Kritik saatler
Haşmet Öyken

Haşmet Öyken

Kritik saatler

07 Mart 2017 - 10:59

2017'nin ilk seyahati Tahran’dı, krizin ortasına düştüm. İkinci durak Berlin, ama orası da birkaç gündür tam bir korku tüneli!

Oysa günlerdir kendimizi Berlin Turizm Fuarı’na hazırlıyoruz. Çünkü yıllardan bu yana Rusya ile birlikte Antalya'nın iki ana pazarından birisi olan Almanya pazarında yaşanan çok ciddi düşüşler nedeniyle Berlin Fuarı’nda yapacağımız çalışmalarla bu pazarda kaybettiğimiz turisti geri almaya niyetliyiz.
Bugün öğle saatlerinde iki uçak dolusu insan Berlin'e uçacak. Valisi, belediye başkanları, turizmciler, bürokrat ve gazeteciler Berlin'de algı ve imaj çalışması yapacak…tı!
Ama Almanya'da işler biraz karışık. Berlin'de nasıl bir tablo ile karşılaşacağız bilmiyoruz. Turizmci Hüseyin Baraner'in sosyal medya sayfasından paylaştıklarına bakılırsa Almanya'nın tanınmış Türk dostu turizm yazarları 'NO Turkey' diye kampanya başlatmış. Oysa günlerdir Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel Avrupa'da Antalya turizmi için çalıştı, dil döktü , emek verdi, ter döktü!..

İlk siyasi krizde yapılan her şey siliniyor.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da Türk bakanların yapacakları referandum etkinliklerinin iptali ile ilgili sert sözleri ve sonrası söylemlere bakılırsa Almanya ile aramızdaki durum ciddi. Ama fuarın açılış günü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Alman Dışişleri Bakanı Gabriel Berlin'de bir araya gelecekler.
Tabii ki hepimizin gözü kulağı bu görüşmede olacak.
Ben, bu yıl beş milyon turist beklediğimiz Almanya ile ilişkilerimizin bu yüz yüze yapılacak görüşmede çözüleceğini sanıyorum. Milyonlarca Türkün yaşadığı Almanya'nın bizim siyasi hassasiyetlerimize gösterdiğimiz reflekslere sağduyu ile yaklaşacağını umuyorum.
Antalya'nın turizm beklentilerini ve ekonomik durumunu çok iyi bilen, yakından takip eden Bakan Mevlüt Çavuşoğlu da Berlin'de her iki ülkenin dostluğu adına bu sıkıntıyı çözecektir.
Sonrası zaten buraya giden iki uçak dolusu insana kalmış.
Bir taraftan iki ülke arasındaki siyasi bir krizi atlatacağız öte yandan, Antalya'nın güvenli bir şehir olduğunu, deniz, güneş, kumun dışında tarihi, kültürü, sanatı olduğunu da.
Antalya adına çok ciddi ve kritik saatler bunlar!...

Son Yazılar