Bakan Nebati, işi nsanlarıyla bir araya geldi

Bakan Nebati, işi nsanlarıyla bir araya geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Konya iş dünyası ile bir araya geldi. Toplantıda, Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya sanayisinin başarılarını anlatarak, bu başarıların sürdürülebilir olması için yeni destek mekanizmalarına ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Büyükeğen Bakan Nebati’ye Konya sanayisinin taleplerini içeren bir de rapor sunarken, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati de, yatırımların önünü açmaya, yatırımcıları güçlü bir şekilde desteklemeye devam edeceklerin

06 Nisan 2023 - 14:22

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Büyükeğen’in moderatörlüğünde yapılan İş’te Konya programına, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Konya Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Lütfi Can Başaran, Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Memiş Kütükcü, MÜSİAD Konya Şube Başkanı M. Hilmi Kağnıcı, iş dünyası temsilcileri, Konya protokolü ve sanayiciler katıldı.

“Konya; yatırım, üretim, istihdam ve ihracat iştahı güçlü bir şehir”

KSO Konferans Salonu’nda yapılan programın açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya’nın sanayide gösterdiği başarılar ile Marmara Havzası’na alternatif, güçlü bir sanayi şehri haline geldiğini söyledi. Konya’nın yatırım, üretim, istihdam ve ihracat iştahı güçlü bir şehir olduğunu vurgulayan Başkan Büyükeğen, daha güçlü bir Türkiye için üretmeyi ve emek vermeyi sürdüreceklerini belirterek, “Güçlü sektörel alt yapılarımızla ülkemizin en iddialı sanayi şehirlerinden biriyiz.  Yıllık 3.2 milyar doların üzerinde ihracatla, ülkemizin dış ticaretine katkı vermeyi sürdürüyoruz.  İhracatımızın yüzde 95’ini de sanayi mamulleri oluşturuyor.  Türkiye’nin 4. büyük makine ihracatçısı olan şehrimiz, otomotiv yedek parça ihracatında da 7. sırada yer alıyor. Dünyadaki gururumuz olan savunma ve havacılık sanayinde ise, Türkiye’nin 4. büyük ihracatçısıyız.  Yine Türkiye’de, en çok sanayi kapasite raporu verilen 5. il olduk. Konya’mız, Türkiye Ekonomi Modeli’nin temelini oluşturan yatırım, üretim, istihdam ve ihracat iştahı son derece güçlü bir şehir” diye konuştu.

Sanayicilerin taleplerini dile getirdi

İşletmelere sağlanan KGF destekleri başta olmak üzere, iş dünyasına verilen tüm finansal destek ve teşvikler için Bakan Nebati’ye teşekkür eden Başkan Büyükeğen, sanayicilerin taleplerini de dile getirdi.  En büyük sorunlardan birinin işletme sermayesinin erimesi olduğunu ifade eden Büyükeğen, KOBİ’lerin işletme sermayelerini güçlendirmeye yönelik yeni destek mekanizmalarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, gelen diğer talepleri şöyle anlattı: “Yaşanan tüm düşüşlere rağmen, enflasyonun işletmelerimiz üzerindeki olumsuz etkisi halen ciddi oranda devam ediyor. Piyasa gerçekleri, maliyet hesaplamalarımızı ve satış öngörülerimizi maalesef zorluyor. Onun için, ülkemizin enflasyonu düşürmeye yönelik kalıcı adımları hızlandırması, çalışma hayatının istikrarı açısından son derece önemli bir hale geldi. Yine, Merkez Bankası fonlama faizlerini düşürmesine rağmen, sanayicilerimiz halen finansmana, uygun faiz oranlarında ve vadelerle erişemiyor. Bu konuda da desteklerinizi bekliyoruz.”

“Konya, en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biri”

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati de, Konya’nın bereketli toprakları, girişimci ve dinamik insan kaynağı ile mevcut potansiyelini geliştirerek atılım yapma fırsatı bulduğunu, şehrin son yılları en iyi değerlendiren illerdin biri olduğunu söyledi. Konya’nın 2002 yılında 130 milyon dolar ihracat yaptığını, aradan geçen 21 yılda ihracatını 25 katından fazla artırdığını dile getiren Bakan Nebati, “Konya, ihracatını 2023 yılı Mart ayında yıllık bazda 3,3 milyar dolara kadar yükseltti.  2002 yılında dış ticaret açığı veren ilimiz, küresel ticarette göstermiş olduğu yüksek performans sayesinde 2023 yılı Şubat ayı itibarıyla yıllık bazda 1,8 milyar dolar fazla vermeyi başarmıştır. Konya’mız son 21 yılda artan yatırımlarla ve 50 binden fazla KOBİ’siyle ülkemizin en dinamik, en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biri konumundadır” dedi.

“Yatırımcıları güçlü bir şekilde desteklemeye devam edeceğiz”

Konuşmasında, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak, Konya’ya verdikleri desteklerden de bahseden Bakan Nebati, yatırımların önünü açmaya ve yatırımcıları güçlü bir şekilde desteklemeye devam edecekleri mesajını verdi. Konya’daki esnaf ve sanatkarlara verilen desteğin 1,3 milyar liraya ulaştığını kaydeden Bakan Nebati, şunları söyledi: “2022 yılında Konya’da faaliyet gösteren 6 bin 808 esnaf ve sanatkârımıza Halk Bankası vasıtasıyla yaklaşık 1,8 milyar liralık Hazine faiz destekli kredi kullandırdık. Bu yılın ilk 3 ayındaysa 3 bin 545 esnaf ve sanatkârımıza bu kapsamda sağladığımız destek 1,3 milyar liraya ulaşmıştır. İlerleyen dönemde de yatırımların önünü açmaya ve yatırımcılarımızı güçlü bir şekilde desteklemeye devam edeceğiz. 2022 yılında Konya’da toplam 37 bin 39 tarımsal üreticimize Ziraat Bankası vasıtasıyla 10 milyar liranın üzerinde Hazine faiz destekli kredi sağladık. Bu yılın ilk üç ayındaysa toplamda 18.016 üreticimize 4,4 milyar liralık kredi imkânı sunduk.”

Bakan Nebati, Konya’nın deprem bölgesinde gösterdiği yardım çalışmalarına da bizzat şahit olduklarını belirterek, emek veren, destek olan herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen’in moderatörlüğünde Konya iş dünyasının taleplerini dinledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Konya Valiliğinden uyarı
Konya Valiliğinden uyarı
Konyaspor'dan bayram hediyesi 2-0
Konyaspor'dan bayram hediyesi 2-0