Profesör Mevlana’yı konuştu

Profesör Mevlana’yı konuştu

Hz. Mevlâna ve Ailesinin Konya’yı Teşriflerinin 791. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında, “Hz. Mevlâna ve İrfan Göç” başlıklı V. Uluslararası Mevlâna Sempozyum’u Konya’da gerçekleştirildi. 2 gün süren sempozyumda 8 ülkeden 21 profesör Mevlana’yı konuştu.

05 Mayıs 2019 - 12:56

Selçuklu Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ve Surûş-ı Mevlana Sanat ve Kültür Enstitüsü tarafından düzenlenen sempozyum, ilk gün yoğun ilgi gördü. Türkiye ve dünyadan önemli katılımcıların yer aldığı sempozyumda, Mevlana’nın düşünce yapısındaki göçmenlik kavramı üzerinde duruldu.

Sempozyumun ilk gün gerçekleştirilen oturumuna katılan University of Sarajevo’dan Prof. Dr. Munir Drkic, “Doğudan ve Batıdan: Rumi'nin Bosna'daki Öğretilerini Geçmişten Günümüze Akışı” başlıklı bir konuşma yaparak, Bosna’da Mevlana ve eserleri üzerinde yapılan çalışmaların tarihçesi hakkında bilgi verdi. Bütün Bosna toplumunda Mesnevi’nin, tüm eserlerden daha önemli bir yere ve yaygınlığa sahip olduğunu anlatan Drkic, Osmanlı döneminden günümüze Mesnevi geleneğinin canlı şekilde devam ettiğini kaydetti.  Bosna’da Mesnevi kültürünü yansıtan yazma eserlerin çokluğundan bahseden Prof. Dr. Munir Drkic, Mostar ve Saraybosna’da Mesnevi Okulu’nu okuma geleneğinin geçmişten günümüze intikal ettiğini söyledi.

Rumi Society Dhaka Başkanı Dr. Seyeed Rezaul Kerim de “Mevleviliğin Bangal Coğrafyasına Yayılması” hakkında bilgi verdi. Hindistan coğrafyasında Mevlana etkisiyle gelişen tasavvufi hareketliklerden bahseden Kerim, Mevlana’nın pek çok tarikatı etkilediğini anlattı. Dr. Seyeed Rezaul Kerim, 19 yüzyıldan sonra Bangladeş’te Mesnevi’ye yönelik oluşumların hızla arttığını ve Mevlana’ya yönelik pek çok cemiyetin oluştuğunu kaydetti.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
1922 Konyaspor kümede kalmayı başardı
1922 Konyaspor kümede kalmayı başardı
Konyaspor Basket küme düştü
Konyaspor Basket küme düştü