Sema, kendi ruhu içinde yapılmalı

Sema, kendi ruhu içinde yapılmalı

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, İzmir'de  düzenlenen semazen temasıyla yapılan gösteride yapılanın doğru olmadığını belirterek, "Yakışmamıştır. Değerlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Sema programları kendi ruhuna özgün olan yerlerde yapılmalı. Asıl kimliği muhafaza edilmeli" dedi.

16 Eylül 2021 - 16:17

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce Mevlana'nın 814. doğum yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenecek olan 18. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali, tatıtım toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen programda, semazen temasıyla yapılan ve belden yukarısı çıplak dansçının sergilediği gösteriyle ilgili görüşlerini sorması üzerine Yarar, şöyle konuştu:

"2017'de düzenlediğimiz çalıştayda, gerek Konya'da gerekse Konya'nın dışında veya yurt dışında sema programı yapılırken fiziki olarak nelere dikkat edilmeli, sema programı icra edecek saz heyeti veya semazen gruplarının nasıl bir vaziyette bulunmaları gerektiğine dair genelge hazırlanmak üzere raporu Bakanlığımıza takdim etmiştik. Daha dün Bakan Yardımcımız ile görüşmelerimizi yaptık. İnşallah genelgenin çıkarılması sağlanacak. Bizim o genelgedeki kanaatimiz şuydu, sema programları kendi ruhuna özgün olan yerlerde yapılmalı. Zira UNESCO Konya'ya bu programın muhafaza edilmesini önerirken, asıl kimliğinin muhafaza edilmesini, dejenere edilmeden orijinal kimliği neyse ona göre yapılmasını takip etmek üzere görev ve yetki vermiştir. Semanın gelenekselinde bahse konu tarzda semazenin yer almadığını, almayacağını buradaki herkes bilir. Semanın yapılabilmesi için semazenlerin faaliyette bulunabilecekleri alanın rahat olması lazım. Sünnet düğününden veya açılışa veya bir başka etkinliğe kadar semanın kendi ruhuna oturmayan alanlarda yapılmasının da doğru olmadığını başından beri söylüyoruz. İnşallah bakanlığımız bu hususta genelge hazırlığını tamamlamıştır. En kısa zamanda hayata geçecek diye ümit ediyorum."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
1922 Konyaspor kümede kalmayı başardı
1922 Konyaspor kümede kalmayı başardı
Konyaspor Basket küme düştü
Konyaspor Basket küme düştü