletişim fakültelerinden mezun olan binlerce evladımız yerel medya vasıtasıyla istihdam edilmektedir. Dolayısıyla yerel televizyon kanallarının uydu kiralarının mevcut koşullar çerçevesinde yeniden düzenlenmesi binlerce ailenin yüzünü güldürecektir.” 

Türk Lirasının Korunması Çağrısı

RATEM Yönetim Kurulu Başkanı M. Aydın Şerbetçioğlu açıklamasının devamında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ekonomik savaşa karşı direneceğiz” diyerek Türk lirasının korunması noktasında çağrısını hatırlatarak, “Sayın Cumhurbaşkanımız da bu yönde çağrıda bulunmuşken, TÜRKSAT’ın hala dolarla kira bedeli almasını doğru bulmuyoruz. TÜRKSAT’ın dolar üzerinden aldığı ücret hem Türk Lirası’na çevrilmeli hem de düşürmelidir. Ekonomik girdaplarına rağmen Milli bir sorumlulukla var olmaya çalışan Anadolu Basını demokrasi, basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkının garantisi olarak desteklenmelidir. Konuyla ilgili başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu ve TÜRKSAT Genel Müdürlüğünün duyarlı davranacağına inancımız tamdır. Talebimiz zor koşullarda yayın hayatlarına devam etmeye çalışan yerel medya sektörünün daha iyi yerlere gelebilmesi ve yayın hayatlarına devam edebilmesi içindir. Bu duygu ve düşüncelerle ilgilerinizi bekliyor, saygılarımızı arz ediyoruz.” dedi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konyaspor'dan bayram hediyesi 2-0
Konyaspor'dan bayram hediyesi 2-0
Kasımpaşa maçında Zorbay Küçük düdük çalacak
Kasımpaşa maçında Zorbay Küçük düdük çalacak